有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
蘇聯模擬器黎今集
逼玩家計劃經濟加陸權論加內循環
點樣喺非洲佔到第一塊殖民地
新手

Say my name

Btw依家呢個版本大清太強,唔係幾敢發展東亞東南亞,種鴉片既地剩係拎到pegu
佢冇cash reserve滿咗隨機自動升跌級有啲可惜,希望遲啲會加
第一次玩,玩日本好似乜都從零開始幾好玩
但有個問題想問,好似隔離大清俾革命中國推翻左之後成個新大清陷入破產循環,我轉去控制大清睇佢稅收係0,點解會咁
而家成個大清好似活死人咁,債務違約->破產->債務違約->破產,但d鬼佬又唔理佢,佢係咁自閉破產
好似要宣告左利益先?
你自己玩過就明,人口太多行政能力相對太低,稅收減成90%
依家呢個版本infamy太誇張,打歐陸或者recognised country都算

點解打亞非殖民地都會咁撚多
初版當open beta
我有睇過佢收稅能力同行政力都不足,但都無理由稅收係0
感覺好似係 bug,打完佢一次之後佢又收返稅
我玩法國 係非洲無限開戰
殖民開戰-》俄佬入場搞事 -〉殖民開戰-》俄佬入場搞事
同一時間 同俄佬打三四場戰爭 姐係變左單挑俄佬

打完直接變埋做國際棄民 歐洲又開戰
我又係玩法國,美國佬係西非殖民衝突挑釁我,唔fall back又係加infamy
玩法國、同西班牙荷蘭關稅同盟,本身供應鏈已經休戚與共

跟著個兩條契弟上列強,即刻大家一齊經濟歸零
新手留名
仲玩緊CK3 HOI4,
Vic3睇完片都係等多排先
EU4玩到唔想玩
勁難玩玩左一陣已經好攰
eu4 襯上星期Steam特價入咗
叫做開始上上地手咁
但想請教下大家知唔知網上面有無咩中文片/文係講神羅機制講得好,我自己睇wiki睇到一舊雲,而家玩乜都要避開果區
關稅太少 計算買入賣出價都有問題 另外 AI唔發展高級商品 唔開採新資源

呢集如果想玩生活水平 只能玩小國 但小國沿海省份少 所以要靠近資源大國 亦即係只能玩比利時之類

殖民無意義 只會胡亂增加人口 最好不開醫療 允許童工 愈易死人愈好 由於POP升降職位太容易 死人是無代價 再配合先進生產減少勞工職位 令行業裡分錢既人少 變相財富增加 極端資本主義

法國曾經斷過我貿易 所以佢GDP大減 搞到我平均生活水平上唔到30 不過法國本土中端產業基本已經比我壟斷 亦唔需要搞關稅同盟

比利時位置太好 有法德兩個大國 荷蘭自己有東南亞市場 亦令比利時得益 商船用係同英國貿易就得

睇得出V3想主力搞經濟戰 但AI智力差 貿易系統未完善 不過P社遊戲都預左係付費測試員
Btw今次個科技樹太短,又有傳播科技,大國去到1910年咁上下已經爬完條科技樹,不過呢樣應該係mod最容易補充既野,唔太擔心

另外就係一戰好似打唔起咁,因為生產力增加得太慢?本土加殖民地啲潛力好似挖唔完咁,冇物大國衝突搶市場既必要。

仲有玩大國關稅同盟產業鏈養肥啲中小國,跟著佢地上列強即刻脫勾,大家一齊或係本身互補既必要貨物短缺,或係主力產品搵唔到買家(eg荷蘭啲石油),一齊經濟清零,balance望著由最低稅+100k£跌到中稅-1M£
呢集係掃貨利亞3 除非國家本身有統一文化傾向 唔係既話 過度侵略擴張反而增加本國人口 養唔起又會增加叛亂份子 同埋權威力對物品產出+20%咁高 青草吸人又多 所以最多都係集中發展3-5塊地 玩法變左ANNO 1800

諗住試下用俄國玩木頭經濟戰 睇下會唔會搞死幾個大國
殖民地最緊要搶幾個有關鍵貨物既點

種鴉片既地、出石油既地同埋要搶幾個橡膠產地

另外可能我慣咗vic2、自己、sphere、公海個套玩法,custom union當咗sphere咁黎用,掃貨 trade route仲未摸熟套機制,要再研究下。
問下點先轉到recognized country?

今集殖民好似好簡單咁,日本一開始研究殖民,成功開到政策可以殖民埋南太洋d島
開頭起野起得好慢,起得太快又太難balance財政
其實起野要用鐵加工具,工具要用鐵整,鐵礦又要工具,呢3樣一爆起上黎就已經loop起黎至少開局就有米既大清法國都可以咁做
關稅同盟幾搞笑, 玩德國搵荷蘭/瑞典/比利時入關稅同盟, 會吸哂佢d人入黎我國家做嘢, 佢地人口會陰d陰d跌, 完全唔驚佢做列強

入同盟係共同富裕既,不過有次佢哋作死(應該中bug)自己走左關稅同盟, GDP大跌3/4 , 又要我扶番起佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞