【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
舊POST:
1 Amsterdam :https://lihkg.com/thread/167147/page/1
2 Greece :https://lihkg.com/thread/188509/page/1
3 斯洛文尼亞 克羅地亞 Mostar :
https://lihkg.com/thread/208766/page/1
4. 克羅地亞 意大利:https://lihkg.com/thread/249820/page/1
5. 意大利北部(上):https://lihkg.com/thread/280799/page/1

遊記及資訊整合:http://mangotofufa.wordpress.com/
Facebook page:https://www.facebook.com/mangotofufa/

【Exchange去歐遊】意大利(北部)十日遊 (下)
是咁的,我上年係歐洲 exchange,前中後唔計留係讀書城市既日子,應該去左近130日旅行,東中西南歐都有,見近來唔少巴絲都plan緊grad trip / 歐洲 trip,搞到我又瘋狂回味返上年去歐洲既相 而家終於的起心肝上黎打下遊記
我係分好多個細trip咁去唔係一次過,所以我唔順序講了,揀黎講下!
我鐘意影相又鐘意打字,所以遊記都係多圖多字

上回主要係 出得有D慢既意大利遊記 + 一堆 exchange 同 自遊行資料
由於好多頁同超多千字文,我整合同分類左堆內容方便巴絲打睇返
http://mangotofufa.wordpress.com/
陸續更新緊之前D post提過既所有 遊記、 exchange 同 plan trip tips

今個Post會繼續講意大利北部遊

【意大利(北部)篇 —— 橫掃 Pasta之旅】

知道唔少巴絲已經去緊
歡迎一齊討論下,分享下旅行事哈哈

我既路線:

Day 1(晚)-3 威尼斯
我Dream Place
天氣好差,但都有一兩粒鐘好天
主島

玻璃島、彩色島

Flix Bus

Day 4 Verona 一日遊
唔錯唔錯

trenitalia

Day 5 - 6 Florence
咩都唔入既其實一日都夠,但我地要去outlet

trenitalia

Day 7-8 La Spezia :
Day 7 Cinque Terre

巴士

Day 8 Portovenere
如果去到發現預多左時間係Cinque Terre度既,可以黎呢度

trenitalia

Day 9 - 10 (飛) Milan
重點其實係睇 Marco Mengoni 演唱會

另外 因為果時exchange前我都好需要搵巴絲們參考下同問野,
所以如果有巴絲plan緊去歐洲玩又想搵人比下意見/問下野既,
都歡迎黎問下,我去過/知既都會幫幫手

當中既國家包括荷蘭、比利時、意大利中北部、西班牙中北部、法國巴黎同南部、摩納哥、盧森堡、德國、波蘭、捷克、奧地利、匈牙利、斯洛伐克、斯洛文尼亞、克羅地亞、希臘雅典同Santorini、波斯尼亞和黑塞哥維那 (Bosnia & Herzegovina) 既Mostar 等等;英國剩係去左利物浦 ,瑞士剩係去過日內瓦

總之就係北歐、最東既東歐、葡萄牙、瑞士及英國絕大部分同愛爾蘭無去

下面係其中一D相:

【攻略】歐遊預計每個城市逗留日數?計劃歐遊路線大全 (一)

相信由買機票一刻起,除左去邊頭之外,另一個問題會即時彈出黎既就係:去幾多日好?而呢個問題去到plan路線果時仍然會比唔少煩惱你,完全唔知買幾時走既車票好;完全唔知book 幾多晚酒店好……而係我既旅行post入面或者係我幫人執行程時,去幾多日都係最熱門問題黎。於是,呢篇係想分享下以個人經驗黎睇(包括中伏體驗),一個城市可以留到幾多日 / 值得留幾耐。

我會分冬天、夏天講既,因為日照相差成五個鐘,係plan行程上完全係兩個唔同玩法黎。
另外,我都會講我咁樣預法做左D咩比大家參考下,等大家加加減減D時間咁,因為我有去既地方唔係個個都想去,我無去既地方亦有人有興趣去。

利申:如非搭車,我係訓到10點幾先出發,下面都係以呢個鐘數出發計。
參考:冬天 5 點幾開始天黑,夏天晚上 9-10 點天黑
定義:一日= full day,講緊中午前已經出現係個城市度,直至天黑,咁搭車就當前一晚/接住果朝發生既。

國家(重點)
城市 / 冬天建議日數 / 夏天建議日數 / 做左D咩或者可以做咩 (*號地方=無去,但我會咁預)

奧地利(童話小鎮、博物館、建築)

Hallstatt / 1日 / 0.5 日 – 1.5日 / 行盡個鎮、去 postcard位睇景。夏天純市鎮0.5日,但因為夏天鹽礦、冰洞開返,所以可以玩耐D,加半日至一日。

Salzburg* / 2日 / 2日 / 市內一日、國王湖一日。

Innsbruck* / 1日 / 1日 / 市內一日。

Vienna / 1.5日 / 1-1.5日 / 欣賞國家圖書館果帶建築、自然史博物館、Naschmarkt、市中心行街、St. Stephen’s Cathedral、晚上睇歌劇、漫遊城市、百水屋(做既只係出面影相,但要專程搭去果頭)

捷克(古城、童話小鎮、博物館、城堡)

布拉格 / 2日 / 1.5日 / Old town、查理橋、城堡果帶、入左個玩具博物館 、我仲睇左個演唱會。
Cesky Krumlov / 1日 / 1日 / 城堡高空景、漫遊城市、睇彩色塔、食地窖餐廳。

匈牙利(古城、博物館、建築、城堡、夜景)

Budapest / 2.5 – 3 日 / 2.5日 / 我得2個Full day,D行程pack得好實,好chur,去左 Grand Market Hall、漁夫堡、戰時山洞醫院博物館、英雄廣場、動物園、Szechenyi Baths [有浸]、晚上遊船河睇多惱河兩邊夜景、New York Cafe。想去埋國會大樓等建築面前影相或者參觀要自行加日數。

斯洛伐克 (古鎮建築、城堡)

Bratislava / 1日 / 1日 / 市內(勁細)搵曬D銅像出黎、Museum of Trade [極迷你]、藍色教堂、德文城堡。其實我留左兩日,悶到發霉,千其唔好重蹈(我既)覆轍。斯洛伐克有好多冰洞、山,如果想去埋自行加日數。

法國(地標、博物館、南法海邊城市風情、美食)

巴黎 / 4 – 5 日 / 3 – 4 日 / 計起黎我係3個full day,去巴黎鐵塔、凱璇門、睇埸巴黎聖日爾門足球賽事、巴黎地下墓穴(頂,plan錯日子,關門去唔到,但絕對有時間,最後用黎行街同去多次鐵塔)、大半日至一日羅浮宮、一日凡爾賽宮,我嫌無時間係鐵塔下面hea半日。如想去聖母院、鐵塔下野餐坐大半日、塞內河遊船、outlet、迪士尼要自行加日數。

Dijon* / 1日 / 1日 / 市內 可以從巴黎經呢D地方落南法
Troyes* / 1日 / 1日 / 市內 可以從巴黎經呢D地方落南法

尼斯 / 2日 / 2日 / 冬夏一樣因為夏天要用D時間游水曬太陽,冬天應該唔洗。我2個全日:行old town、行海邊、上山睇城市景海岸線、半日即日來回摩納哥、石灘hea同玩水、晚上廣場睇歐國盃決賽直播。唔去摩納的話可以減半日,冬天減一日。(唔建議冬天黎)

里昂 / 1日 / 0.5日 – 1日 (可上午到;傍晚走)/ Miniature Museum 、行市內。如果打算入教堂、去聖母院就自行加日數。

馬賽 / 2日 / 1.5 日 / 市內行街、上半山公園睇城市景、出海睇地質、山上個守護聖母聖殿。如果想去薰衣草園果D自行加時間。

仲有更多國家既資料,上個POST有:
P. 28 #683
P. 29 #709
P. 32 #777
整合需時,會陸續再更新!

遊記及資料整合:https://mangotofufa.wordpress.com/
攻略唔係上個post有,係上上上個post
wordpress都up左幾篇
上個post既意大利遊記:
https://mangotofufa.wordpress.com/category/%E9%81%8A%E8%A8%98/italy-%E9%81%8A%E8%A8%98/

完左威尼斯,今次開始會講Verona打後既行程

就走
btw我覺得trieste啲人好hea 好舒服

呢度適宜留幾耐?

睇你打算玩啲咩
好似我咁去個廣場食個早餐睇下風景再食個雪糕
三個鐘都夠數

呢度仲可以行山同埋睇啲二戰遺蹟
有個叫kleine berlin既好似幾正但唔係official旅遊景點
要問下咩時間先有得入
所以如果要行山睇歷史我諗都起碼兩日

不過如果italy東面走既話不妨去下呢個city
話哂係illy既發源地

我絕對係前者 不過二戰果個有點興趣

將來經過都想去 應該好耐之後

mark係個plan到
btw我rovinj轉左間apartment
好正

點解轉左既
有冇去Marseille 嘅巴絲講下去咗邊

基度山恩仇記個監獄島
山頂教堂
食馬賽魚湯
兩日夠哂

我去山頂教堂、出海睇果個地質公園

絲打去果個係咩地質公園?

Parc National des Calanques (Marseille, France)
應該同痴情巴打講果個同一個,但唔知我join果個團平d定咩,無印象有得落船咁advance,但去左個好靚既內灘停左陣(無得落)

就走

呢度適宜留幾耐?

睇你打算玩啲咩
三個鐘都夠數

有個叫kleine berlin既好似幾正但唔係official旅遊景點
要問下咩時間先有得入

話哂係illy既發源地

mark係個plan到
好正

點解轉左既

終於有post
因為女朋友覺得細左啲
而家果間好正
不過落雨 上面係岩岩到果陣
食完野返去就咁
仲要發燒
留明

lm

就走

呢度適宜留幾耐?

睇你打算玩啲咩
三個鐘都夠數

要問下咩時間先有得入

話哂係illy既發源地

mark係個plan到
好正

點解轉左既

終於有post
因為女朋友覺得細左啲
而家果間好正
食完野返去就咁
仲要發燒

有海
臨時book既?貴唔貴
旅行發燒好煩 好彩有個伴
Stay tuned
絲打去左你推介係Dubrovnik既Otto餐廳
個ribs & chicken rings配埋個醬好正thank you

呢度適宜留幾耐?

睇你打算玩啲咩
三個鐘都夠數

要問下咩時間先有得入

話哂係illy既發源地

mark係個plan到
好正

點解轉左既

終於有post
因為女朋友覺得細左啲
而家果間好正
食完野返去就咁
仲要發燒

有海
臨時book既?貴唔貴

都唔算既
上個月尾轉
而家仲肚屙
係個窗到見到semi submarine
留明

lm

Stay tuned

感謝大家
絲打去左你推介係Dubrovnik既Otto餐廳
個ribs & chicken rings配埋個醬好正thank you

嗚哇太好啦
勁驚變左好伏的台妹
果個真係正

睇你打算玩啲咩
三個鐘都夠數

要問下咩時間先有得入

話哂係illy既發源地

mark係個plan到
好正

點解轉左既

終於有post
因為女朋友覺得細左啲
而家果間好正
食完野返去就咁
仲要發燒

有海
臨時book既?貴唔貴

都唔算既
上個月尾轉
而家仲肚屙
係個窗到見到semi submarine

聽落似腸胃炎咁,呢幾日食清d啦
好彩rovinj行個圈咁都輕鬆
應該會聽日出遊記
我打算同你去既地方幾乎一樣
十日(total 十二日連飛機時間)
捷克 奧地利 慕尼黑咁樣
見你呢D地方都係留1~2日 有冇經驗覺得好趕
同埋會唔會有咩伏位可以唔去 skip得
主要睇風景古蹟 唔自駕 第一次自己歐遊 thx

捷克 布拉格留2日 CK留1日就岩岩好
我布拉格留左3日 最後果日無咩做
今日上去dubrovnik個城牆 本身覺得好貴唔想上(150kuna)
但上完真係好靚值回票價

CK 去 Hallstatt 一丁友點坐好
成千銀包架ck shuttle 好甘下

CK 去 Hallstatt 一丁友點坐好
成千銀包架ck shuttle 好甘下

同埋Salazbg 有咩做可以玩2日? thx
個人必去舊城區城堡 但預一日only
嗚 santorini係幾靚 但都係個句 揚左既靚景係差咁小小

太多人影相有點難度 仲要單機

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞