有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
想問個問題
想提高行政力就要比錢
但係我就係因為行政力唔夠先稅收低下
所以例如以日本為例
我應負收入 用儲備都要拉番行政力做正數先?
利伸,新手第一次接觸此系列
行政機構只係提高你果個省收稅既效率,而你果個省本身收得10蚊既話就算你搵高稅收效率都無多幾多錢,而官員同紙張既錢都要你出,所以會愈起愈窮,正確做法係簡自給農同人口多既省,集中係個省到狂起工廠,拉高果個省既gdp 之後先再起行政就會收到好多錢
點解我有兵有將領
俾人宣戰但係唔可以推進/防禦前線既?
無戰線 多數要海軍入侵
後期我用法國動員咗200幾個裝甲battalions 去打土耳其搶石油,對面又係200幾個battalion,但係一戰兵同conscripted 既line infantry混合

平均每兩個月彈一次game,咁之後出世界大戰仲點搞啊

我notebook 12代I7加40gb ram架啦喎,點都唔算配備差啦下話
V3 reform咁難過係咪正常玩瑞典1850年代仲停留喺absolute monarchy
你要靠事件同booster去壯大支持reform既派系
唔reform好似冇乜嘢咁現實世界已經被人推翻左
遲啲實有mod

二代有啲mod就算大家食飽有煙吹有酒飲,只要改革稍慢啲、稍有不如意,班契弟都會即刻造反
尋日玩到爆革命唔想玩
今日番工又想開新save玩番
Welcome to Paradox games
知唔知點樣trigger 1848 springtime of the people?玩Prussia過咗1855都冇
革命輸左轉去革命陣營玩
法國莫講話拿破崙執政,連奧爾良退位都冇

Btw
依家隻game應該叫奧爾良3

示範肯生既法國人有幾撚勁

我種族平等普選同醫療改革已經改遲咗,end game都有近9千萬French + Occitan +Spanish 既天主教人口,加埋其他消費力一樣既民族億幾人

Mass conscription動員到近3千個conscripted battalion

GDP 兩倍Great Britain. Sol 24, 英國20咁上下

OTL入面德國都冇咁撚誇張
革命完之後佢拎廢地
我d資料又短缺曬
鬥殘
我比較想知係法國係印度有個港係咪變相食到英國市場個免稅
日本唔算重0開始啦,一開波都算多工廠
我攞左日本九州 玩下玩下 16m pop 佔十幾% gdp 係咁彈移民個通知出黎
我普選都未搞 收入已經多到係咁減稅

我法國好痴線

客家佬都幾好玩
玩過EU4 最成功就係起到RUSSIA 跟住多手打西歐點Q知唔夠打
海軍入侵個登岸人數點樣可以多D?

玩日本,登岸打馬拉果面D,上得三五隊。不列顛過黎關西就40/50隊登岸
話說workshop啲mod已經多得痴線

Save & load 咗幾次先過到
用越南玩發覺東亞好和平,和平發展左幾十年冇人打我排名輕鬆上3x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞