【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
Firenze 45度

咁熱
返左黎香港4日
開始有啲掛住個陣時日日無所事事既生活
返左黎好撚忙
Firenze 45度

唔知米蘭-科莫湖觀光來回預幾耐時間呢?

我無去,你指剩交通定包埋玩?
我見d台妹會去埋連帶兩個鎮咁one day 來回milan,剩去一個應該好快
我係威尼斯入左間舖 佢擺曬d獎出黎 唔知咩連續幾年全意大利best leather shop

似唔似有獎拎既? 果時係威尼斯經過間櫥窗睇好似好堅咁,但果時諗住去到florence先買皮野就無入去

個frd拎左卡片
但個個人唔似神棍樣 佢又真係show曬cert個d比我地睇

好想睇
Firenze 45度

咁熱

唔知florence既45度定前日既香港feel落難頂d呢
返左黎香港4日
開始有啲掛住個陣時日日無所事事既生活
返左黎好撚忙

絲打返工?
唔知米蘭-科莫湖觀光來回預幾耐時間呢?

我無去,你指剩交通定包埋玩?
我見d台妹會去埋連帶兩個鎮咁one day 來回milan,剩去一個應該好快

Thanks

唔知做乜9出唔到文
【遊記】Day 5 意大利:佛羅倫斯市內一日遊 (中)聖母百花聖殿、中伏雪糕黑店、領主廣場、老橋
上篇: P.20 #484
破財日 前奏

行完皮革市場,就去聖母百花聖殿 Cattedrale di Santa Maria del Fiore 。因為教堂已經去左好多個,諗住呢個應該都係果D,無咩特別,就無諗過要入去,只係打算路過望下。(之後先知上頂J得過
黎到現場睇,先發現呢個教堂勁靚

真堂靚過上鏡

呢頭好旺,好多人。

佢令到成個景好似畫咁

因為佢,我仲係一間手信店買左幅畫

好靚,畫得勁仔細,間店有幾個角度,我都掙扎左段時間

意大利真係幾多靚教堂,呢個同威尼斯果種我都幾鐘意。 但兩個都無入

呢個廣場有間雪糕好似好正咁,叫做Don Nino 唔好幫襯,係黑店
頭先睇一睇tripadvisor,原來好多人都中伏
https://en.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g187895-d10027915-Reviews-Don_Nino-Florence_Tuscany.html
呢間仆街店面好靚,D雪糕sample都好靚

睇個價錢牌,我地就打算要兩種味既regular, 3.5 EU啦

之後佢就狂不,無啦啦仲加pat cream 上去又盛,已經呆左,心諗有無咁好3.5仲送咁多野,我地兩個仲講笑話「一陣點知收10歐哈哈!
點知,我屌 ,佢拎比我地後,佢係部收銀機度打9歐
收9 EU 佢擅自加左堆野上去,老屈我地收9歐,
之後我地話我地只係要3.5果個,佢地係度西面用意大利文講9 EU,
完全逼你硬食既勢
因為意大利多變態佬,廢時惹麻煩,唔敢放低轉身走人,硬食
屌,就係呢舊野(勁嬲,無心情影):

無啦啦無左9歐,完全係黑店黎。
睇完tripadvisor d comment就知,真係黑店黎,個個都話tourist trap,
" OVERPRICED AND NOT THE REAL DON NINO
I visited the Don Nino in Rome and I LOVED it. SO I was super excited to find out that Florence had a Don Nino as well. HOWEVER, there were no price signs at all, so I figured it would cost the average around 2-4 euro for a medium cone. I ordered my cone and was asked to pay TEN EURO!! I paid regardless hoping it would taste the same as the one I got in Rome. To my disappointment, the gelato was not creamy and it did not have the good consistency that gelato should have. I highly recommend staying away from this tourist trap! "
個個都係叫3、4歐變左10歐,20歐都有!
講真,你唔係有心fake人點會咁多人奶野,
無心既話知道會伏親人一定會問多兩句confirm,一定係黑店黎
味道方面,垃圾,完全唔特別,1歐果D都好味過佢。 9歐

就係下面白色果間,
勁嬲咁走
破財日既前奏

下一站,領主廣場 Piazza della Signoria

呢個廣場特別既位在於佢有超多雕像係度,其中仲有米開朗琪羅,
大衛JJ像

不過呢個唔係真既大衛像,真既係個美術館(佛羅倫斯美術學院)入面

扮大衛j…

呢個位都有一排,不過果邊勁多人(強國人),我地又唔係特別鐘意睇雕像,所以無行埋去,呢張相…多人到睇concert既企位咁…
反而最有睇頭係一個係度彈古典結他既人,勁好聽。

呢頭都有唔少野睇,但都不外乎雕像雕像同扮雕像既人

呢個女人扮得幾盞鬼 抵佢賺tips

另外仲有D賣畫既人,有d即場畫人像,其實呢d畫風都幾吸引,想畫返張,不過又唔想比好多錢 因為頭先已經被人食左幾歐
(最後我地係沙巴平平地咁畫左張好正既

行行下,去老橋既河畔前仲有另一個小型皮革市場,

好似無名,但呢度有個景點,係有隻野豬既噴泉Fontana di Porcellino,
網上圖片:

見佢個鼻甩曬色都估到一定又係相傳摸完會有好事果d啦
個個經過都黎摸一摸。
上網睇一睇,原來係摸完再掉銀仔去個渠度,一野入洞就表示將來會返黎。
不過摸既人多,掉銀既人就少啦
講返呢個market,基本上同今朝行果個所謂皮革市場一樣,都係一堆流野扮真皮…

之後行出D就見到老橋河畔啦

(待續)
買左60歐銀包
Santa Maria del Fiore 買完飛後無哂排期
Museum 又closed
後日已有期
退飛
買左60歐銀包

係老店/brand買?
Santa Maria del Fiore 買完飛後無哂排期
Museum 又closed
後日已有期
退飛

咩排期?
好奇問吓,其實你去完咁耐點解仲記得咁清楚
我去完啲景點叫咩名都唔知
好奇問吓,其實你去完咁耐點解仲記得咁清楚
我去完啲景點叫咩名都唔知

可能因為成日同男朋友回帶 所以d細節都記得幾清楚 成日個見聞你一句我一句咁loop返出黎
不過d景點名有時都要睇返google打果d星星confirm返 酒店就睇返行程表
野食就真係好好味難忘果d就好記得,我無咩記憶既就多數因為唔係特別好味
買左60歐銀包

係老店/brand買?

唔太肯定
近Arno河
OK既
買左60歐銀包

係老店/brand買?

唔太肯定
近Arno河
OK既

有收穫
行程plan完
點解我睇住五漁村又唔係真係好貴
你地講到好貴咁

威尼斯就真係貴啦
千幾二千 唉 有無推介?
Emirates飛LHR轉一次機
58xx~59xx係咪去得
行程plan完
你地講到好貴咁

威尼斯就真係貴啦

Book左間五漁村入面既
75歐
行程plan完
你地講到好貴咁

威尼斯就真係貴啦

75歐

600幾蚊 兩個人住都係300幾 唔貴啦我覺得!
行程plan完
你地講到好貴咁

威尼斯就真係貴啦

75歐

600幾蚊 兩個人住都係300幾 唔貴啦我覺得!

那有朋友
一個人去咋
行程plan完
你地講到好貴咁

威尼斯就真係貴啦

威尼斯貴啊,我住Mestre 搭20 mins bus入主島
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞