有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
尋日開咗局普魯士德國

1878年有七千萬法國人(計埋殖民地,本土應該5千幾到6千萬上下),差亞齊薩斯洛林既德國4千萬(合乎正史),法國gdp係GB加Deutschland加埋

完全唔敢挑釁法國,惟有搵奧地利麻煩

好在三代亞齊薩斯洛林係optional condition
唔知遲d會唔會改下個鐵路系統,好似hoi4玩起鐵路應該仲夾
都係個句Vic2 個市場冇禁運系統, 打仗倒賣軍火俾對面已經冇乜瘾

呢版可以玩禁運幾好, 當然佢有得加個全球市場就更好啦
禁運應該要再細節d
依家無得唔賣某樣野俾人好on9
日本今時今日好多野都係唔對外賣
個瘾字好可疑
Hoi4一開始出同而寫都完全兩隻game ,v3都係等出兩三個expansion 先買
“癮” sor9 用手寫
我覺得law可以整到trade protectism 超高關稅, 不過會扣國際關係

跟手佢再整個走私系統就perfect池
不過19世紀初冇福利法. 人工低稅高都要做黎生
19世紀啲人躺平會比人捉入濟貧院抽麻繩

所以當年既顯學係不在沈默中滅亡,就在沈默中爆發

工會工運共產黨馬克思主義無產階級革命就係咁黎

當然屠龍勇者終成惡龍又係另一回事啦
台獨同港獨都好L難玩, 最basic iron同coal mine都冇, 點發展
日本都好L難, 開局短期目標係首先同俄羅斯/英國搶北海道, research pts太低, 研究colonialism太耐, 又afford唔到大學, 木材價格比base line 貴15% 又因為isolationism import唔到, tools同construction sector要硬食貴價木
law果邊基本上冇乜嘢推到改革, 是但一種law enact都可以導致暴動

bloody peasant

奧爾良3真係離撚曬譜
啲漏洞笑撚死人
話說玩到manifest destiny,發現只得加州,內華達州,猶他州有claim,但明明墨西哥仲擁有緊新墨西哥,阿里桑那等美國既地方

一開script發現,原來墨西哥完整擁有既州先有claim,美國同墨西哥一齊share既州就唔算數
做咩同列強作對

我玩日本 暫時研究到方向係
俄殖民北海道嗰陣 有得認佢做大佬 直接入俄狗market
一開波 我踢將軍派出政府 再supress佢地 扶植改革派
十幾廿年 將軍派跌到咁上下 就改到
當將軍派系not powerful夠十年 天皇擔返正
https://www.youtube.com/watch?v=vJ_iKy76lLk 如果識d日文可以睇呢個攻略, 我跟佢玩慢佢小小71年倒幕, 不過keep住改law, 倒完幕差唔多已經做完明治維新任務
又出1.05版,可以開新save了
其實日本都唔算難玩,軍事上基本冇問題,陸軍守岸+唔洗靠外貿。

同埋D分區靚,
中部靚農業(之後有油),
九州北海道有煤可以中段起飛,
東北關東大鐵礦,
勞動力又多,工業革命可以全速前進。
共產大不列顛
納維亞同盟
wtf

唔跟劇本走既
打仗得d炮互射
整幾隻兵仔係到互射都好呀
又有得出下兵模dlc呃下錢
vic3啲福利都係唔比佢咁快餓死,可以去搵工/穿州過省打工
啲野起哂同一個省,係味有機會唔夠人口? 我係其他省起農場迫走自耕農,佢地係味會跑到去北京?

同埋你地會唔會將資源建築同對應既工業放同一省? (例如鐵礦同 鋼廠放同一區)因為我見就算同一區market,一個省都仲有佢既物價,例如鐵礦鋼廠唔放埋一齊,鋼廠區既鐵價會好貴
應該會,玩完瑞典,起完產量唔升,發現原來唔夠人(好似會提高埋attraction)

鐵礦鋼廠問題,我估都係DLC出架啦留左條尾巴出州份物價、同埋V2既throughput加成mechanism都未加落V3度
玩盧森堡,剩係用基礎值起野,結果都係唔夠人口耕地又少。好早改革哂,仲有閒錢大推識字率,就係完全發展唔到
快d 出after 1936 mod啦
搵到個resources map, 大家可能一早已經有, 未有嘅可以睇https://imgur.com/gallery/V0gSFH3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞