有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
等出foreign investment
實有放心

現代mod都應該會有
啱啱趁得閒玩咗一鋪hoi v ,佢更新個分贓系統真係冇得彈,簡直係曲線宣傳VIC 3,叫d人試下新game ,帶高銷量

屌你老母paradox,你地係唔係用個屎眼玩hoi v? 咁嘅分贓系統真係on 9 到無人有,skip左5個回合,之後無得再加分

無咩野都係玩返VIC 3 算
暫時最on9係關稅同盟,明明係用黎剝削小國既組織但變左扶貧組織。小國一入左關稅同盟既話經濟上已經接近end game
Pandemic Event真係好撚煩
同埋好唔Stable
成日Crash
巴打點攞hoi v early access
Iv
1.解散神羅
宗教戰爭時,新教一贏通常得番1個選帝候
果時宣戰直接解散佢
2.自己做皇帝慢慢吞
3.直接打爆ae網
4.做皇帝隻狗
加入神羅
可以靠事件
一係就皇帝關係好,要貼住神羅領土,加埋發展度低
好處:
比外人打有皇帝撐腰
神羅改革有加成
皇帝會幫你拎番失去左既土地
比人吞既ae網計雙倍,對面食唔到幾多野
壞處:
除左皇帝做唔到帝國
皇帝會逼人信教
會有農民戰爭事件影響
脫離神羅會比皇帝宣戰理由
eu5都未有 hoi5已經有
神羅=用eu4模擬ck3/封建制
咁CK3可以直接搶部下D地
皇帝都要搞番宣稱
如果玩奧地利咁梗係跟著個神羅改革路線玩

但我惗著玩勃蘭登堡>普露士>德國其實洗唔洗理佢
我上其他網睇有啲又話爭皇帝
有啲又Wfc
2種我都玩過
做皇帝大優勢係有得拎大勃堆肥地
但缺點係要同法國打+有極大可能要同大勃打番場
第二優勢係食地唔驚皇帝叫你還
第三優勢係個皇帝加成(容量,士兵人數,稅收)

勃蘭登堡>普魯士>德國本身已經成日開拖
太早搶皇帝會消耗唔起連場戰爭
宗教戰爭,你幫新教打贏既話,你9成做皇帝
到時你想點玩都得

之前我應該做過2次勃蘭戰報
你可以睇下
我係Wfc玩法
睇住時機轉新教
等到宗教戰爭就入局打爆奧皇
我有次係玩勃蘭登堡>普魯士>神羅
用神羅天征打爆全歐洲
踢曬堆歐洲人入會
我一球一教都係變神羅
on9
pc唔夠打就內戰
內戰就無左個征服目標
啲成就好伏,個economic dominance objective條件係1935年後,佔全球gdp25%。
我土雞1985左右就夠哂,之後剩係開哂自動擴建掛機,而家1900已經950M GDP,法國280M。而家都係掛機,有咩獨立戰爭都唔理了。
開滿警察同內務,應該都無咩革命同分離主義要理。

個成就真係好伏
去到後期成個地圖都動亂,國內問題唔同派系企硬,根本解決唔到
周邊電腦d國家就瘋狂內戰,唔洗轉game直入鋼鐵雄心
呢代稍為太工業化會人口爆炸啲建築起唔切
其實一戰後世界真係咁,不過幾個主要國際冇內戰
沙俄內戰?

波蘇戰爭、蘇芬戰爭、波的三國獨立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞