有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
試玩咗南美Brazil同Argentina 好難玩
好似變咗玩唔同game

手撕美帝洋鬼子

終於變列強不過要等到1914 開始收契弟 解放一帶一路國家 搵非洲呼呼嘿嘿殖民經濟援助

中華民族偉大復康

唔知衝唔衝到95%識字率個achievement

一半人口年收入只有0.22鎊 P社要加地攤mechanics幫自給農發大財

目標想十年內完fragile unity, endgame前攞treaty port achievement
阿根廷同巴西其實唔算難
巴拉圭先叫難
利申:
新玩Eu4玩家lm
早排eu4波斯卡左喺15個vassal既mission條bar升唔到
尋日玩勃蘭登堡就黎統一德國北部就俾立陶苑宣戰輸到pk
照計半個北部都應該夠打立陶宛尤其勃蘭登堡本身軍事idea唔差
德國北部成堆森林俾你擺fort打防守戰
brandeburg本身ideas已經偏軍事
到底點輸 coalition?
想問下1.5禁煙戰爭點打
個時間唔夠軍隊改革
唔太記得,人海血肉長城
英國開始搞你果陣就向其他國家買火炮conscript炮兵,銀庫應該夠你頂到守和
只要唔輸就冇咁快出太平天國(太平天國只會喺打輸鴉片戰爭/open border有條約港觸發)
之後守好易(英國打三次、法美聯軍一次)擋晒
未試過,但聽講可以向葡萄牙宣戰澳門,佢會拉埋英國入黎,投降出停戰期,應該夠run完禁煙條bar,至少可以buy time
頭30年岩岩打完Stettin得20k人
岩岩攻完Stettin首都就俾波蘭立陶宛開戰
然後同盟既Lubeck,Austria拒絕參戰
個陣先岩岩6-7級tech仲未開到Brandenburg 既軍事idea住
6-7級波立仲係好渣隻game要學拿破崙defeat in detail,同用傭兵做炮灰,打落單stackwipe,打完就走
試吓先打土耳其,巴庫山脈用填線師守,經羅馬尼亞登陸對岸閃擊巴庫+史太林格勒地區,
最衰佢地兩個一入我個領土就開始好似孖生兄弟咁去邊都癡好近,我又咁岩用晒錢起野冇預佢哋宣戰
要等ai犯錯
可以偷偷地去佔對面偏遠少少嘅地 引佢地用一隊大軍去佔領返
呢個時候趁機同佢1on1
盡量係自己有利嘅地形開戰
所以係森林 山地起fort有呢個好處 一嚟ai會集中佔fort 二嚟就係對面攻城嘅時候你去解圍 你會係防守方 對面會食dice roll penalty

唔好怕借錢打仗
贏咗拎到靚地+賠款長遠實夠你repay loans
下次試下先,我都係上個月有sale先買,不過到依家玩左成二百幾個鐘
想問下Vic 3西班牙玩到1880本土就唔夠人口開新廠
傀儡左成個南美都冇人走嚟西班牙住點搞
西班牙地少、南美人少地大好難migrate
升health system有效啲
移民同文化行緊自由移民同無文化排斥個未?
成個南美都係歐洲語系同宗教好似都冇歧視 同埋冇移民控制

上面health care想問下點樣睇有幾多因為呢d welfare移民過嚟 有冇得好似vic2睇成個國家有幾多移民 thx
最近開左1444日本黎玩,明明岩岩tech 10個陣韓國先tech 8, 轉個眼已經tech 11追平我係咩黑科技黎
同北韓統一左
韓國buff到痴線 每塊地加到勁高dev
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞