有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
stellaris 早幾日出新Dlc無人講
見佢係story pack但個價比普通story pack貴50%, 唔知值唔值,
睇過有D人review通常係玩土著被lift之後點向先進文明報仇
P社邊隻驚唔係,中後期基本大同小異
vic3 最趕客係打仗
唔知值唔值 上次個附屬國大改既DLC更抵屌 今次睇定d先
想問下今次steam 春季優惠,包含所有eu4 dlc嗰個package 係咪史上最低價?
咁歷史上都係咁上下啫

發展科技、製造業,爆經濟,殖民攞原料,培養市民消費力養需求,原料不足市場有限殖民地分曬就迫住同其他大國拔刀相向

最多vic3玩家會考慮埋自己部電腦個cpu同現階段機制未完善,quit game唔打世界大戰咁解啫
除咗ck真係未試過玩到後期
成日想試一次EU4 world conquest 但係我每次都比神羅卡住個歐洲做唔到
我唔識拆佢檔
Vic2:硬件允許,玩到1936,什至有啲mod去到1950都係冇問題既

Stellaris:打完天災/化身天災滅世後收工

HOI:一般硬橋硬馬打法打完幾個大國都1944/45年啦

CK同EU未玩過唔sure
神羅永遠最後先食,除非你係神羅
Vic2得100年打得唔夠喉
好多嘢未做完就endgame
有個網叫humble bundle,特價每年出一次左右,200蚊港幣樓下幾乎有所有dlc(應該最新1-2個冇)
steam應該永遠都唔係historical low
PDM DBZ mod可以去到1950

不過殖民帝國後期要全球剿匪,都冇時間繼續全球填色。冇本土化既海外領地30年左右會掛debuff,豐衣足食都會每塊地幾十萬幾十萬咁爆Rebellion
ck3 2000 hrs + v3 300 hrs 玩家留名

年年出humble bundle 嘅日子都唔同?見佢上年出係3月,應該係為咗幫烏克蘭?
上網search好似係幫world central kitchen,應該係幫烏克蘭。所以今年未必真係有特價,可能只係咁啱上兩年有,睇你等唔等
ally哂啲elector再剷上維也納燒撚哂佢座城
拆完神羅咪當啲elector condom咁dum落街
唔建議religious war先dismantle hre
因為容易比其他人搶先打咗elector座首都

hre一係留到最後 如果開局係歐洲就儘早滅撚咗佢
最撚憎hre 每局都要屠哂奧地利啲文化先滿足
每次皇帝出兵保護班prince佢都有+50 war enthusiasm
奧地利又勁多fort 勁撚難拎夠war score peace out
垃圾mechanic 屌你老母
Stellaris DLC最主要係增加起源,種族同比更詳盡機制,實際上你只買本體都夠玩一段時

咩叫比更詳盡機制,舉個例子 佢版本更新加左附傭國,如果有DLC,會有一堆同附傭有關技能,另外附傭可以指定唔同種類系約。

但係你無DLC都好,佢都會導入尼樣野,只係成件事會簡單d。

當然無左某d DLC會少左一d艦種,但係尼樣野可以之後查內容按自己需求。

種族包成日比人插垃圾,真係可以睇自己有鍾意先岩,例如上個毒生物pick都唔可以直接住毒星球

Stellaris如果你唔係同人連線只係自己玩,其實比較講PR代入感,唔同起源,再諗岩自己故事背景技能去創一個文明種族出黎向宇宙進發,係一種浪漫。
endless space 2我都有玩
要講佢似宇宙版文明多過stellaris

endless就算出左幾個dlc都只係加下種族包咁,其實無乜新機制之類可以

Stellaris最有趣係大量事件,再加唔同起源npc,加埋失落帝國同埋天災,你每局都可以好多玩法(前題你唔可以係效率廚 )
終於得閒玩新版TNO廣東
玩咗場Sony行盛田線
仆街,去到後面石油危機果部分真係勁撚有既視感,有啲事件圖片加完句日文上去你都明顯睇得出原型

下場玩返轉+x線睇下有咩唔同先
eu4 dlc 18/4出
雖然大半年冇開過隻驚
https://www.youtube.com/watch?v=mm6mC3SGQ6U
1472 True One Tag
真係好撚癲
lamda
正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞