有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
船同軍隊嘅比例
應該要around1:1
如果太大支軍隊
但又冇船去登陸
會有作戰減成
Offense可以跌到落1
利申: 血的教訓
50鐵甲艦 + 110散兵+機動炮,登陸戰打唔過越南,得四五隊交戰,大部隊好似睇戲咁
我極懷疑P社係知實有人做好過佢N倍既UI mod所以界面9做

強烈建議大家裝
construction queue with states,
Dense market details
仲有unemployment and peasant data
資訊一目了然
隊軍隊上咗岸開始打之後
就可以整走 insufficient naval support
依個Achievement 我用澳洲買EIC啲鴉片再經香港運入Qing Market
自己一塊opium field都冇
後期如果要全部兵營有醫院用都係自產好,畢竟缺口太大AI未必生產咁多。

我見過全世界缺乏石油而土耳其霸住摩蘇爾塊地一個油井都唔起,最後忍唔住打柒佢
問題就係上唔到岸

搵一個將軍帶110隊,打個10隊既國家,交戰都係10打10,仲要食登岸DEBUFF
試下多點登陸?兩個major general 20+20咁上?

打唔過都唔出奇架,史實達達尼爾之戰咪又係咁

一戰兵及以前守方本身就有著數
屌你老味咁撚閪ON9串錯字搞到有BUG
AI完全唔識起D資源就係因為串錯字打少個P
https://forum.paradoxplaza.com/forum/threads/advice-edit-typos-in-00_defines-txt-to-fix-ai-economy-ai-garrisons-and-ai-unification-plays.1552636/
又可以重玩
大英無打過我,直接禁鴉片到完
我大清因為開建造等搞到工具物價好高,所以我起好多工具製造廠,但明明工具價高穩定,材料足又唔貴。

點解啲工具廠都仲係無哂錢 > 請唔起人 > 無人開工 > 收皮 (經濟政策唔比我補貼)

同埋有新既生產方法,轉左之後都會蝕錢,國家收入又低左,以大清咁既人口,係味應該用番低級既生產方法仲好?
同埋唔係集中起廠會有economic of scale?
點解啲野愈集中,起既預期毛利潤會負愈多。
我剩係見到原材料建築 (煙草 茶業etc) 係真係會有綠字毛利潤。

係味市場唔夠需求同會壓低本地市價先賺唔到錢
因為你處於diseconomies of scale
佢係真係buff黎?
我覺得又冇差咁遠,重點既產業鏈、pop既收入同消費都仲係到。

劃分區域市場明顯好過二代公海個套

如果之後pop 資本家識主動起廠就更好,我覺得construction site機制有啲多餘,如果佢產出既係construction point,並作為市場上既貨物比資本家競價黎用可能會好啲?
上網搵到條平key
一陣試玩下先
希望之後可以等班逐利資本家自己起廠,
同埋計劃經濟可以任命官員去起。唔使VIC2咁禁到手軟
PK了玩瑞典1890年代人口爆炸條線直線上
其實用小國有冇可能吞大清

香港比我玩到日本人同埋澳洲人仲多過local

太多錢洗唔晒
收最少稅同max government spending都係賺錢
走去搵2-6列強打仗推軍工業需求
起工廠升GDP
1860年果陣見AI日本唔搞明治維新
直接全土吞併幫佢哋工業化
順便吸納大量日本移民幫我入澳州工廠農場返工
試下用坦克加毒氣推個beachhead
再用trench infantry或者squad infantry加machine gun hold defensive line

同埋記住用啱將軍同埋配夠海軍支援
Expert offensive planner同冇trait嘅長官差30 percent offensive
贏輸可以depends on 啲將軍 buff或者debuff
我硬食左貴價
玩EU4, VIC2教你做IT狗學識debug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞