【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike

好天都凍定陰天?

今朝陰天得13度
而家好天17度

果邊溫差好大,陰天成個冬天咁,好天又可以好乾煎

得14 15度我問酒店可唔可以俾我開暖氣
佢話nooo! this is summer very hot!!!
我屌

笑死介紹佢黎香港見識下真summer

我成日都諗17 18度我仲著緊hoodies
佢地已經短袖 黎到香港30幾度佢地可以著乜

係羅馬三十幾度熱到就死
佢地可以長衫長褲
睇唔透

琴日係bohinj 8點得14/5度
啲細路係個湖到水中暢泳
掂下啲水都覺得冰咁款

佢地好癲,好似唔識覺得凍同痛咁,又會係d細尖石石灘上面跳同跑
樓主五漁村住邊到?有無推介?

我唔係住果幾條村入面,住la spezia 係果五條村既鐵路沿線 所以都好方便
但我住果間check in過程有d伏,住落都唔太舒服,所以唔推薦我住果間 但la spezia會係個唔錯既落腳點(我無比較過,但我估應該會平過五條村入面(?))

我都係打算住附近 住正個到真係好貴
Btw thanks

la spezia個位唔錯 怪在當地人好似未見過asian咁,路過個個都狂望住

我都係住la spezia
可以順便去埋portovenere
我住果間位置幾方便 單人房 共用bathroom 幾乾淨企理 個host又幾nice幾熱情 可以考慮下
叫Albergo teatro

same 我都係住依間 夠平 btw好似係無冷氣
我8月大約會去27日歐洲 減左搭飛機日日子大約有23-24日玩 初步plan左少少想拜託絲打你睇一睇o唔ok🙏🙏🙏
HKG來回AMS (已買)
AMS (4日) Night Bus ➡ Munich (3日) Bus ➡ Salzburg (2日) ➡ Hallstatt (1/2日) Night Bus ➡ Prague (2日) ➡ Vienna (1日) ➡ Budapest (3日) Night Bus ➡ Rovinj ➡ Zadar ➡ Split ➡ Dubrovnik 內陸機 ➡ AMS

國家去國家主要會搭FLIXBUS 因為見到有99歐羅任搭5程 克羅地亞唔同城市主要會搭Bus Croatia
但發覺由Dubronvik 翻ams 既內陸機大約都要200歐羅, 想問係咪正常價定點樣可以搵到再平d😆😆 唔該哂你🙏🙏🙏
唔好意思絲打 我想問下你係淘寶買嘅電話卡 你去exchange時都係用呢張定有另一張做替換? 你係一次過買幾張定點
唔好意思絲打 我想問下你係淘寶買嘅電話卡 你去exchange時都係用呢張定有另一張做替換? 你係一次過買幾張定點

我exchange果時前後一兩個月旅行係用淘寶,係荷蘭讀書果幾個月(期間keep住有去旅行)用當地card(搶錢到仆街),比我再揀既我會全程用淘寶,一次過買N個月 或者買兩張 金巴打講既3果張一年card
我8月大約會去27日歐洲 減左搭飛機日日子大約有23-24日玩 初步plan左少少想拜託絲打你睇一睇o唔ok🙏🙏🙏
HKG來回AMS (已買)
AMS (4日) Night Bus ➡ Munich (3日) Bus ➡ Salzburg (2日) ➡ Hallstatt (1/2日) Night Bus ➡ Prague (2日) ➡ Vienna (1日) ➡ Budapest (3日) Night Bus ➡ Rovinj ➡ Zadar ➡ Split ➡ Dubrovnik 內陸機 ➡ AMS

國家去國家主要會搭FLIXBUS 因為見到有99歐羅任搭5程 克羅地亞唔同城市主要會搭Bus Croatia
但發覺由Dubronvik 翻ams 既內陸機大約都要200歐羅, 想問係咪正常價定點樣可以搵到再平d😆😆 唔該哂你🙏🙏🙏

d bus係咪已經搵曬係真係有呢d班次既?如果係既都無咩問題,係d night bus好遠搭好耐睇落有d chur
d日子都預得ok,但munich果度有3日巴打係預左點玩法?

200歐好貴啊 半張香港去歐洲機票 內陸機過千已經好貴下,我貴過500hkd基本上都唔會買,多數都係買300hkd左右既,但個個接受程度都唔同
方法其實都係skyscanner睇下果期前前後後邊日最平就揀果日飛,但我多數係夾好曬d平機票日子先plan陸路所以可以有好大空間比我搵平機票,因為如果set死一兩日地搵機票係好難撞中平機票 如果我遇到巴打呢個case比我會咁做

研究下如果一到ams就飛去dubrovnik成個flow掉返轉咁玩果張機票會唔會平d

無既話就睇下dubrovnik附近機場飛 eg sarajevo 果d / amsterdam附近機場落eg 德國西北部同荷蘭中北部既機場 有無平好多既機票揀,前前後後幾日既附近機場都要睇埋,因為搵到果期有附近城市平機票既話我就會cut中間d行程一兩日,用黎放去後面飛去果頭玩埋(有野睇的話)同返返ams,

都係無既,搵d大城市好多航班既機場做轉機hub 例如米蘭呀果類機場可能多d機既,多d機會有d平機票往返dubrovnik/amsterdam咁,兩張平既加埋分分鐘都唔洗1000hkd,不過呢種方法就 =用時間換錢,因為咁轉機法都要預一整日全日剩係用黎飛黎飛去,所以想平d飛抑或方便唔洗煩一野過就要取捨下

都係無既可能要硬食或者大執行程

我唔係住果幾條村入面,住la spezia 係果五條村既鐵路沿線 所以都好方便
但我住果間check in過程有d伏,住落都唔太舒服,所以唔推薦我住果間 但la spezia會係個唔錯既落腳點(我無比較過,但我估應該會平過五條村入面(?))

住la spezia一定平過五魚
la spezia 美食推介 好似13歐2份

https://www.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g187824-d2264849-Reviews-Dai_Pescatori-La_Spezia_Province_of_La_Spezia_Liguria.html

今日去左食巴打呢間
佢以為我外賣 不過無所謂 我拎返酒店食
我叫青口佢俾左勁大兜我

咁大兜都係5歐一份
2份野加支汽水12歐埋單 好平
痴線咁抵 盤青口咁大.放得靚一靚賣20歐都有人要 仲要加埋先12

我都係打算住附近 住正個到真係好貴
Btw thanks

la spezia個位唔錯 怪在當地人好似未見過asian咁,路過個個都狂望住

我都係住la spezia
可以順便去埋portovenere
我住果間位置幾方便 單人房 共用bathroom 幾乾淨企理 個host又幾nice幾熱情 可以考慮下
叫Albergo teatro

same 我都係住依間 夠平 btw好似係無冷氣

我住affittacamere dei Mille
幾乾淨 單人房private bathroom 幾舒服
痴線咁抵 盤青口咁大.放得靚一靚賣20歐都有人要 仲要加埋先12

味道仲幾好食添 啲肉好大粒
佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係
今日去左國王湖 落雨睇唔到倒影

佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係

唔敢再食青口 屙返出黎

佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係

唔敢再食青口 屙返出黎

巴打你肚好返啲未

倒影係間屋仔?

佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係

依間係Albergo teatro 個host 介紹
佢話係附近d 魚民開既 新鮮抵食
真係無得輸 抵食到仆街

佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係

佢應該好享受見到客人呆左既感覺

唔好天超可惜

佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係

唔敢再食青口 屙返出黎

巴打你肚好返啲未

都仲有痛同屙
係少啲咁

佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係

唔敢再食青口 屙返出黎

巴打你肚好返啲未

都仲有痛同屙
係少啲咁

尾聲啦就快好返架啦

佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係

真係無得輸 抵食到仆街

我去果晚排左好耐隊
可能因為星期六

佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係

真係無得輸 抵食到仆街

我去果晚排左好耐隊
可能因為星期六

我都排左好耐 不過排隊都無咩既 最緊要有得食

倒影係間屋仔?

我個陣又係,一去到就勁大雨,落咗幾個鐘
等咗成日先等到一陣好天,但已經離開咗Obersee間屋仔

唔記得起邊個位影

倒影係間屋仔?

唔記得起邊個位影

都好靚

佢拎咁大個兜個陣
我個樣係
跟住個姐姐個樣係

唔敢再食青口 屙返出黎

巴打你肚好返啲未

都仲有痛同屙
係少啲咁

尾聲啦就快好返架啦

睇完skocjan cave 好撚正

倒影係間屋仔?

唔記得起邊個位影

都好靚

好高質
我睇返電話唔覺有影屋仔 但記得有去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞