【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
想問下意見, 我去UK + Amsterdam 14日
諗住每日預洗HKD800左右
你地多數都會係香港唱好哂定唱一半去到再禁錢?
我印象中好似見到人講話未必個個city都有機禁到錢

同埋電話卡打算買Vodafone pay as you go
有冇巴絲有其他意見? (例如會好伏果d )

14日我會唱好同帶曬 但全部錢會超級跟身

我買過vodafone中過伏所以唔敢,見d去uk既巴打會買3果張? 有無比較過

我都係諗住超級跟身算
只係都幾大舊錢下

我fd係UK讀過書
話要去埋Amsterdam就得vodafone同3
但3都好似好多人話麻麻
我估其實差不多
係我fd話佢覺得好似vodafone穩陣d

同埋電話卡打算買Vodafone pay as you go

我買過vodafone中過伏所以唔敢,見d去uk既巴打會買3果張? 有無比較過

3啦
Vodafone試過一種要activate 點知又要影passport又剩 放棄左
七月個陣係德國入舖問 無啦啦話剩係比當地人開 旅客唔得 仲話全歐都係咁 勁煩

我都係諗住超級跟身算
只係都幾大舊錢下

我fd係UK讀過書
話要去埋Amsterdam就得vodafone同3
但3都好似好多人話麻麻
我估其實差不多
係我fd話佢覺得好似vodafone穩陣d

果時20日帶住1000歐,不過因為冬天著到厚一厚所以會安全過夏天

3啦
Vodafone試過一種要activate 點知又要影passport又剩 放棄左
七月個陣係德國入舖問 無啦啦話剩係比當地人開 旅客唔得 仲話全歐都係咁 勁煩

Thanks

【遊記】Day 7 意大利:五漁村 Cinque Terre — 第三、四站: Corniglia 及 Manarolla

上篇: P.37 #925

離開Vernazza,下一站就係 Corniglia啦
Corniglia 其實我無真係去睇佢條村,因為之前講過,車站同村有段距離要行山,而最重要係佢條村本身都無咩睇頭咁,就係山上一條村落,無左海做陪襯成個感覺都差得遠。 不過我地有落車既,

就係落左車睇完個海影幾張相 然後彈返上車

途中經過

真係好多奇形怪狀既小山

之後就到我最期待既Manarola(馬納羅拉)啦

一落車都係咩都見唔到,因為佢係要行條隧道先到個村既
隧道入面有人賣藝,超難聽 印象中好似係D管弦樂,走曬音

雖然知呢度會有自己最想見到既景 ,但黎到第一件事係搵野食!! 因為真係餓到發瘋 而恐怖既係,呢條村都係好多人 ,於是間間餐廳都要排隊等
我地揀左間望落幾homie既小店等,應該係因為佢餐牌有墨汁意粉而我地又未check呢款食物,於是就決定等呢間

已經搵唔返店名,但記得係一出隊道呢條大街既左邊果排既餐廳,對面係有間大D既餐廳既,我地等果間其實都唔係超多人,只係間店比較少位。
(非常不建議大家入呢間

其實除左入餐廳,呢頭好似好興外賣式Pesto sauce既Lasagne或者
見唔少人買完拎住食,可能因為睇中人多外賣會旺d(唔洗排隊等入座),其實早知就試下Pesto sauce既Lasagne ,因為之後就再無見過啦!!!

而重點係,排完一輪隊後,等左好耐所得既呢個墨汁意粉好鬼淡! !100%肯定就算係殺你啊食到既會好味好多同抵食好多

一睇碟野個色水就知伏,真正既淡而無味
呢碟野唔平
痴線架中伏!!!!

作為首次試呢碟黎到意大利必食意粉既大鄉里,我真係好失望 ,食過好多次墨汁意粉既男朋友都食到黑曬面 ,嗚哇,早知就係威尼斯食,果度有幾間出名墨汁意粉好味既餐廳

食完失望既意粉後
我地就出發睇景喇! 都係一貫既漁村樣,

去到海邊就開始有睇頭。

首先會見到有d特別既地質,可以落去影下相,

會見到d外國人爬黎爬去咁影,我地就不了,影D安全d既就算啦!

上返去,右邊果條小徑相信係黎到五漁村必去之處啦,唔知有無名堂

但果個位就係放眼望去呢個漁村景最靚既位 ,亦可以話最公廁既位 ,不過公廁得好有道理,的確好靚,

果時我見到家姐係度影呢個景既相,就肯定自己都要黎睇一次!

J返我係玻璃島買既手鍊

黎呢度絕對唔需要行山 ,只係平路一條圍住懸崖而建,

個人感覺係一條觀景小徑。係度睇海亦係相當靚。

閃閃發光架

雖然公廁位,人會多,但都係不斷流動既,個個影完就走,要拎個靚位影相都相當輕鬆 ,但日出日落果D我就唔清楚啦,我無呢個偏好特登去影呢類相。

沿住呢個小徑繼續行過去,印象中會去到行山既路,見到好多樓梯呀咁 ,我地就…不了

下一站! Riomaggiore

(待續)
【遊記】Day 7 意大利:五漁村 Cinque Terre — 第五站: Riomaggiore 里奧馬焦雷

上篇: P.39 #957

本來對Riomaggiore 呢條村唔算好有期望,不過黎到發現比想像中靚

黎到呢度,首先吸引我地既係上山既果排店

可能因為長長地向上伸延幾有風味,吸引到我地
加上因為男朋友想食野就上去睇下,不過佢買左好難食既野 ,唔記得咩黎,好似係包類食物,剩係記得幾伏

呢度沿住上都係D餐廳呀酒店呀手信店,條路都幾長幾斜。
難怪話呢條村係最大,的確係最多野行

上無無咩特別,之後就落去了。

我記得見到海邊,我心中或者實現上都哇左聲 ,因為佢個景真係好有漁村feel ,仲要就黎日落果D光射過黎 ,海邊有D漁船同比佢地拖落水既斜路,人又比頭先兩度少好多 ,真係好有村莊風情。

我地去左上面左邊果條路,

果度可以望到呢個景,

不過硬係有D礙眼植物 ,想避都難
不過,我好鐘意D光!
覺得呢個鐘數黎最理想,個海既色都唔同D,成個感覺好寧靜好和諧。

盡力爬到避開D草

呢度再行左D係有個碼頭出海同入村既,

都好多人下,唔知係船上面望入黎係點架呢。

閃閃發光

呢邊有條梯可以落去下面D石度影下相,我地都落左去坐下
呢個位影過去都靚。但因為我比較懶,我無行到好出(本新連落黎都有d懶 ,今次反而係男友想落哈哈哈
係度影左唔少相,

呢度絕對值得落黎影下

但後來見到有巴打影既相,原來行得再出D個景仲靚啊 ,諗返有d後悔無行出D影

不過當然呢D石仔真係要小心D行,我好驚行呢D石,好驚跣腳或者揀錯石行 ,好似咁:

進退兩難。

係度影左好多逆光相後 ,我地都超攰,夠皮啦
當時應該五點幾左右啦 !上返去等車回程

有趣地,返La Spezia既火車超級大delay,
仲要係永無止境地delay ,好彩我地唔趕時間,因為最後好似都delay左起碼一個鐘,企到傻左

車黎果時架車都迫到爆,比得上繁忙時間既金鐘地鐵
仲記得車上唔知係咪有個導遊定R水吹既鬼佬,勁多口水全程好似講故佬咁同幾個明顯同佢唔熟既人係度講故 ,印象中佢係個美國佬,係意大利打緊工,係度講D意大利boss有幾奇怪,勁大聲 ,半架車箱都望住佢好似聽緊佢講野咁。

返到去La Spezia都就天黑, 我地求其入左間Fast food ,叫做Chicken N Chicken,印象好深 ,因為係我地幾個月以黎終於遇到薯圈啦!!

係香港都好難遇到 諗起肯德基

話說奧地利同德國周街都有魚仔logo既Nordsee,

佢既薯角好正,但之後就再無遇到
歐洲呢度D KFC都無薯格薯角呢D野食,周街都得薯條!!
所以呢間Chicken N Chicken 有薯角又有薯圈真係超令人感動

(事後家姐黎荷蘭見到佢買先發現smullers係有薯圈!!只係我無留意到

超級興奮 ,買左薯圈加薯角,嗚哇好懷念既味道同口感 ,我地瘋狂搶住食!

以美好的Fastfood完結呢個Cinque Terre 一日遊
呢餐亦係是日最滿意果餐 (今日中太多食物伏
呢幾日盡量打多d 1001前出曬完左佢
【遊記】Day 8 意大利:La Spezia - Portovenere

係La Spezia既第二日,係去Portovenere。

今日全日行程係咁:
Portovenere --市區巴士--> La Spezia (拎行李)
--火車--> Milan (9點幾睇 Marco Mengoni 演唱會

話說本身一早係出發個幾月前book左今日下午三四點左右出發去米蘭既火車,然後幾個星期後先醒起其實可以去米蘭聖西路睇場波 (都係呢日)。不過因為六點開波,而book左既火車時間唔係好夾,會搞到勁趕或者miss幾十分鐘波咁,所以最後都係踏踏實實按原定計劃算 ,結果就係呢個半晝就去Portovenere ,三四點出發去米蘭,晚上9點睇演唱會。

不過,咁就有D可惜,因為男朋友睇曬英超、德甲、西甲、法甲、荷甲、國際賽,就連比利時甲級聯賽都睇埋,就係差場意甲 !所以我覺得都幾可惜 下次下次啦

但係,好彩Portovenere係好值得去既地方 ,比想像中靚同舒服,所以我地都幾鐘意呢半日 無後悔為左黎呢度而唔改行程。
否則實激死我地

Portovenere 網上示意圖

佢最大賣點應該係海邊懸崖上果座教堂,好型 成隻軍艦咁。
不過其實去到唔會見到呢個景,除非你係海上面 或者搭直昇機
但果度都唔錯既

資訊

因為今日要三點就返到La Spezia,所以今日我地要早D出發,唔可以再11點懶懶閒出發啦 ,不過我地都有為左訓耐d唔去下面食(好頹既)酒店早餐,剩係去拎幾個包就出發。

從La Spezia 去Portovenere最方便既方法應該就係搭巴士,我地搭果架巴士個"number"係 P 號巴士 ,價錢唔記得了,但都係一兩歐啦應該,車程為 30 分鐘左右,每半個鐘一班,尾站就係Portovenere。

呢架巴士基本上係La Spezia鎮內既幾個巴士站都上到車,我地係 Garibaldi 站等車,因為最近我地酒店。基本上你係Google Map上面篤你出發位置同Portovenere 就會見到建議既巴士站。

由酒店行過去個站 2 分鐘左右,經過左一個好重魚腥味既街市 。去到車站,都有唔少同路人。

巴士車票都係典型意大利方法,係Tabachi買定,而book stall 大酒店基本上都會買到,有時有D站仲會有ticket machine

一野搭到尾站。到左尾站其實好唔似尾站 ,因為唔係總站樣,但會見到全車人落車,咁就跟住落同行啦 ,一直跟住人行一兩分鐘就會見到目的地啦!

遊記

睇黎係一個海邊小村莊,咁樣睇感覺好似另一條五漁村既村咁 ,不過就係度自成一角

但其實呢個唔係重點黎 ,重點係果個係山上涯邊既教堂 ,網上睇google相見到覺得好型,於是吸引左我地黎

呢度左邊既上面果邊就係巴士站,基本上來回都係果邊搭。

因為時間緊逼,我地一野就向上方行

我地好似完全往過呢邊行,直接去左上教堂既入口 ,就係成條村既右方,

呢度

幾特別既屋仔 有DD童話感覺

上幾下樓梯,就入左一條小街,

我幾鐘意呢度,因為簡直係遠離人間版既五漁村 ,少人d,
紅橙黃色系既屋仔排住係路既兩旁,好有意國風情

呢條係一條緩緩上斜既路黎,

食住雪糕行是常識吧

(下續)
行到盡頭上去,就係教堂果頭 ,即時開揚同空曠好多,
好似另一個地方咁

不過可惜既係,今日撞正三項鐵人類賽事,有呢個同個景好鬼違和既終點banner ,成件事怪怪地。

不過,無視佢既話,呢度係幾型既!

呢度既城牆都非常raw,D石牆非常原汁原味。

對面既小島

望返轉頭

最盡頭既教堂係 Church of St. Peter (Portovenere),佢係12世紀已經建造左,不過而家見到既間條教堂其實係20世紀重建既版本黎既。

我覺得呢個面海既教堂係幾有feel

佢入面有個位有條隊D人排住等影相,咁我地就排埋一份啦
個背景係呢度:

咁我地就係度自拍合照啦(個個都係咁)
但其實影出黎係會背曬光 所以都唔知點解呢個位係影相位
可能個個都一個跟住一個咁

上面望落去再開揚D,係度坐左一陣,

有海鷗 我地今朝拎既麵包就有用了

引左兩三隻過黎

勁為食 狂餵 又要驚人,又要食

有觀光船經過,好似可以從La Spezia搭船黎Portovenere既,咁既話就可以從海果邊影過黎

坐夠就行了,下一站係 Doria Castle
話說五漁村同呢度都有各自既 Castle,就好似 Venarzza 海邊有個圓柱形既堡Belforte Castle,Monterosso都有個堡(但應該要行山先到到),附近一帶既鎮仔都有各自既堡,應該係因為以前海邊成日有杖打(我亂估,睇資料見呢頭以前打杖 )。而呢度都有個堡,就係下圖中間果個正方柱體物體

並唔係一個大景點樣既外觀 事實上佢都無咩野睇,係遺跡一個,而家最大既作用應該係可以上去觀景台望返落去個教堂呢邊。

個終點banner

前往途中會見到呢個景:

個人幾鐘意,因為果D地質,一層層果D

睇完景都無咩特別野做,時間都差唔多,亦好餓,就落返去
咁啱見到有店賣外賣Pesto Sause Pasta,

呢隻Trofie al pesto Ligure 相信係呢度既特產
見到呢種咁少見既pasta Trofie 緊係要試試

即時「不」一杯比你,五歐左右 抵玩 唔錯唔錯
唔洗用時間等位、等佢煮,非常啱我地呢個緊湊行程

臨走緊係要買返個磁石啦

最鐘意既style

完滿回程
仲見到D三項鐵人跑緊上終點
頭先搭車黎果時見好多單車人,而家就跑步,真係覺得佢地好勁
我地呢D唔做運動、行下樓梯都叫救命既廢J真係好佩服佢地

返返La Spezia,hea下咁行個圈。

唔知見唔見到,中間個洞上面果個係長命梯黎,左右都有民居的
日日出入咁行法

呢頭都有個間條教堂

雪糕

出發去米蘭
絲打如果我前一晚住la spezia 一朝早出發 6點幾要返到la spezia 夠唔夠時間玩 5漁 + port
絲打如果我前一晚住la spezia 一朝早出發 6點幾要返到la spezia 夠唔夠時間玩 5漁 + port

唔行山,而且真係好早出發(七點),三個鐘去完Port既,應該都ok,不過都有風險,因為我五漁村返la spezia既火車delay左一粒鐘 唔知係咪經常發生既事
上面寫錯左.唔係諗起肯德基 係諗起哈迪斯
屌好柒轉機訓著左 遲左10mins去gate 補$5000 再等18粒鐘等下架 得返2日玩budapest 唯有跟你玩法
屌好柒轉機訓著左 遲左10mins去gate 補$5000 再等18粒鐘等下架 得返2日玩budapest 唯有跟你玩法

做咩訓教都唔教定鬧鐘

做咩訓教都唔教定鬧鐘

我係新加坡機場都試過
冇訓過, 坐凌晨5點機番香港
2點幾已經到機場, 搵到間cafe就坐低左諗住訓陣
因為真係好撚眼訓
點知醒果一刻岩岩好係起飛時間
好彩只係新加坡
等到下午一點

做咩訓教都唔教定鬧鐘

我係新加坡機場都試過
冇訓過, 坐凌晨5點機番香港
2點幾已經到機場, 搵到間cafe就坐低左諗住訓陣
因為真係好撚眼訓
點知醒果一刻岩岩好係起飛時間
好彩只係新加坡
等到下午一點

等下班機唔係問題 去程最多玩少日 問題係$$$$$$$$
而家得番3日留Amsterdam
第一日當半日諗住行市內+紅燈區
一日去Rotterdam
淨番一日去羊角村好,
定係去Volendam+Marken+Edam一日遊好?

風車村都想去, 其實我住Zadaam要去好近
但諗住去Rotterdam果日可以去埋小孩堤防風車村咁就當係replacement

突然少左日真係要諗下去邊d最值得去既

5000蚊 每人加5000?
嗚哇,好貴,
不過錢可以返黎再搵過, 好好享受之後既旅程 唔洗特登就住就住變窮遊
淨番一日去羊角村好,

但諗住去Rotterdam果日可以去埋小孩堤防風車村咁就當係replacement

市內有無景點係plan左去既?除左紅燈區,姐係例如博物館果d,無既話我會將第一日既行程分拆曬,全部係去完羊角村小孩提防同一日遊後返黎再行,因為三個都值得去,揀唔落手 不過我無去小孩提防既不過去到荷蘭一定要去睇風車 而大家都話小孩提防>風車村。一日遊個行程我亦係無去 但睇落幾充實
反而市內條條街都差唔多,唔洗行全日,分拆完每日玩完返黎行都夠,除非你係好鐘意影相果類人
不過係驚冬天去5點天黑就無日景睇
但如果早d出發既其實rotterdam可以好快去完,因為佢都幾近ams同除左小孩提防就無乜野好行,所以可以直接返黎ams行市內 ,會值得過當地市內好多 (剩係foodmarket果頭都望曬大部份(我唔太識欣賞既)奇怪建築)
另外果d sex museum果d開到好夜
淨番一日去羊角村好,

市內有無景點係plan左去既?除左紅燈區,姐係例如博物館果d,無既話我會將第一日既行程分拆曬,全部係去完羊角村小孩提防同一日遊後返黎再行,因為三個都值得去,揀唔落手 不過我無去小孩提防既不過去到荷蘭一定要去睇風車 而大家都話小孩提防>風車村。一日遊個行程我亦係無去 但睇落幾充實
反而市內條條街都差唔多,唔洗行全日,分拆完每日玩完返黎行都夠,除非你係好鐘意影相果類人
不過係驚冬天去5點天黑就無日景睇
但如果早d出發既其實rotterdam可以好快去完,因為佢都幾近ams同除左小孩提防就無乜野好行,所以可以直接返黎ams行市內 ,會值得過當地市內好多 (剩係foodmarket果頭都望曬大部份(我唔太識欣賞既)奇怪建築)

我鐘意影相架, 會帶部D750去
Ams市內未仔細plan, 但暫時會想去Heineken Experience
其他未諗, 對梵高又冇乜興趣
第一日我12點落機去完hotel應該都最快2點
仲有咩行程可以去? 之後兩日時間好難分配同決擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞