有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
啱啱買咗Victoria 3
但係唔知點解較唔到中文
遊戲入面教咗重開之後
又係英文
有冇巴打知點解
喺settings度較
你話喺game入面嘅setting?
我教咗,restart左之後又係英文
launcher嗰個
都係唔得
重新install又唔得
點樣可以完全Del咗個File佢?
我work既方法
Document->paradox interface->victoria3
搵pdx_settings.json
開左佢 打

{"System":{"language":"l_simp_chinese"}}

然後save
之後咁json 右click 咁內容
Tick 左屬性入面個唯讀
Ok la
Thanks Ching
大地圖入面冇戰鬥動畫 vic3好似搞不撚掂
玩左20hours既V3,終於理解到今代造不如買 與其自己開發伐木場不如同ai玩,買黎整完家具再賣返比佢地自己伐木只會比ai搶購晒,我整幾多佢地買幾多,我仲要無得say no,加關稅乜撚用都無佢地照搶晒
咁你出口木都可以收到唔少關稅
AI搶你木即係代表你嘅木材有市場
你伐木業會發展得好 GDP都會升到
今集啲歷史event無晒屌你老母
啲demography又唔準
係政治制度好咗少少
但係無晒啲decision tree 同 vic2 啲報紙系統
所以我入人個市場之後乜都唔洗理
缺貨全世界一齊缺
大不撚掂
好多野冇咗
肯定係咁出dlc逐樣加
關稅真係好少 同缺乏某種原料搞到成條產品線gg比既話
dlc
俾人買起係咪唔可以拒絕
宜加比人屌得最勁既就係呢點你愈係大力發展某種產品,ai發現係你到買就算計埋關稅平d就愈係狂搵你買,仲要無得say no,除非經濟政策轉孤立鎖國
我諗個理念都係想玩家集中焦點係工業化,經濟發展,社會變革咁。

想帶出戰爭前既準備已經決左戰爭既勝負,亦都避免有一d神奇操作打贏超大國

不過只少都比我睇下佢地打仗既動畫呀
vic 3 係咪一定dlc地獄 vic 2 好好玩 又平
想請教今代點迫啲自耕農入廠?見到300k農民自給自足覺得好浪費,想黎場圈地運動
我覺得其實都算合理
作為一個政府你可以操控關稅
你轉protectionism 然後再增加出口稅
都可以減少出口
所以唔可以取消其他人嘅trade route都正常
不過我覺得應該要可以禁運某貨物
如果佢買你原材料 你都可以買返佢原材料
打和
peasant會喺subsitence farm工作 而subsitence farm嘅size 係取決於 arable land嘅size 所以你起多啲農地->減少arable land->subsitence farm減少->peasant減少
不過我唔太清楚serdom 同 abolish serdom會唔會影響peasant流動性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞