【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
絲打,孝子想去米蘭outlet買名牌孝敬老豆老母
得$350budget是否可以收收皮
想買一個手袋同埋一個銀包

同埋七月旺季去outlet 去旅行社買即日巴士飛會唔會全部賣晒

因為我諗住慳錢買野畀老豆老母 諗住去完outlet 之後就直接去機場 訓機場 所以冇地方store行李

絲打知唔知個outlet有冇地方可以store行李 定一定要store係火車站?
我係做完義工路過意大利想買野氹下兩老,但冇乜budget,唔想晒錢係store行李呢d無謂野到
$350eur係我死慳死抵慳返黎

之前老母話想買名牌袋,最後都係唔捨得買
見佢幾十歲人,辛苦左大半世,搵個見得下人既袋都冇,所以先想趁去意大利送個名牌袋畀佢係姐妹面前威下 想畀個驚喜老豆老母

但我平時完全冇睇開名牌,唔知咩價錢
$350歐會唔會淨係買到條皮帶
之前見到人地既blog,coach手袋$99歐 好似買得過
好驚去到咩都買唔到 dom左廿歐巴士錢落海

我無去米蘭果個,但去左florence果個,不過我估戰況差唔多
99歐一個coach咁誇 但我估係真既,因為前排係東京outlet見到d coach 50%都只係二千幾蚊hkd就有交易,去到歐洲應該再平d,應該ok既,可能因為coach本身唔算超超貴(利申:無研究開too ),但呢個牌子既知名度都足以比母親係師奶面前威到
不過gucci prada果d就未必咁易350買到,因為果時買個gucci退稅後三折左右都要5xx歐好似,但如果唔係好揀款既可能都會搵到既,因為都有d係款式大路原價1xxx歐再三-四折既
但如果aim coach既就應該點都無問題

我係florence outlet買左個prada袋俾呀媽
呢個袋算平 $480 但因為last one佢即場折左$100俾我 連埋退稅$350有找
我諗米蘭都係差唔多價既 $350買gucci,prada個啲應該就夠買銀包,袋你要尋下寶
coach普遍都平 $99咁平好似係個啲細細個袋
大啲既袋好似$200幾左右
呀同埋可以睇下burberry買件polo shirt俾老豆 好似$80歐到 不過唔知米蘭會唔會有咁平
記得即場退稅既話帶信用卡同passport係身 屌我個日無帶信用卡 要留到係英國走個日先有得退 拎住啲英鎊返香港唔知做乜

我們都是幫母親代購既孝子孝女

當我同呀媽講準備去outlet個陣 佢就話倒瀉左杯奶茶落袋到
都唔知係咪有心

佢日日都問我去緊邊 問我有無野岩佢
話說去左1個月歐洲 淨係係匈牙利買左2罐鵝肝醬比屋企人
然後比佢地話我唔買手信

我買左好多熊仔糖 係德國
我發現praha好似勁易逃票咁 係咪wow左

我果時初到歐洲唔敢徒又唔識買車票,全程行路

行路真係慳好多 我覺得歐洲d車飛真係天價

1 、2歐已經好唔想比,比利時荷蘭仲要3歐,返到黎香港一過海就將所有車費轉做歐計,感覺會覺得值d

我覺得香港搭車真係好平 對比下
雖然當地人應該有咩票係比少好多?
呀之前去春天百貨coach
有d男裝銀包個度退完稅800hkd唔洗
香港講緊2000up

返到黎山窮水盡,有d後悔無買幾個做代購

幫frd買左個lv銀包 佢話平香港過千
我買左個paul smith比自己 好似€100未退稅
然後比佢地話我唔買手信

其實我都無咩點買
係咁買postcard咋 因為其實都唔知買乜好
唔通買酒咩咁大枝點帶返黎
係比利時有買朱古力 買左一盒30幾粒同一包仔有4粒朱古力 塞入喼到碎撚哂 要自己食左佢

係比利時有買朱古力 買左一盒30幾粒同一包仔有4粒朱古力 塞入喼到碎撚哂 要自己食左佢

我買左d即沖朱古力 有包咖啡粉
有d飾物仔就比frd
我係意大利冇咩買野 搵唔到大supermarket
然後比佢地話我唔買手信

我買左好多熊仔糖 係德國

我家姐同我去果時都狂買,去比利時又買左好多朱古力,所以我都無野要買了

mestre有個超大 入去前要放袋入locker,勁嚴

呢個係咪係brugge買既?

行路真係慳好多 我覺得歐洲d車飛真係天價

1 、2歐已經好唔想比,比利時荷蘭仲要3歐,返到黎香港一過海就將所有車費轉做歐計,感覺會覺得值d

我覺得香港搭車真係好平 對比下
雖然當地人應該有咩票係比少好多?

荷蘭就平一半,比起香港都貴d,比利時巴打直頭有張免費pass

唔係呀 係brussels買架
間野叫Mary

唔係呀 係brussels買架
間野叫Mary

哦哈哈哈 因為brugge又係有間好似手工朱古力咁,包裝又係頹,但好好味,以為係果間
覺得退稅呢件事真係好複雜
上網睇左好多唔同攻略 個個都唔同講法
今日淨係用左10歐
可以買400歐嘢

話說我住mestre覺得夜晚好恐怖
一街都係黑鬼
就走既時候望多幾眼歐洲既藍天 硬係覺得唔同d

不要再說了
已經落左英國 個天陰到仆街
聽日最後一站 London

London好天真係要感謝上天 我去咁多日好似得一日藍天白雲

其實因為佢係我最尾一站 開始分析到咩環境係逃唔到咩係逃到 佢張飛膠到不得了仲要無人check 大條道理逃
去左英德捷匈克奧 6個國家
個人最鍾意克羅地亞 地中海風情好正 D人又勁nice 又好靚
其次係匈牙利 真係估佢唔到 比想像中正 牛肉湯
英國都幾好 英式建築物好靚
反而覺得捷克同德國麻麻
奧地利就無乜感覺 去到郊區就好靚

我自己對德國印象最一般 可能因為無去中南德d小古鎮

克羅地亞我完全無expectation所以特別驚喜 美好
budapest果時天氣太差
成日想排下最鐘意邊度但發現排唔到 但最想再去係西班牙,可能因為好正但又玩得唔夠喉

德國住係真係幾舒服
天氣又幾好
我都無做d乜雖然

巴打去德國時住邊個城市

柏林

完來金巴打住berlin 我真係好撚憎佢架地鐵 好肉酸

好輕鬆
先去customs dum印
佢會問下你d野係邊
指下個gip比佢睇
再過去間公司counter比單
佢要check flight schedule同passport
再問你退cash定credit card
我簡credit card之後兩日就收到錢了
全程應該半個鐘搞好 但我個陣得幾條友

話說我住mestre覺得夜晚好恐怖
一街都係黑鬼

Exactly!
好多大陸人添
去左英德捷匈克奧 6個國家
個人最鍾意克羅地亞 地中海風情好正 D人又勁nice 又好靚
其次係匈牙利 真係估佢唔到 比想像中正 牛肉湯
英國都幾好 英式建築物好靚
反而覺得捷克同德國麻麻
奧地利就無乜感覺 去到郊區就好靚

我自己對德國印象最一般 可能因為無去中南德d小古鎮

克羅地亞我完全無expectation所以特別驚喜 美好
budapest果時天氣太差
成日想排下最鐘意邊度但發現排唔到 但最想再去係西班牙,可能因為好正但又玩得唔夠喉

德國住係真係幾舒服
天氣又幾好
我都無做d乜雖然

巴打去德國時住邊個城市

柏林

完來金巴打住berlin 我真係好撚憎佢架地鐵 好肉酸

算幾舒服
但個陣有人係地鐵打交 打到隻眼腫曬勁恐怖
今日淨係用左10歐
可以買400歐嘢

多左成50歐用,祝巴打買到正野

我果時都研究左陣,不過因為我係長期逗留,同即買即走既case唔同,怕老點左你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞