有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
我大部份時間都唔理佢d任務,自己想玩咩就玩咩
帝國主義是資本主義的最高階段
就係見vic 啲政府改革幾好玩咁 但vic3 comment又一般般咁
等嚟緊減價試試佢先
我覺得而家最大問題都係個立法改革太隨機
見到有人玩土耳其一次就過宗教自由
仲要好早期
得玩到1900都係國教,每次一提就革命
https://forum.paradoxplaza.com/forum/developer-diary/tinto-talks-3-march-13th-2024.1630154/

EU5 is coming 有人口系統
仲有可能係1340年上下開始
聽講係1337
1340左右姐係有機會玩朱元璋
早左100年
Reddit d人估同百年戰爭有關,同埋有埋population 可以玩埋黑死病event
hoi4 3個dlc免費
p社祖傳pop 最後出黎得79x3d玩到
新dlc俾人屌到飛起
3個國策樹就賣108

Ck3 已經有,一雞兩味
Paradox:又可以賣多個dlc
好多野玩喎
好多野玩
但樣樣都唔深入,水過鴨背
只係大雜燴
eu4嘅問題係佢將啲野數字化整得好膚淺
000同666差咁遠 但隻game無得好似ck咁俾你做啲野影響個結果

仲有mp俾人叫mana唔係無道理 啲效果太即時 好多位都無左時間同機會成本
只要夠mp 成個國家嘅stability可以一日之內正變負再變返正 無乜經營嘅感覺
victoria 3有冇教學
大致係點玩
首先去讀微觀經濟
之後讀埋工業革命歷史你就會識
產業鏈一環扣一環
例如早期,你起野就要木,你要木就要工具,你要整工具就要起工廠,你要起野者係你要木。
自己整需求,然後再創造就業填番個需求,但係你國家唔係乜資源都有,隨住科技發展,你國家會需要更加多野,所以就要富國強兵去壓榨人地,唔係就比人壓榨。
p社其他都識玩, 呢隻今集先開始玩
vic2之前望過下唔識玩
揀左比利時開局, 見佢推薦新手揀黎學玩隻game
一開局已經話有種產品短缺, 一係入口或者自己生產
早期係咪通常冇個類產品都要靠入口?
同埋我見legitimacy好低, 個interest group我見電腦已經有d組合俾我揀升返上去, 係咪跟佢揀就得
冇個隻貨嘅話一係入口
一係殖民或者打仗搶返嚟
再或者就整走嗰樣嘢嘅需求
例如冇silk又冇錢就唔好整高級衫住
Legitimacy可以就咁跟電腦for stability

但係如果你有啲政策想改
例如想整走legacy slavery
咁就算低legitimacy都會儘量放abolitionist嘅IG入政府
但係留意如果legitimacy 低過好似25定10政府係illegitimate government會推唔到政策

削弱ig clout有好多唔同方法
最主要睇有咩政策令到佢高clout
例如serfdom, local police, legacy slavery, hereditary bureaucracy 會比buff landowner
將軍同海軍提督都會有buff比clout
慢慢改政策唔好radicalise 就唔會civil war
當然例如玩日本咁直接推到佢地civil war可以快啲明治維新
視乎無政策,無你都係要買住先,但你需求太依靠入口人地禁運你就會崩。

中小國家另一個選擇係關稅同盟,進入人地主導個國家,係你需要高級物品之前都會好穩定,因為個堆國家基本盤野都會齊,但你壞處係物價你近乎控制唔到,而且想退出亦唔係咁易。

最直接就你殖民或者佔領,但係有利益地方就會有衝突,所以富國強兵好重要。

同時亦都要睇國家意識形態,歐洲國家大多數都還好,亞洲搵有堆鎖國唔由政策改革起想入口都做唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞