【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
好耐無入過呢個post
見返啲行程就諗起個陣一個人無plan咁鳩行
雖然每個地方都有好多遺憾 多左好多不必要支出 但就因為咁所以更想重遊呢啲地方

我都係鐘意唔plan, 去到拎張地圖就開始9行,咁樣free好多去到鐘意嘅地方留幾耐都得影相影到滿意為止,只有獨遊先可以咁
不過有時miss咗靚景點/viewpoint真係幾灰

同friend去係好玩啲但係好多時要就住就住都幾煩,所以依家都係prefer自己去

我好多都係即興 獨遊先可以係咁行博物館
但我其實同時都miss左好多野 覺得咩都無plan結果有啲時間浪費左 london個陣係最悶但留得最長時間
有啲地方會諗如果有朋友一齊就好 例如食1kg t骨牛 但有啲地方又會慶幸因為得自己所以先可以咁瘋狂
覺得自己去同有個伴一齊係兩種感覺 有朋友一齊會瘋狂笑同玩 自己一個就可以想點就點 睇咩都得 好想快啲grad去歐洲畢業旅行

Santa Maria del Fiore,Vatican Museum嗰啲都冇入到因為去到先知要 reservation之類
我都好想食1kg牛(但其實我去完見到樓主個po先至知有呢間野)
同埋我自己好鐘意睇日落,只有自己一個先可以留起一個靚位幾個鐘等日落慢慢影相

有時打遊記做返research先發現有野miss左 mostar同威尼斯無上d搭頂睇風景

真係好難搵到個人肯特登坐幾粒鐘陪睇日落
絲打我去完意大利啦!
我都中咗Florence 間雪糕店嘅伏
無驚無險,冇俾人偷嘢(不過差啲俾人偷)
安安全全返屋企

夏天會去羅馬嘅巴絲
一定要去間叫Pinsere 嘅店食pizza
無花果pizza 好撚好食,驚為天人
絲打我去完意大利啦!
我都中咗Florence 間雪糕店嘅伏
無驚無險,冇俾人偷嘢(不過差啲俾人偷)
安安全全返屋企

夏天會去羅馬嘅巴絲
一定要去間叫Pinsere 嘅店食pizza
無花果pizza 好撚好食,驚為天人

頂間野真係好仆街 要比多d人知佢幾伏
估唔到佢樣靚靚好似好大brand咁,其實咁cheap

bookmark定 未去羅馬
今晚一定有文
【遊記】Day 7 意大利:五漁村 Cinque Terre — 第一站: Monterosso al Mare

早上十點左右,我地出發是日行程——五漁村 。話說本來驚唔夠時間去曬自己想睇到既景,於是事前我地揀左三個重點必去既村,就係我上一篇講自己覺得最值得去排名既頭三條村。

La Spezia 街景

去到La Spezia站,已經人頭湧湧,來自各地既遊客都係車站售票處度,當中包括一堆堆既旅行團,其實唔太清楚大家係度等緊咩,剩係知都幾逼下 ,有D係自助售票機度click黎click去唔知搵緊乜既人 ,又有d齋企既人,我地就搵賣cinque terre card (treno)既位,係係counter度買既,條隊唔算好長,flow得幾快,買完就逃離呢個擠擁之地,去前往五漁村既Platform啦。

Platform上都好多人下,有架車(總站係Levanto)黎左後,我地就跳左上車,但月台上無乜人上車,我地無理,方向正確就得啦

點知 ,搭搭下,見就到第一條村見佢都無停車既意慾 ,如是者第二、第三…… skip曬五條村後 ,到Levanto後佢終於停車… 原來係一架前往Levanto既特急車,skip曬D遊客區 ,相信係方便當地人既班次,於是同預期唔同,我地決定由離La Spezia最遠既一條村開始玩起,見有睇頭就落車行個圈。

從Levanto上返普通班次,搭一個站,首先到達係Monterosso al Mare(蒙泰羅索阿爾馬雷 ),本新唔係必去既村,不過我地被佢個沙灘吸引左就落車玩啦。

因為我地4月尾去,意大利未算日日都好熱(陰天起黎好似冬天咁,又大風),今日無諗過有沙灘玩又無諗過會咁好太陽 ,於是我地都著左長褲同薄既中袖衫波鞋

見到呢個靚灘真係有d後悔無帶d短衫/泳衣/拖鞋黎玩下水!
所以我地都係行下海邊,爬下大石,吹下海風咋 ,都好舒服

呢度有D沙灘椅同傘,不過全部都私有架,要租先坐得 ,所以坐左落去會被人趕走

是日見到成個灘先得不出十個人係真係玩緊沙灘,帶曬泳衣黎曬太陽或者睇書,其他都係行下影下(我地 ),可能未到beach season,大家都無預期今日原來咁適合玩沙灘!

好淺藍

D沙都真係沙,唔係石灘

沙灘既右邊有行大石,係果度坐下吹海風一流

影人像相黎講都係個好地方,無其他人,背景會好簡約,

又唔會被人望住曬,係好既影相位。

吹完海風,村都無望過 (唔覺存在 ),我地就出發去第二個站 ,Vernazza

(待續)

之前係呢個post睇左唔少資訊
想share下 d相 今日會過佛羅倫斯
希望平安冇俾人偷野番黎
佛羅倫斯我覺得安全過羅馬好多

聽日終於約到佛羅倫斯個師傅來香港了

巴/絲打其實係長居英國定香港

佢特登黎架?

佢特登黎架?

半年左右來一次香港
長居香港,英國有地步啫
你地d相真係好正

希望平安冇俾人偷野番黎

巴打上咗個頂
其實入去洗唔洗排好耐?

希望平安冇俾人偷野番黎

唔小心睇漏左,好靚
你地d相真係好正

金巴打好耐無見 開始掛住歐洲未

佢特登黎架?

半年左右來一次香港
長居香港,英國有地步啫

正啊終於等到,唔洗特登飛過去

希望平安冇俾人偷野番黎

巴打上咗個頂
其實入去洗唔洗排好耐?

都排左個幾鐘
你地d相真係好正

有少少既係
掛住同班frd 9 fing既日子 香港好忙
你地d相真係好正

有少少既係

最掛住既係果時每日既煩惱只有食乜同去邊咁濟

而家離開rome la

而家離開rome la

florence繼續開心share

羅馬我其實影左好多好多相
但我唔敢post咁多 好似洗版咁
岩岩到左佛羅倫斯 個1kg牛扒真係好食
你地d相真係好正

有少少既係

會去到悶
琴晚食左euro gogo 呢幾個月又唔想食意粉了
你地d相真係好正

有少少既係

會去到悶
琴晚食左euro gogo 呢幾個月又唔想食意粉了

我反而係有次食左意粉後條意粉癮又黎返

羅馬我其實影左好多好多相
但我唔敢post咁多 好似洗版咁
岩岩到左佛羅倫斯 個1kg牛扒真係好食

記住唔好中雪糕伏
係佛羅倫斯hostel鬆懈左一晚 就俾人清袋 好彩冇偷我card. 重可以繼續行程 之後轉哂住酒店 未有心情住hostel.

冇左iPhone Iwatch 差電分插 同300歐 好彩相機冇偷 唔係真係喊出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞