有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
HOI2 Darkest Hour 有無漢化下載
Plabtiuds pack 植物包,主要係skin包,對做植物人無乜興趣可以skip

Leviathans ,加左堆非國家獨立勢力,如行商人之類,比錢或代價有相應幫助/回報,但個人感覺無都還可以。
不過尼個story pack主要為覺醒帝國,覺醒理由增加左天堂戰爭,兩個超級大國打交,將成個銀河系捲入去,基於天堂戰爭個人評價係有能力可以買埋。

Utopia,大量宇宙浪漫巨型建設,物種進化飛升,另外仲有其他國家形態,公民理念之類,必買。

Synthetic Dawn,合成人增強包,有興趣可買。

Humanoids pack,增加人形生物頭像,唔影響遊戲性,可以唔買。

Apocalypse,泰坦同巨象,必買

Distant Stars,L-星團event,幾有趣亦幾麻煩,有錢多都可買。另外增加左異常事像,令研究船有更多野做,更有探索宇宙感覺。

Megacorp,增加企業國家同相關玩法,總體上係推薦,但係如果對企業政府無乜興趣又負預算有限,可以skip。

Ancint Relics,增加左遺古星球,考古,同古代科技遺物相關玩法,有預算建議購入。

Lithoids pack,岩石生物,主要係增加物種,不這比起其他,岩族有其獨特機制,有興趣可買。

Necoroids pack,死靈種族包,包一個起源,沒有太特別,沒興趣可以skip,不過死靈d船模幾好睇。(個人無裝mod玩,當社比算好睇)

Nemesis,化身天災,或者君臨天下,銀河皇帝,請比錢。

Aquatics pack,比起其他物種包,多左起源,飛升,同巨象武器,相對比較值得買。

Overlord,加強附傭相關遊戲機制,但內包躺平起源,有興趣都可買。

Toxoids pack,毒生物包,毒物住唔到毒星球,自行評價。

First Contact,RP成份為主加高難度起源,個人認為內容唔係特別大野,而且隱形技術好煩,建議有興趣減價先買,無可以skip。
但巨象武器有退化炮

Galactic Paragons,要我形容就...多舊魚,我鍾意舊制多d

以上評價全為個人主觀見解,唔同意自己另行討論,唔洗話比小弟知

雖然我全部買哂
過渡期會咁,但係殖民地(星球)=國力,玩到後面都幾十個星球,不過我都係手動管理,見其他地方有人教點自動管理,但係起手都要自己起到一定程度。

早期最麻煩係我明明想種田,周圍都係排外軍國,見人就打

又唔夠合金起船

不過好睇你開局點set,我自己鍾意放慢d玩,所以隨左event時期,周邊宜居星球我都係Set1,減慢成個銀河大家國力發展

另外就係起完殖民地,例如你係唔夠糧食,你今日殖民左個糧產星球,上面起左少少基建之後,就起一堆田,但係如果你無指定職員優先,d pop生出黎都係由上層慢慢填落下層,所以時你中層d野唔缺,就指定左堆人生出黎要做勞動先,有望改善你資源收入
CK3開左新局
867年塔兒密
目標之一係絕不改信伊斯蘭或阿伯拉罕系宗教
俾你地會點玩?
我依家玩到王國
冇出cheat
如果係我就盡快整咗個Empire先
之後種田爆科技
上去Scandinavia用結婚或者武力轉asatru同埋融合Norse hybrid culture
做Viking on horse

End game goal係滅咗abrahamic religion
捉到Sayyid 全部攞去blót
落羅馬滅papal state
Jerusalem, Constantinople, Rome, Mecca 變non abrahamic religion dominant
HOI MP聯鬼佬點樣唔LAG
聯香港人冇事

落VPN得唔得
用P2P server冇計
搬過去物理減ping
老老豆豆
呢個先係ck精要
做國王都要汲汲營營
想屈機唔好玩ck
一開局俾伊斯蘭勢力包圍
估下我地一班拜火教信徒點生存
If you can’t beat them, join them
HOI 4唔知,玩開eu4 mp可以同你講vpn係有少少用的
做vassal個contract轉religious嗰個嘢
巴打們講中

低封臣義務加入阿拔斯
提高保護費換宗教保護

改革宗教加伊斯蘭攝宗
向東面借兵打同僚封臣
同埋用八達通為家族擦地

未開分割承繼
打地要睇住唔好死後開左兩個王國出黎

今代加左攝政
睇下有冇機會做中東版曹操
papa
Vic 3 日本多左班政治運動嘅撚屌之後難玩咁多
玩開策略戰爭game既你地

想問有冇一隻game係可以由低做起
即係一開頭做小隊長聽命令
之後愈升愈高可以獨當一面帶領自己團人打仗
最後可否選擇做忠臣or奪權

而且招募番黎既小兵都可以一齊慢慢升做師長團長之類
騎馬與斬殺
三國志13
除咗呢隻

佢比唔到我嗰種rts feel

而且佢啲招募人物無限復活

又冇得比佢地自己帶隊
騎斬2有
有冇咩mod推薦
唔好意思離題問下hoi4
有冇人成功40年德國成功登陸英國?
上網話用naval bomber炸船,但係一日消耗幾十隻naval bomber,兩三個月就用曬,而且都唔係炸到好多船(english channel都仲有百幾二百隻英國船,搶唔制海權)
起cv又唔夠英國打,唔知點解我啲cv好易畀英國佬打沉
而且英國每個海邊嘅省都有兵,有港口嘅省有兩三個師,有制海權都登陸唔到
你唔係要炸哂成支艦隊,係要炸到佢維修,一維修就會成隊船陪幾隻爛船停係港口,唔會同你搶制海。

同時用潛艇去比斯特灣,或者愛爾蘭嗰邊,襲擊運輸船,釣佢隊大艦隊離開北海同埋英吉利海峽。

德國盡量用北海嗰邊登陸,比較少船,有時好彩可以炸到英吉利海峽艦隊 有啲殘船要維修,咁就可以直情布列塔尼或荷蘭登陸樸茨茅夫

最好就戰前劃好多條登陸計劃線同埋啟動登陸計劃,個登陸箭咀眨眨下嗰時先宣戰,可以一開戰就偷到一瞬間制海。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞