有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
改log 檔好似可以永續
1840年成立德意志,但連殖民法律都推唔到爆咗革命,然後推咗十世都無進展。
呢一作陸軍由頭到尾都好似一戰絞肉機咁。
啲分離分子同鎮壓超難打,其他可以拖到雙方戰爭支持度0黎議和。但鎮壓戰係打唔入自己就會跌到負數被強制執行。

不過有海軍既話 你係咁登陸,任何國家都可以比你拖到唔夠兵塞戰線

個戰鬥系統做得超垃圾。
其實有啲考技巧,attrition war輸死,唔識平衡
而且重新建軍太快,尤其係海軍同職業部隊,邊可能呢頭打沉曬,個頭滿血出返黎
如果現實生活好似Vic3物價變得咁快,應該好快大暴亂
試下香港變成咁
應該都唔會暴動
黎生有工返

Btw三代物價應該關取消庫存同冇運輸時間事

所有野都即時消耗即時發生

用簡單既demand and supply curve去模擬世界
同埋限左+/-75%,日用品穿75都冇事
有事,只係唔明顯
demand多過supply兩倍,會有negative modifier減throughput,維持返+/-75%範圍會慢慢decay返正常

日用品應該會加state turmoil,pops radical
冇玩過Vic2,唔夠日用品會唔會出事?
已經唔理
Vic2資源生產有限,點都會加militancy,管唔到
https://b23.tv/QLm7bH6
睇完之後玩大清
gdp輕鬆過4b
我唔係讀history所以唔知有d咁嘅野, 邊個話打機學唔到嘢

https://en.wikipedia.org/wiki/Lanfang_Republic

有冇ching試下客家去反清復明統一天下
EU4,vic係學歷史好遊戲
建議各位喺CDKeys.com買,現時平steam兩舊,價錢以英鎊為準,宜家仲有額外SINGLE11優惠
https://www.cdkeys.com/zh_cn/pc/victoria-3-grand-edition-pc-steam

Steam授權產品key啟用

上中下階層已經溫飽
點解重有咁多激進派
右邊,人民想要推censorship
南洋公司
印尼啲華人就係果陣啲公司遺漏落嚟
唔係本身就得咩?
continue as observer再㨂國家好似可以繼續玩
海軍應該要改返做要自己整出黎啦
海軍都變埋周結咁
ck3 學識左綁架流之後好似入左easy mode
好冇挑戰性,p社幾時先nerf
vic成日crash 有啲難搞
想請教今局玩瑞典,如果已經將丹麥protectorate咗,仲有冇方法form到北歐聯邦
咩係綁架流?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞