有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(11)

982 回覆
20 Like 3 Dislike
明白
想set一個目標黎學識玩隻game
如果短期目標想殖民非洲
最終目標係征服荷蘭同盧森堡
有冇咩建議
廠會養人(出糧老細同伙記),人會消費飲飲食食著衫(問廠買野),佢地又會交稅比你。

為咗維護同推進呢個循環,你要確保原材料同市場穩定,所以就要開拓殖民地或者建立關稅同盟。

實際玩法就係開住market,睇下有咩太貴,跟著起廠起農場,本土唔夠礦就去打柒人搶塊有生產既地返黎,唔夠打就係trade到搵進口
首先搵個好打既大佬,跟住種一輪田,等荷蘭冇人照個陣打柒佢,計下infamy睇下搶地著數定subject著數。

電腦玩既低地國家通常都唔強。
話說有冇巴打玩緊V3個economic and financial mod?

佢整咗唔同國家既本國貨幣出黎,currency係本國經濟活動需要既貨物,central bank又會儲備外國貨幣同黃金去發行本國貨幣,可以調整發行量同進口量去影響經濟,貌似幾有趣。
下個dlc咁正
等出埋sphere of influence 先
冇foreign investment仲係差咁啲
如果唔諗住同大佬打仗住淨係打下非洲人
可以直衝殖民同Quinine兩樣野
當然前題國家要過左法律比殖民,然後有Quinine好多地區先比殖民,如果唔係有虐疾唔比搞。

其次就係要睇國家利益,搵個歐洲國家照你,如果唔係想做再主,無打算同大國交戰,搵一兩個烈強交好,有咩事用利益換大佬支持。

然後歐洲早期應該有d野會用傳播好快有,大佬無d野你小國都唔會快得過佢,而且你好快會唔夠地,所以直接夠兵,見到佢地無幫手就拖大佬入局幫手,不過郁歐洲地好易會有其他列強介入,所以可以放後d先做。

盧森堡唔難,但係荷蘭因為有東印荷公司資源,要得閒搞下佢唔好比佢亂發展又變番勁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞