【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
咁大個仔未去過歐洲好想去英國同埋進步下英文
因為大部份朋友都係嗰邊讀書
成日見佢地去啲景點玩
建議去旅行定係去嗰邊讀書好?
讀書可以留耐啲不過聽閒有啲地方出大城市都隔幾遠,除非放假都冇乜機會出去
平日生活等於去咗郊區咁

sorry又千字文

練英文的話,我覺得去讀書會好過旅行,
因為除非係果種自己去旅行而且會係hostel同鬼佬吹水一齊去玩,先多d機會講多d英文練到
唔係既剩旅行好多時練到既得d叫餐啊買野用既簡單英文,黎黎去去得幾句 要本新幾外向唔怕羞先有機會同人吹多幾句練到

但讀書的話,上堂圍內/大型討論都逼住狂講英文(香港英中定大學都無乜可能),返到宿舍出個pantry都實要同在場既人吹下水交代近況(佢地點都會r你吹水),可能你識既朋友都係外國人(除非你群香港人 ),點都練到多d類型同場合既英文 就算自己本身毒撚格都會逼到自己練

至於去旅行黎講,
巴打講既讀書係exchange定留學幾年
我自己覺得為旅行既,exchange一年甚至半年就夠,會夠時間玩到大半個歐洲以上(前提要儲定錢 ),留幾年果種反而見佢地好似grad先四圍去,唔知係咪平時學業要好認真呢,定預左去讀書出發前無儲定彈藥呢 exchange感覺玩得起d,因為pass就夠唔洗好grade 加上我同身邊既人都係覺得玩到半年一年就會好想返香港 加上洗錢都洗得7788,留幾年又無得出去真係會有住鄉村感覺

去讀住書旅行好既位係,你weekend可以玩下國內,中長假可以去遠d(就算搭飛機都可以400蚊有找)玩完一兩個禮拜又可以返去充下電,抖夠一兩個禮拜再出發,比起你特登香港飛過去連續一兩個月都係行程會玩得舒服d,因為特登飛過去每日都係成本,好難肯連續幾日摺係酒店唔出去用黎休息 我同朋友既經驗都係玩到第三個星期開始真係會攰,想抖返幾日 我有時直頭會抖一星期未夠 所以最理想係exchange地去旅行

唉 因為我仲係18考完dse
本身讀唔掂要挨asso
但香港我真係冇心機讀成日好想quit
平日出去玩個個問我點解唔去外國讀
可能覺得我asso仔玩到大富大貴擺明冇錢扮有錢
我屋企家境就中等,唔會要求我去外國但如果我要求亦唔會拒絕
屋企人話uk要50萬一年到時at least洗200萬
如果要洗呢個數目可能要搬屋住其他樓
但我問左好多巴打話其實如果要計到平嘅話total 70萭都搞掂到
因為講真如果真係要200萬我都寧願大個攞黎環遊世界/玩/買樓/車仲好
exchange我就未必會
去讀住書旅行都得但我怕到時唔想洗咁多錢所以大部分時間留喺自己果邊
唉 因為我仲係18考完dse
本身讀唔掂要挨asso
但香港我真係冇心機讀成日好想quit
平日出去玩個個問我點解唔去外國讀
可能覺得我asso仔玩到大富大貴擺明冇錢扮有錢
我屋企家境就中等,唔會要求我去外國但如果我要求亦唔會拒絕
屋企人話uk要50萬一年到時at least洗200萬
如果要洗呢個數目可能要搬屋住其他樓
但我問左好多巴打話其實如果要計到平嘅話total 70萭都搞掂到
因為講真如果真係要200萬我都寧願大個攞黎環遊世界/玩/買樓/車仲好
exchange我就未必會
去讀住書旅行都得但我怕到時唔想洗咁多錢所以大部分時間留喺自己果邊

外國升學呢家野我無經驗
但因為都唔少錢 講到一去就成個家境有變咁 呢種情況比我去到就唔會四圍去玩架啦 真係摺讀 唔讀好d都對唔住屋企人啦 同埋拎身家去旅行感覺好敗家除非係自己搵返黎既錢 咁你可能預到時去到就剩係讀書,一讀就幾年,個成本大好多無得話quit就quit唔係就非常敗家,而去到因為suppose係認真讀書無乜多餘錢fing,呢幾年可能悶過係香港架,可以想像到成個壓力係會更加大唔會細左,你諗清楚你係真係純粹剩係覺得香港果套唔啱你讀去外國會好好多定其實你根本唔鐘意讀書想逃避啦,以我經驗覺得外國讀大學未必比香港輕鬆,我果間直頭chur幾倍,絕對唔係想像中咁輕鬆同work life balance(認真讀既直頭會無life )d堂亦唔係想像中咁inspiring/有意義唔係跟書講,要睇既書都多香港n倍,四年咁樣讀法我寧願係香港讀
但間間唔同既唔知巴打睇中果間點啦 亦唔知英國果邊係點 我係荷蘭
想問吓巴打4萬北歐exchange3個月係咪近乎冇可能嘅事?

包唔包機票?

唔包
剩係當地住宿洗費咁
因為唔知申唔申請到allowance

因為北歐物價係點我唔肯定,所以我問左係finland exchange既fd,佢話唔去旅行學費果d,純生活同住係有可能

唔該曬巴打
其實仲諗緊去exchange定淨係旅行
之前見個frd 2萬去一個月東歐好羨慕
但又想試吓外國學習環境
就出發
想問吓巴打4萬北歐exchange3個月係咪近乎冇可能嘅事?

包唔包機票?

唔包
剩係當地住宿洗費咁

因為北歐物價係點我唔肯定,所以我問左係finland exchange既fd,佢話唔去旅行學費果d,純生活同住係有可能

唔該曬巴打
但又想試吓外國學習環境

去東歐exchange就夠曬平
定已經派左係北歐?
個人覺得呢世人無乜機會可以係外國住半年,真係住係果度生活既感受同旅行都幾唔同,係個幾難得既體驗,exchange去既成本除左錢就無乜,仲可能可以整靚d cv 反而wh果d可能影響搵工,有得exchange下就去啦 唔會後悔
就出發

隨時開心share

包唔包機票?

唔包
剩係當地住宿洗費咁

唔該曬巴打
但又想試吓外國學習環境

定已經派左係北歐?
個人覺得呢世人無乜機會可以係外國住半年,真係住係果度生活既感受同旅行都幾唔同,係個幾難得既體驗,exchange去既成本除左錢就無乜,仲可能可以整靚d cv 反而wh果d可能影響搵工,有得exchange下就去啦 唔會後悔

其實仲揀緊
仲可能派唔到添 依家都係瘋狂ff
就出發

隨時開心share

11月
到時瘋狂食意粉
就出發

隨時開心share

11月
到時瘋狂食意粉

絲打去幾耐啊
就出發

隨時開心share

11月
到時瘋狂食意粉

絲打去幾耐啊

2星期咋

包唔包機票?

唔包
剩係當地住宿洗費咁

唔該曬巴打
但又想試吓外國學習環境

定已經派左係北歐?

其實仲揀緊

東歐prague果d真係會好平
幾年前聽過有巴打話2萬搞掂生活費

包唔包機票?

唔包
剩係當地住宿洗費咁

唔該曬巴打
但又想試吓外國學習環境

定已經派左係北歐?

其實仲揀緊

東歐可能少機會啲 我個department冇咩合作院校

唔包
剩係當地住宿洗費咁

唔該曬巴打
但又想試吓外國學習環境

定已經派左係北歐?

其實仲揀緊

東歐可能少機會啲 我個department冇咩合作院校

希望批到allowance啦
請教下絲打我d交通好亂
起點係: Lugano
Italy想去 Verona Venice Roma Florence 五漁村
最後要上去Paris 有d長
法國中部/南部邊度正值得做落腳 Lyon or 馬賽 ?
定去左米蘭先 直剷上去Paris
好唔鍾意米蘭呢個地方
D人感度差
仲俾轉遇哂手繩黨同騷擾你買火車飛黨
請教下絲打我d交通好亂
Italy想去 Verona Venice Roma Florence 五漁村

我應該會咁:

Lugano
Verona
Venice
(地理上唔近但交通上其實最快先3粒幾鐘)
Roma
Florence
Cinque Terre
因為就算Cinque Terre入Lyon/馬賽都好遠下,所以比我就會La Spezia 去返米蘭,直接搭飛機去Paris(大城市應該多d平機票)
都可以search左果期意大利邊個城市去paris最抵,再plan路線都ok
好唔鍾意米蘭呢個地方
D人感度差

同意,仲要無乜野睇
好唔鍾意米蘭呢個地方
D人感度差

同意,仲要無乜野睇

每一個景點都有一堆手繩/白鴿黨,行兩步就有一個走埋黎煩到癲
請教下絲打我d交通好亂

我應該會咁:

Lugano
Verona
Venice
Roma
Florence
因為就算Cinque Terre入Lyon/馬賽都好遠下,所以比我就會La Spezia 去返米蘭,直接搭飛機去Paris(大城市應該多d平機票)
都可以search左果期意大利邊個城市去paris最抵,再plan路線都ok

Lyon係咪唔好玩見你半日走得
我既行程
Roma落機>
Napoli
Roma
La Spezia
Cinque Terre+Pisa
Firenze
Venezia
Milano

有無問題?
請教下絲打我d交通好亂

我應該會咁:

Lugano
Verona
Venice
Roma
Florence

Lyon係咪唔好玩見你半日走得

我覺得比較悶 我留左一日半既,第一日行左個圈入左個館,第2日已經覺得無訂去坐左好耐m記果d等搭車
我既行程
Roma落機>
Napoli
Roma
La Spezia
Cinque Terre+Pisa
Firenze
Venezia
Milano

有無問題?

無問題 napoli

呢幾日突然有d事所以走左數
樓主呀想再問 意大利果到我大概跟左你威尼斯3日到 比薩1日 佛羅倫斯 2日 羅馬+梵蒂岡 3日 夾埋共9日到 因為自己時間都唔係好夠 有其他地方想去 咁樣會唔會太長/短? 同埋你網誌 打0.5日 係點? 姐係去到無野岩行即去第個地方到訓? 酒店交通即日再訂?會唔會難就? 謝
樓主呀想再問 意大利果到我大概跟左你威尼斯3日到 比薩1日 佛羅倫斯 2日 羅馬+梵蒂岡 3日 夾埋共9日到 因為自己時間都唔係好夠 有其他地方想去 咁樣會唔會太長/短? 同埋你網誌 打0.5日 係點? 姐係去到無野岩行即去第個地方到訓? 酒店交通即日再訂?會唔會難就? 謝

絲打幾多月去既?
夏天威尼斯我感覺兩日都幾ok

0.5日姐係例如留到下晝3點幾四點搭車走,唔stay果晚(plan出黎唔係臨時 )我全部交通酒店出發前兩個月/最盡三星前book曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞