有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
用土耳其果陣改革同拎歐洲健夫都係勉強趕得切拎 人太少 勝在附庸埃及時列強冇利益 同打衣索比亞搶人口

有 47% 通過到 women’s suffrage 但唔敢通過,驚失業率會太高,係咪要打仗死緊啲人先?
今場奧地利統一德國

多啲人返工唔好咩?你咪爆起廠爆起建築部門黎場赤字經濟沖GDP囉,反正經濟滾雪球之後就實盈利。
維多利亞3我發覺玩到後期愈難愈平衡啲物價,如果唔係收重稅就經常搞到赤字收入。有冇咩技巧可以睇住嚟起咩廠?
同埋唔知點解咁易動亂,一亂就會搞到我當地基礎設施不足,令生產力下降,又搞到赤字…同埋鐵路經常要補貼,常年30幾K對落去,點營運鐵路先賺到錢?
有需求、我會維持物價有dd貴,廠先賺到錢
邊類物價?奢侈品?
其實全部都係
要比市價貴廠先有錢賺
工廠有需求input要用既會偏向貼緊市價(舉例工具,用鋼做既就將鋼價拉貼市價)
奢侈品價值可以高啲

通常+15%(原材料+10%)就開始擴廠/增產,+20%就直接打尖儘快壓返合理價格

後期都幾考技巧,廠大人多賺錢太難,炒人轉生產處理唔好就有失業大軍財政負擔
仲有就係奢侈品/生產唔到既luxury product打consumption tax
要賺錢唔難
一大起上黎真係好難搞,我玩日本玩到想死,明明工業化緊都冇錢賺
日本我都未識玩,1870都未敢踢走幕府,打算重玩
開左比例稅好少可冇錢賺 加埋保障自由同警察5級 大部分時間都係效忠派比激進派多

文化既話 基本上殖民地既文化都係歧視 壓低人工可減低成本 只要殖民地起既原材料係賺 佢地到最後都係有錢賺 生活質素高自然唔會反

搶婆羅洲同南非 確保金礦 同時橡膠石油煤鐵硫都有 唔夠先再搶人口 一般情況下除左大清 其他國家只會唔夠人 唔會話多失業 只能夠講你擴張唔夠快
我184x就踢走幕府,打左次革命就收左佢皮,跟住就開始明治維新
有冇改稅制?有冇開多元文化?有冇投入治安、國內安全果d?

會唔會太多人失業拎救濟金? 你個市場太缺原材料搞到成本太高冇錢賺?
未改到比例稅,多數都係自給農多,冇乜失業,建造力350左右
自給農生產效率低,消費力低,你儘量消滅自給農先啦

鐵路其實要補貼係正常,運費係實體產業既成本,運費大賺工廠利潤就低,pop生活成本就高

你見otl各國啲火車地鐵有幾何靠運費搵錢,大家都係靠上蓋

航商又係除疫情幾年一直霉
咁又係,除左鐵路仲有咩要補貼?
軍工產業,唔補貼規模就細,動員擴軍成本就高

仲有爆炸物肥料廠可能都要

船廠同理
鐵路一定要補貼,蝕錢跌infrastructure影響國家運作,加上補貼用既錢又真係唔多對財政影響唔大
其實軍工唔使補貼,平時靠賣槍賺錢,打仗直接cut晒啲出口就得;而船廠淨係賣ironclad都賺到數唔切錢。
維3 玩落麻麻地,冇咩誘因去擴張,最後變跑分遊戲。維2好玩好多
盡鋪廠 最好係傢具廠 玻璃廠次之
傢具廠要用到工具 硬木同木頭既話 開發人員全部都係資本家 工程師同勞工 對強化工會 實業家等既實力有幫助 就算入小市民勢力都好過留係地主階級 工會勢力大 先易轉比例稅
同埋政治力量最好先轉地產/財產 再轉資格性 用實業家壓制地主 再用工會同知識份子 軍隊平衡過強既資本家 打後就係良性循環
都要去搶非洲/東南亞做原材料生產地既
Hoi 4 想問下如果我生產完一部坦克 係邊到可以安排佢上場
你要訓練一支有裝甲編制既師
入關稅聯盟就得啦駛咩搶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞