有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
依家新meta係空軍
Medium airfram CAS炸軟前線先推
想問hoi軍隊可以點樣容易d升高d level
想問噴火坦克支援連點先加到落編 我解鎖左39年工兵但支援連唔見有噴火坦克比我揀
中型坦克 配個噴火頭 左上模版換成中噴火
原來要轉模版
試玩左蘇聯 原來都幾好玩

用24隻騎兵師玩殘英法挪瑞芬
個殺將軍有d趕客…
大家鍾意玩戰略game
推薦大家試下一隻唔係P社嘅game
叫panzercorps 2
DLC由西班牙內戰去到史實1945柏林/維也納或者架空打爆老美都有
之前有玩P社其他Game,本身又有興趣所以冬特直接買Hoi4加全DLC,音樂同skin包無買。

新手有幾個問題想請教

首先P社除左Stellairs之外全部都係將一個人地玩到一半的國家交比你,我唔係太鍾意一開始就玩太大國,所以直接基本7國史實路線興趣都唔係太大。

然後網上睇片學左基本控制,控前線其實係咪唔應該拉太長?感覺好似會分到太散,另外軍隊進攻一定要劃進攻線?唔比手動續隻控路線?分完軍團拉完前線之後Ai會成日自動郁,有時想郁一兩隻去行過少少幫手都會比佢拉番走,所以唔將個兩隻拉出軍團就無得分開控制?

其次我比較鍾意復古路線,如蘇俄變沙皇,滿洲光復大清之類。
自己試左幾場滿洲早期太難,所以走左去玩蘇俄,行哂成條重來國策之後會內戰,想問一下係咪起手一定得赤塔一塊地,雖然我試過打贏,但係已經1940,之後內戰岩岩完就直接比德國宣,因為未重建國家未有主權,加入唔到盟軍,內戰完乜武裝都無,仲慘過史實紅軍,唔知有無d乜係做少左,令到我起手勢力唔夠,已經賣左地比日本同開戰前解散哂佢d軍隊,但係都係打好耐。

另外想問一下土耳其開局極少兵役人口係乜原因?匈牙利玩過一次知到係有條約問題,土耳其比較上似政治問題,但係國策唔係太搵到解法。

暫時係咁多,諗到再問各位大佬
新手小國建議保加利亞

happy norwegian noise
v3大清帝國玩到190x都仲係黃皮膚呼呼嘿嘿
要盡量用地去起野,減少地主勢力,弱到做唔到反就換權益團體修改法律

最主要係改主義,改官僚制,改稅收,大清人多,是但收都勁多稅

改完革加番哂行政力先慢慢工業化,早期要建好主要係紙同埋礦場類
最主要問題都係唔夠收益起野,玩到1914仲覺得起得太慢,收稅收第4格難啲刺激demand,同埋農民太多,收益因為佢哋太低都會少,起野起得慢清唔完失業人口同農民。

改革都改到冇野好改,暫時係landed voting,agrarianism,per-capita tax,religious school,想改埋比例稅制收多啲錢不過冇人支持,又想等下先轉做interventionism(agrarianism 起農地冇咁食錢)

同埋玩大清一定要盡快廢農奴,轉佃農(平衡物價),轉宗教學校(改識字率),瘋狂起市政(衝institution)

今晚返去貼圖
大清最大問題就係人太多 完全唔想玩
hoi4訂閱加價
hoi4訂閱加價
起碼唔洗驚無勞力
玩左陣希臘真係勁慘
但歐美國家一開healthcare即刻人口爆炸
不過我都唔係太熟
成日玩都行政力唔係負數,但係唔夠開機構
你地會唔會起好多政府部門拎行政力
定有方法行政力大爆法
衝reform bonus先會(healthcare, law enforcement, education access)

同埋要狂起admin建築,但起太多會拖慢其他發展,夠bonus冇tax deficit 就ok
大清一開波喪沖建造力超速工業化應該好易玩架喎
唔係大青個堆人口怪物國其實好少有稅收deficit
特別歐洲一堆一早連稅制同官僚制度都改左
純唔夠真係唔夠行政力升社福機構Lv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞