有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
quantity over quality

萬歲衝鋒當年的確贏到火力既
邊年?
出咗trench infantry同machine gun未?
仲有幾年就1900,
係咁起大學推military research就研究完tank
如果唔係點220對1700, 我另外有隊拎緊阿拉斯加, 支那跟俄羅斯機無啦啦raid convoy, 跟住我先直接扔哂本土reserve推入支那, 等佢冇得周圍開戰線
頂唔住唯有用非洲殖民地d軍隊, 來回60日
btw, 新手第二次玩, 原來非洲咁多free state可以殖民, 有好多rubber唔L使同列強爭
不過好多時候錢同廠緊要過科技,依家太快研究完成條科技樹

Radio、油同tank都太貴

尤其係油,太多地方要用
係, 好彩日本本身有油田, 特登留住油田比軍用
民用設施我都就住用煤做燃料, 民生真係要用油都主力靠捕鯨
rubber暫時唔驚冇, 非洲同印尼好多

係非洲claim interest之後掛住balance國內經濟冇理過佢, 由佢自己擴張,倒完幕同urbanize日本之後再睇無啦啦佔左半個非洲
而家其實仲未維新哂, 連廢除農奴都唔敢, samurai同landowner兩個faction好L惡, restoration是但每項要求都可以令佢地兩個一齊revolution

點部署
橡膠同石油其實冇想像中重要 夠用就得 反而擴張太大但又照顧唔到d人 好容易產生動亂

農奴要一開頭就切農夫班人趁地主未會不滿果陣幫手改 中後期基本同地主敵對 解放農奴會削佢50%既力量 好難唔反你

依家唯有裁軍同增強資本家既力量去陰乾軍隊同地主 其實工會除左整比例稅同解除孤立主義外 已經冇用 唔洗太著重 除非搞委員會共和制 所以睇你既利益集團編制 會覺得好怪
想理解下faction點運作,玩左咁耐都唔識,玩左兩場都有共產黨上台
日本初頭睇落係好起手 其實唔易 孤立主義對日本呢種資源種類豐富但數量不足既國家唔太友善 但解除孤立主義除非撞中有改革需求既利益集團 唔係既話要靠工會去解真係太遲

呢隻game 如果唔係龐大既國家起手 通常最好用有絲綢 鉛 染料既國家 愈多愈好 整瓷器 高檔家俱同高檔衣服傾銷各大國 只要開到二級生產都夠用 主要比資本家上場 開埋共同基金增加資本家 連權威都唔洗用 地主自然消失 其他利益集團都唔會夠資本家鬥

搶地其實搶上面講果三樣材料就夠 原材料初期主動買大國 後期先慢慢自己補番 隻game 資源太豐富 唔單止唔洗同列強搶 最重要係保住佢地唔好散 同歷史一樣 保住一個弱但穩定既大清 咁先可以清到自己既商品又唔洗比錢管理
玩大國滾雪球咁爆經濟咪重要囉,靠進口AI實生產唔到咁多,而且都唔安全

話說推薦合成油合成橡膠mod,條產業鏈附加值相當高,反正係史實技術唔怕破壞體驗
想問下大家用咩電腦
次次玩p社既game 一去到後期就lag到仆街
玩vic3 一去到1880年就開始勁慢
呢個唔關部機事,關佢隻game事

我laptop 12700H到1910年上下都lag撚到仆街

上網睇有人聲稱係13900k都lag撚到仆街
廢農奴一開頭就切嘅意思係開局已經要? 靠monks一齊推?
我個government body係睇有咩法案想enact就拉咩faction入去

之前已經試過直推廢農奴, 跟住landowner同samurai直接civil war, 所以我想用professional army please下samurai等佢地唔會一下-20
反正tank都要professional army先用到, 一通過咗我就已經即刻suppress佢地, 因為restoration要求仲要廢除武士, 而landowner本身就係幕府, 本身就suppress緊, 計劃諗住marginalize哂佢兩個等佢地反對都效果細D唔會內戰

industrialist係因為enact咗public health所以而家好嬲嬲豬, 而trade unions係因為推緊public education先拉入政府, 諗住推高literacy可以更多加入intelligentsia或其他factions, 而家literacy先得60%左右

btw, monks已經比我marginalized, 所以順手整埋total separation

日本資源同人口其實乜都好好, 我覺得初期反而得益孤立主義唔會比國外市場擾亂, 可以自己健康發展經濟到同列強一樣咁勁
而一改革即使係protectionism後, 俄羅斯同支那會係咁import我軍工企業同其他平民嘢, 搞到我國內SOL降低哂, 仲要冇得取消trade route
而日本難玩嘅地方就係ching你講嘅內政, restoration好多嘢都要求廢農奴, 但只係廢農奴哩樣就會直接-20 保守黨, 佢地個legitimacy都好高, 踢佢地出政府固然可以慢慢suppress到marginalized, 但enact law會好q慢

日本資源同人口其實乜都好好, 我覺得初期反而得益孤立主義唔會比國外市場擾亂, 可以自己健康發展經濟到同列強一樣咁勁
而一改革即使係protectionism後, 俄羅斯同支那會係咁import我軍工企業同其他平民嘢, 搞到我國內SOL降低哂, 仲要冇得取消trade route
而日本難玩嘅地方就係ching你講嘅內政, restoration好多嘢都要求廢農奴, 但只係廢農奴哩樣就會直接-20 保守黨, 佢地個legitimacy都好高, 踢佢地出政府固然可以慢慢suppress到marginalized, 但enact law會好q慢
一開始就支持知識份子同工業家,最好搵工業家入政府先,可以改革左警察、軍隊同官僚專業化快d降低幕府影響力

到御一新事件完成,明治天皇變左做工業家出身,明治政府既構成由知識份子同工業家構成,咁其他現代化改革都會較易過。

同埋佢地政治比重高左就會有機會自發搞廢農奴既運動,咁就可以順利成章過。
點樣殖民咁多地
可以等事件或者招地主階級既將軍 我記得轉地產投票除左科技外冇其他前置(有既話就做頭兩樣)先討好地主 再拉知識份子/農夫/實業家其一 去解放農奴 佢只要唔離開內閣 保得住高合法性就得

至於其他法案 唔係要睇利益集團想要乜 係要睇你想點發展 如果你係資本主義 你寧願補貼工廠都唔會搞福利主義 因為有人養就唔會有人番工 反之你搞福利主義 亦唔會搞開放經濟 因為易受外國影響 一斷就玩完
原來係咁, 我一開局為咗搶完整嘅北海道同印尼直接研究colonialism因為1838-1840左右俄羅斯同英國會開始拎北海道
而本身幕府就反對colonialism所以我直接踢出政府再suppress, 但legitimacy好低, 所以colonial resettlement act會推好慢, 大概1840左右先完成, 果時俄羅斯已經佔緊地, 睇嚟其實唔使在意一個完整北海道, 直接搞倒幕同維新運動仲好?
殖民地立法照計應該唔會激化到幕府到叛亂,我覺得日本要整到幕府變次要派系先好踢佢走,唔係既話好多法例過唔到
vic3點增加商船量同需求,初期貿易會唔夠商船用,但起港口會因為無需求而蝕錢進而請唔到人造船廠無海軍港口更加係
多謝兩位ching教路, 我只係新手玩咗比利時教學一次, 根本就完全係easy mode,
而日本政體上係同歐洲列強完全對立政體, 科技樹又差唔多係最差果幾件
完全體會到當年19世紀日本有識之士愛國唔想比列強瓜分要自強嘅果種恨鑼不成鋼感覺
而幕府on99好無知咁諗住過得一日就一日完全冇危機感
有冇ching知vic3荷蘭點玩
唔太識玩小國
shipyard 滿足完海軍需求其他prioritize civilized ship,夠用就得。之後慢慢轉蒸汽船,留一個低lv shipyard養帆船,工業化到咁上下就停用唔做帆船
啲黨名都幾得意,之前玩瑞典,共產黨改名彈出彈入,揸莊既都係同一faction
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞