【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
呀我最尾12萬多d
有個excel計足咁耐洗左幾錢

剩旅行12定加埋?

全部加曬
6個月
一陣開返個excel睇下先
絲打用咩機咩鏡影
好似可以影到好wide咁
驚到時自己影影唔番呢個效果

我用canon500 d
係普通入門機
重點係用廣角鏡,10-18mm

咁想問咩住單反怕唔怕俾人搶果類?
你全程咩係頸?
咁我果部唔夠你wide 我最wide 24咋

24mm巴打用fullframe?
我因為部機又舊又唔值錢所以無咩戒心,單膊孭 斜孭都有,頸就少d比較攰,覺得無人打我部機既主意 但ff就唔知了,不過之前有巴打帶兩部貴野去,都係小心d就ok 唔會搶咁狼既

係呀我用6d
佢要搶我實唔夠搶
有d擔心

full frame又重又貴 帶去旅行真係要諗諗 唔見/hi花支鏡都肉赤死

冇相機了 得部6d可用
仲有個問題 我係9月尾去意大利
呢個時間o唔ok? 有咩要注意?
絲打用咩機咩鏡影
好似可以影到好wide咁
驚到時自己影影唔番呢個效果

我用canon500 d
係普通入門機
重點係用廣角鏡,10-18mm

咁想問咩住單反怕唔怕俾人搶果類?
你全程咩係頸?
咁我果部唔夠你wide 我最wide 24咋

24mm巴打用fullframe?
我因為部機又舊又唔值錢所以無咩戒心,單膊孭 斜孭都有,頸就少d比較攰,覺得無人打我部機既主意 但ff就唔知了,不過之前有巴打帶兩部貴野去,都係小心d就ok 唔會搶咁狼既

係呀我用6d
佢要搶我實唔夠搶
有d擔心

full frame又重又貴 帶去旅行真係要諗諗 唔見/hi花支鏡都肉赤死

係啊,我部野單反黎講都算最輕果堆,都嫌重,
近來買左dc仔去旅行剩帶佢去影,影得好開心 而家d dc都幾正
呀我最尾12萬多d

剩旅行12定加埋?

全部加曬
6個月

我d數好亂下,全部加埋唔知幾錢 應該都係呢個數左右
仲有個問題 我係9月尾去意大利
呢個時間o唔ok? 有咩要注意?

幾好,過左暑假無咁多人,又未入到雨季咁
應該無咩特別問題
其實帶得單反, 係唔係FF機都會重架啦, 唔會差好遠
上年去日本都帶左部FF機+租左支wide鏡
其實就咁我係接受到
係屎忽痕想玩下菲林機就帶多左部去
呢下就真係辛苦左自己
不過菲林機d feel又係幾正
其實就咁我係接受到
呢下就真係辛苦左自己

ff鏡都好重 apsc支10-18勁輕
不過為咗影靚相重啲都抵翻嘅我覺得
其實就咁我係接受到
呢下就真係辛苦左自己

菲林機細細部但重量=單反 自從壞左就無掂過,兩年前d相仲未曬
呀我最尾12萬多d

剩旅行12定加埋?

全部加曬
6個月

35000 base
30000 exchange個陣洗費
60000 旅行 應該加曬有90日到
呀我最尾12萬多d

剩旅行12定加埋?

全部加曬
6個月

35000 base
30000 exchange個陣洗費
60000 旅行 應該加曬有90日到

exchange當地洗費的確唔多 好平每日
聽日再出
爸打d相好靚,點先可以影到
我11月都去歐洲想影靚相,有冇咩入門機推介?見上面有其他爸打話dc都可以影得幾靚,有冇好介紹?而家只係用iphone影
我11月都去歐洲想影靚相,有冇咩入門機推介?見上面有其他爸打話dc都可以影得幾靚,有冇好介紹?而家只係用iphone影

我覺得如果唔識影又唔係想學嘅話,用iphone/dc仔好過,拎住部單反用full auto mode都冇乜意思而且又重
dc可以睇吓rx100 / g7x系列,應該最common

我覺得如果唔識影又唔係想學嘅話,用iphone/dc仔好過,拎住部單反用full auto mode都冇乜意思而且又重

或者無反+支prime都ok

感謝
dc既我買左Canon g7x mark ii 好滿意 影食物影人做到淺景深,影景都正 價錢幾平 (係香港出街都日日帶住
入門機想輕就100D,真係幾輕 又唔貴,果時d 女仔fd去外國exchange都推介左佢地買,對佢地黎講好夠用 佢地好滿意
都可以睇下fujifilm d 無反 xt 10,但fujifilm d鏡好似會貴d,重量覺得同入門輕既單反唔算差好遠,係無咁牙位

都係架,可以先玩平平地既dc仔(三千零),叫做無咁大既投資又有d野玩下,玩落覺得好有興趣想玩下學下先考慮上單反投資部貴d既好過
【遊記】Day 5 意大利:佛羅倫斯市內一日遊 (下)終於有報應、共和廣場
上篇: P.24 #579-580
報應之終於破財

上回提到
我地J完山頂Michelangelo 廣場個景就搭巴士落山,一google完路線,就見到架車正正等緊客,我地就一野衝上車 ,司機當時唔係度無票買我地就坐低視察下先 ,唔夠一分鐘佢就突然出現之後就直接開車 ,見個司機都乜都無理就開左車,我地都廢時又出去話想買票之類(果時未知買車票會咁白痴無得上車買要係tabacchi買)

休息之際,架車去到半山竟然有兩個查票員上車。

仆街 係喎,司機根本唔洗理你有無買票,因為捉人呢個工序唔關佢事 係查票員啊!! 勁驚

其實平時我地係新既城市第一程車點都買左飛黎睇情況先,今次我地因為即興衝上車又唔見司機,加上Venice又無人查過、去完verona呢個逃票天堂後更加毫無戒心,今次就完全無買票 ,點知就賴野。

話說係歐洲玩左咁耐見到上巴士會買票比錢既人少之有少,諗住今次實大把人一齊被捉 ,頂 點知呢架車個個都有票既!! 係咪網上有人講florence查票率好高呢 (事後同家姐講,佢話佢去florence搭親車都有查票 )。

佢行緊埋黎果時真係好想有個逃生門走佬 ,狂諗係咪發夢 完全係坐係度等受刑咁 結果當然無奇蹟啦。

「Passport。」

之後比完佢就係接住既站一齊落車簽呢樣果樣。同車神奇地只有我地同另一pair白人情侶被捉,竟然個個都買左票 。不過佢兩個慘d ,佢地係買左票但唔知要validate,個女仔個樣勁無辜好想喊好嬲咁,黑曬口面咁,而我地就抵死既,所以無乜野 ,無佢地咁唔開心

最後簽下名寫d資料,每人50歐 ,仲比埋收據添 (貼左係儲飛果本簿度 )。50歐,等於一野比返曬之前逃左既票錢 ,於是之後我地都無再逃 ,因為捉一次就balance,再捉就倒蝕啦 ,以後都係買足票算

相傳意大利巴士既主要收入來源唔係車票,係罰票 ,應該係真,每架車應該點都捉到三四個,一轉四就百幾200歐,都咪話唔fatfat

佢地走左後,我地就被掉低係路邊唔知邊度 (嗚哇比左50歐都無得搭埋落去 )於是我地都係要行

平時計住計住睇實個budget幾歐幾歐咁慳,見到d野又唔捨得買 ,估唔到就咁一野掉左50歐出去買個教訓,真係人算不如天算

同係希臘被扒銀包一樣,男朋友心情都無乜受影響咁,仲係好愉悅 ,比較傾向自嘲抵死 ,於是受佢影響下我都無乜野,無話唔想玩落去果d(不過其實一回想起今朝又被老屈杯9歐雪糕,而家又被罰50歐,禍不單行,就覺得好黑仔,簡直破財日,就有d唔開心 )至於洗唔洗成個trip慳住玩,死慳爛慳返呢50歐呢?我地結論係唔洗,照原本玩法,當玩多左日既budget算。於是繼續開心玩。
繼續旅程

其實果時家姐黎意大利係間老店買左個靚皮袋,睇得出真係靚野黎唔係d強國野扮意大利既,間店係間好有工匠老店feel既店,好多靚皮製品(所以搞到我都以為呢度會一街都係),今次都想去果間店望下,點知佢只係對個位置有d大概印象,而我又搵唔到,搵極都無,失望

下一站,佛羅倫斯彼提宮(Palazzo Pitti)
好似話而家係美術館黎。
無入去 基本上呢個城市既景點我地一個都無進入咁
去到exchange中後段,真係會對所有教堂、藝術館無曬感覺

共和廣場

呢個廣場特色就係有個旋轉木馬,幾有歐洲童話feel。

由於行到呢度已經攰死 ,於是返去抖下,
晚上再覓食!

晚上重新出發後,首先係去一去巴士站,
試下點行過去(因為聽日要去outlet,爭分奪秒,不容有失
之後就搵食

今晚食既呢間我覺得都幾好味,我地行左超耐研究邊間好 ,
最後揀左間環境幾好,好暗氣氛不錯既餐廳,
因為係亂入而呢頭太多餐廳,唔記得左係邊間
搵都搵唔返

話說呢個城市既餐廳都有威尼斯果D Tourist Menu,20歐左右包Appetizer, main course, drinks 之類 (no coperto),咁我地就求其入左間。點知呢間就有個規矩,係一個Tourist Menu係不能夠2人share一份,要起碼每人叫個main course (意粉 / risotto ) 咁,有中伏既感覺 如果知道應該唔會走入黎,再揀下 不過算啦,佢態度都ok既好似,於是最後我地好似無叫tourist menu,叫左兩個意粉

野食方面係唔錯既,
剩係帶左手機出門無影相好似
其中一個意粉唔係好記得叫左咩,但多數我地都係一紅一白咁揀,我就勁鐘意佢個Penne arrabiata (香辣茄醬長通粉) 狂食食食食 或者話 Penne arrabiata 本身就好好味 小小地辣,又有茄醬 勁鐘意呢種配搭 所有醬都被我一滴不漏地清曬

之後仲係某店買左杯雪糕,見佢有抹茶味覺得好神奇 因為歐洲好少見,就買左 結果當然唔夠濃 係有抹茶味,但千其唔好期望會有日本抹茶雪糕既一半

返去訓個靚覺聽日要早起去outlet

都係架,可以先玩平平地既dc仔(三千零),叫做無咁大既投資又有d野玩下,玩落覺得好有興趣想玩下學下先考慮上單反投資部貴d既好過

唔該哂爸打同埋邵音音爸打
無知一問 dc係影jpeg定raw 洗唔洗執相
其實我有興趣學,但我仲有幾個月就去,平日時間又唔多驚學唔切
感覺如果$3000-$4000都買到大機既話就唔係好想買dc

感覺如果$3000-$4000都買到大機既話就唔係好想買dc

入門機$4000會有
再入門d既100D上price.com睇$3000有找添
但真係睇你本身對攝影認識幾多
基本野光圈、ISO,快門要點set點都要知
如果到時用$3000買部入門但用auto mode其實都好哂錢同d相都係岀事多
到時又重又唔識用都係會後悔
我幾年前買第一部單反前自己都上網研究左一輪先
幾個月其實時間上好足夠
想問買完飛點樣validate 每個地方都要validate 方法都係大同小異? 同埋賣飛嘅tabacchi係咪多數係附近 點分上車買定tabacchi買 比較多問題
想問買完飛點樣validate 每個地方都要validate 方法都係大同小異? 同埋賣飛嘅tabacchi係咪多數係附近 點分上車買定tabacchi買 比較多問題

意大利既巴士基本上當曬tabacchi買就得,有d城市既一d車種係車上有售票機既(verona)但唔係架架車都有,有d城市係可以向司機買,但價錢會貴可能一倍,所以建議當曬tabacchi

tabacchi方面,並唔係巴士站隔離一定有(所以我覺得好on9 )係要搵既,有時google map打tabacchi可能會搵到,搵到就最好一次過買曬你係呢個城市要搭既數量 唔洗煩(但留意有d車票valid for 例如90分鐘既咁你半個鐘內再搭係唔洗再買同validate多張,計定條數先)tabacchi多數係d細舖位煙仔雜誌店,星期日可能關曬 例如mestre果次星期日間間關曬搵唔到 所以我地問超市職員,結果原來多數d中、大型酒店counter都會賣(方便d住客),你求其入間試問下都得

validate基本上就係上車搵部機(多數係車門隔離 ),入張飛入去,佢會彈返出黎,之後張飛上面就會印左個日期、時間,咁就validate完,確保佢有類似既mark 因為係意大利巴士火車係無不知者不罪呢樣野

不過比利時果部有堆掣比人click之後先彈出黎,唔識玩,我會求其按第一個掣就算
係呀,大同小異

入門機$4000會有
再入門d既100D上http://price.com睇$3000有找添
但真係睇你本身對攝影認識幾多
基本野光圈、ISO,快門要點set點都要知
如果到時用$3000買部入門但用auto mode其實都好哂錢同d相都係岀事多
到時又重又唔識用都係會後悔
我幾年前買第一部單反前自己都上網研究左一輪先
幾個月其實時間上好足夠

無錯 無野補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞