有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
我用咗70aud都算係咁
邊度有?求share
我拉西班牙打 佢就唔登陸我 拖到佢承認我
你要睇翻你嘅建築生產貨物究竟值唔值錢 你工具夠但其他原材料未必夠 又或者你生產嘅貨物冇需求所以賺唔到錢

traditionism唔好用 最後快啲轉去 agarianism 等工業發展到一定程度之後轉去interventionism 或者 laizze fair

生產方式有分兩種 第一種係增加產量 第二種係減少工作職位但可以維持生產量

如果你勞動力唔夠就一定要兩種都轉
如果你勞動力夠咁淨係轉第一種都得
有冇人成日掛住起廠睇balance 完全唔記得睇其他外交殖民軍事野
同埋大清太多兵,我要keep住慢慢升佢做line infantry 先冇咁貴
尋晚出咗太平天國事件
喺大西北越嚟越多人信新教就爆出嚟
未開打就投降
第二種仲可以炒人,係物價比人工既情況下,可以增加企業利潤
有個新mod改咗,你搵搵
早幾日有資本家投資外東北起大學
應該真係識投資起廠?
個個唔係隨機event咩?拎黎加派系approval
碌左轉reddit笑死
地圖指南針錯方向
溫哥華島痴住大陸
如果起大學都有
咁隨機起工廠應該唔難掛?so far又真係冇隨機起過
Event同有個自動投資機制唔同啦

而且後期啲廠幾頁幾頁咁起,用event實煩到嘔,多多cpu都唔夠燒
神羅區你同皇帝唔frd直接割地佢就搞9你 加unrest同減tax income 10年
一係就diplo annex慢慢玩

直接宣戰d神羅小國 皇帝會拖馬保佢
想避免一係加入神羅 一係打佢同盟拉個小國落場
再唔係就趁皇帝亂個陣宣小國

至於選皇帝 你唔玩神羅國基本唔關你事
想知再問
見過Qing唔開港
基本啦,玩幕府,孤立主義就是正
打仗個到真係唔識打
成日打唔到
係只可以打隔離國家?
我啲兵升做火炮同線列步兵,啲軍工廠先有得盛利
唔知有無人可以玩到軍國主義咁,由軍需帶動經濟
要海軍入侵,我玩幕府殖民先發現一條船都無,但造船廠又虧錢執笠。
同埋起左兵營點assign比將領?
我多左兵都剩係識駐防咁,唔會跟啲將領
我有海軍,姐係係外交個到選「海軍入侵」?
軍隊個位,再選海軍
我有喎,但係唔可以攻擊,因為佢係內陸?
Military Lens>Recruit General/Admiral
如果只係到左領軍上限,揀返General/Admiral升官(Promote)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞