有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
應該係未開戰啫,開左戰就有得揀敵國沿海
陸軍有得提前部署前線

反而海軍冇得提早計劃,次次都要等2個月
其實我幾鍾意佢輕視軍事操作呢方面,但啲戰線都唔好咁求其啦我寧願佢真係連戰線都無 ,兩支國旗得條bar代表成場戰爭咁仲好
佢做足曬的話dlc賣咩?
早知等下先買
想問下歷史問題
點解克拉科夫、利沃夫,布科維納個d地區唔係奧匈ge core? 明明係vic 3都係core
建造部門唔用仲有無維持費?
我好鍾意一開波用鐵框去整好多部門,然後轉木制去起野,一負債就暫停咁
巴打你係paradox game新手?
不過買左豪華版會平d
no la我eu4 都2000hrs hoi4 都1000hrs
群星同火星仲有ck3都玩齊
但豪華版有咩唔同有無得補錢再買?
不過vic真係有生之年 見出就忍唔到手
包第一個expansion pack, 同3個廢pack , 送vic 2 music加america building
你㩒government expenses 睇到建築工人要俾幾多人工

鐵制好似起野抵d, suppose你有鐵礦
玩日本打婆羅洲啲小國果陣 英國支持果個小國,搞到吞咗小國,但英國繼續打到上日本本土,議和條件要開自由貿易,咁係咪開咗好啲 定本土拖到佢肯議和好啲?
大家玩日本最快幾時倒幕

我睇海睇到好似7幾定8幾時倒完幕有得玩遊戲

前期好悶,倒完幕都剩番冇咩時間打人
law 冇開過自由貿易唔知好唔好用

剩係知如果經濟好依賴關稅就唔好開
玩vic2分兵合兵煩撚死人, 如果要打非洲個d消耗仲煩

打到後期閒閒地幾百隊兵控撚死
啲要坐船部署黎部署去既全球帝國的確係惡夢
如果要統一德意志地區係咪一定要整死新教
鎖國悶到仆街
一開game見無得貿易即轉國家
玩普魯士食左奥地利即刻拖冧晒經濟
其實日本反而想問,有無班法轉走唔用幕府,但係又保留專制政權方法,一關係到稅制同貿易仲有農奴,幕府同武士利益集團一直反對,連試都無得試立法
搞到內戰,打贏就得
被動開港要食debuff,好似10年時長。

比不列顛上到岸排就冇得打。我之前試過不列顛50打登陸,我總動員110營(好彩有起兵工廠)線列兵頂到。上岸個debuff好誇
20~30年左右,個御一新event要十年時間。三十年還權算快了
直接踢幕府出政府然後改革 打贏內戰就收到幕府皮。

但我改完政制之後,領導人都仲係德川同屬於幕府勢力。雖然唔知有無影響,但點樣可以轉領導人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞