有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
點解會驚失業我一直都係驚缺人口。
就算土雞都係缺
有無人玩hoi4 ,我見特價入左no step back,諗住解唐努圖瓦既成就 (form serbia)
但發現無解了,因為打中國軍閥蘇聯會同你搶地 (以前蘇聯係唔會拎中國地)
有無解決方法
有人失業即係起廠有人入去打鏍絲啦

我上局德國推到5B gdp先產能過剩(雖然我最低稅養市場),有人失業咪起廠囉,起得慢咪起construction department 做基建囉

美帝2、30年代同支國90年代條path跟著行返次就得。
其實係咪應該控制個物價去中間
原材料、industrial product、staple good盡壓中間 (-10%/+10%),超過就要諗方法加減需求
luxury product可以偏貴,通常都會俾普通貨品限制生產量壓唔低價格,壓得太低廠冇錢賺

殖民地起廠注意視乎情況,要調低科技生產量,唔係既話本國啲人好食懶飛問政府要錢唔好問點解
咁D原料係咪負都唔洗理,除非負到會減其他產能
頭先起左20間加工食品廠間野負錢,剷起幾間又變返正數係咪代表唔可以將太多間一樣嘅廠起埋同一撻地
原料唔好負太多就得,穩定供應就夠,負得多廠蝕錢冇reserve就炒人之餘,供應又變得唔穩定

負錢通常原因係賣出價太低/買入價過高,加工食品廠為例既話,谷一兩座專用糖生產食品&飲品既、其他唔用(除非糖無限供應,飲品優先、sweetener/baking powder過渡期meet糖demand)

起廠就早期專後期廣,早期專靠throughput、decree同有infrastructure bound,後期人口爆炸所以要周圍起
仲有既係arable land唔好用晒,留少少做reserve俾失業大軍
屌你老母加左個合法性之後日本難玩到閪咁
屌,1.1原來勁多BUG
難怪玩極實業家都係得嗰0.8%勢力
paradox啲update愈來愈垃圾
bug fix bug
又要等下次update先再玩
原來係班柒頭打漏code
可以自己加返上去
玩hoi4桂系解成就
成功拎到民國政權,一路打到去東北 儲飛機準備空降日本既時候中共起義
仲要秒入同盟國
Vicky 3 1.1 update之後玩到1860年已經lag到仆街
雖然少咗好多crash game
VIC3 1.2有博物館同寶物

如果可以搶寶物,想去圓明園玩玩了
British Museum Simulator
請問hoi4 意大利點先可以俾教宗上台轉教宗國?試咗幾次都失敗咗。
想玩國民黨偷運國寶去台灣
第一次玩steam啲game, 想問下呢我用notebook 玩eu4, 聽住部風扇喺咁響屬唔屬正常?非3a作品都係chur 部notebook 咁盡?
eu4正常嚟講應該唔會好熱
同埋想問下有冇得好似google map咁拉動個地圖?
㩒住mouse中間個轆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞