有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
CK3 有塊地發展度去到90幾傳唔到教點算
本身玩開家族流 諗住轉挪威拎北歐兩個傳承 費事冇咗多配偶文化傳統直接教改 但教改完就傳唔到教
同埋大後期D人好長命 下下去到90幾歲先死
用PC game pass玩EU4究竟點整中文
點聯絡誠哥本人,想send份mod俾佢睇
down咗雙字節plugin落遊戲folder先(令遊戲可以support顯示中文)

跟住再down 中文mod落 my document入面eu4/mod的folder(要開隻game一次先會自動創建呢個folder)。

最後開game enable個mod

以上內容純屬推測,冇用過game pass。不過方法應該共通
game pass 嘅game down 完係C:/Xboxgames 完全唔見 明明我set 左location 係呢個位置 依家裝唔到mod 入去
你指見唔到mod 個folder定係見唔到game本體?mod同隻game本體folder係兩個地方
見唔到game 本體(遊戲folder), mod folder 我係my documents 搵到
FYI
佢地頭先開左個live講黎緊的新game同DLC
https://www.youtube.com/watch?v=ejMK7qBqjUQ
Victoria 3 減價
入唔入手好呢
啲評價好麻麻
建議等多年先買
so9sad
本人偏頗評論:覺得隻game每個國家之間差別唔太大,玩過一個國家之後玩其他國家的體驗太似,重玩的意欲有d低。
都係等 DLC
玩過ck3,見steam做緊特價想開新game,vic3 stellaris邊隻比較好 vic3就新出 stellaris宇宙題材一路想試,不過見到啲dlc多到
eu4
Stellaris呢 好似無乜人討論
冇得訂閱
冇dlc 唔好玩
我最後買左hoi4 見佢ultimate bundle平少少
我見到stellaris咁多dlc都唔知點入手
雖然steam成日都特價

另外又有隻差唔多的terra invicta唔知買唔買好
我之前玩過下endless space2 覺得都ok,不過覺得有d單一,好多元素好似得個名,如果stellaris好玩 ultimate bundle $800有找我覺得都ok
睇你鐘唔鐘意macro econ/geopolitical simulator
有得Economic hegemony
The line must go up📈📈

不過依家economic model 仲係怪怪地
同埋冇得屠殺或者enslave原住民
非洲殖民地啲農夫standard of living仲高過我London啲clerk

不過減價都值得買
始終隻驚幾有潛質
啱啱買咗幾好玩
同埋幾易上手

好多都唔同government model
宇宙殖民space nazi屠殺外星人用嚟食
或者死靈族banana republic復活屍體24/7返工
再唔係做和理非 比技術幫外星土著整飛船上太空

本身對40k或者star wars有興趣嘅話可以考慮下
或者for average least genocidal paradox gamer都推薦
經濟嚟講僅次victoria 3
試下自己加啲roleplay元素玩
成個體驗唔同晒
可以整到啲cursed 嘢出嚟
例如Deseret mormon theocratic New Jerusalem, Afghanistan opium drug empire或者Kazakstan greatest country in the world

用嚟滿足alt history power fantasy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞