有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
而家淨係玩CK3同VIC3

CK3就當家族模擬器,玩下家庭生活
VIC3就用大國玩simcity

再複雜d既玩法已經搞唔掂
paradox差唔多隻隻game都有外交+海戰 但係啲海戰算係最廢嗰堆系統 應該唔會有人想專登玩
stellaris應該算宇宙海戰?都係0操作但畫面10/10 值得一試
如果係外交+航海+海戰 咪隔離暗榮大航海4
stellaris裝埋高達mod
不過都好耐無玩了
我check咗應該係用到嘅
Ultimate dreadnought 幾好玩,雖然唔係P社

雖然佢海戰外既系統都廢
新Games
https://www.youtube.com/watch?v=bPy5nn7I8IA
不過P社唔係開發商,只係發行商
就咁睇似Empire Earth
有好多不同時代,亦有唔少架空時代
預告片有出現既:
Age of Stone (石器時代)
Age of Bronze (青銅時代)
Age of Iron (鐵器時代)
Age of Heroes (英雄時代)
Age of Blood (血腥時代)
Age of Kings (帝王時代)
Age of Monuments (遺蹟時代)
Age of Plague (瘟疫時代)
Age of Renaissance (文藝復興時代)
Age of Discovery (發現時代)
Age of Intolerance (無法寬容時代)
Age of Conquest (征服時代)
Age of Alchemy (鍊金時代)
Age of Heresy (異端時代)
Age of Old Ones (舊日時代)
Age of Harmony (和諧時代)
Age of Aether (以太時代)
Age of Utopia (烏托邦時代)
Age of Dystopia (反烏托邦時代)
Age of Information (資訊時代)
Age of Ecology (生態時代)
Age of Visitors (未知訪客時代)
Age of Colony Ships (殖民船時代)
Age of Archangel (大天使時代)
Age of Transcendence (超越時代)
Age of Rogue AI (叛逆智能時代)
Vic個flu event 真係好撚閪,我錫克玩到1922年正想搵西班牙開刀正名,佢就爆個死唔斷氣既event

發達國家人口夠醫療強就話唔怕死,啲落後小國一放鬆就人口倒退一防疫就經濟崩潰

hoi4出新DLC了
有無人已買
啱啱玩左陣芬蘭,個國策好勁
我試左丹麥
覺得進攻英國難度高左少少
本土防守勁過以前
難啲好似以前咁一空降到就平推完game
難得有dlc正評多過負評
我守蘇都守唔到唔知點編制好
搵啲山地企定
有時間就加大約lv3既fort
同埋加supply hub, tune埋用貨車支援

前線後面企返一個師 等前線捱唔住就即刻補上

編制方面
淨守就約16-20寬淨步兵
支援就工程 防空
唔夠資源就加個維修兵接收資源
但我玩到冬季戰爭 10寛都係只係夠整到十幾師
未玩芬蘭 唔知而家有無咩加人力國策
以前玩法係一開波就轉法西斯打荷蘭
拎印尼人地填線
你可以試下
人力*
冇加人力國策呀
唔知關唔關我玩中立事
但應該要39年前20師左右先夠守
啱啱試左下

中立係有既
有三個國策係recruitable population factor +10%

39年尾開戰時啱啱好夠擺40個15寬師
點解我玩極都係20左右15寛
一係唔夠裝 一係唔夠人
試下training果度著手
reinforcement較low priority
train新師就較high priority
而且一train到20%就force deploy
咁新來既人力就自然會填落train緊既師

咁樣就算唔夠人力都好 至少多啲師填左線先
打左轉芬蘭
去到後期 就算工業夠勁都好
始終人力都係唔多夠洗去挑多個主要國家 莫講話world conquest
一陣再諗下點解救

暫時網上對新DLC既教學唔多 只能自己慢慢鑽研

至少玩左兩三日 叫解曬所有同丹麥有關既成就
如果係解成就向既玩法的話 應該都係丹麥最易上手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞