【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike

袋住30000歐起身會係咩心情

係香港都淆,仲要歐洲

今次死得勁多100蚊紙 當地冇乜人收?我諗緊再電匯得唔得 巴打係荷蘭開戶要幾耐

因為100歐就好似1000蚊港紙咁,除非你比酒店錢啊買好貴既野有需要用到100歐,唔係既無乜人想收,又驚假,不過機場啊貴餐廳啊果d接受程度會高d掛 最理想係換堆50歐同一堆細紙

我唔記得準確時間,但我1月底2月頭搞手續既,睇返email我二月中已經有戶口no.比我向visa office申請比返d錢我,可能正常再早d(因為我2月第二個星期去左旅行返黎先見到封信),你預1-2星期啦

咁你開到戶口之前,可以搵方法打散左幾張100歐先方便日常用 其他果堆100歐一次過入返當地戶口

宜家諗起都驚 過幾日去問下先
講真比我就算而家又存返入銀行搞電匯要比多幾百蚊手續費既,我都會去做,因為巴打你廿幾萬cash跟身真係好危險,講緊既risk比起黎,果幾百蚊手續費濕濕碎
講真比我就算而家又存返入銀行搞電匯要比多幾百蚊手續費既,我都會去做,因為巴打你廿幾萬cash跟身真係好危險,講緊既risk比起黎,果幾百蚊手續費濕濕碎

好彩有上黎問一問
下星期飛去波蘭exchange半年 落地就係奧捷匈玩兩個星期先 好緊張
下星期飛去波蘭exchange半年 落地就係奧捷匈玩兩個星期先 好緊張

我上年去果時除左英國睇波都係落地係玩左呢頭先 我覺得治安方面都唔錯,又靚,唔洗緊張
波蘭正啊

好彩有上黎問一問

好耐無入黎睇
好耐無入黎睇

巴打好耐無見
大家都返黎香港個幾兩個月了

睇黎記錯左

應該無啊,近唔近果d plaza?

近uffizi果頭

隔離仲有間幾好食嘅pizzeria

咁多好野食 巴打stay幾耐

Sor隔左咁耐先覆
返到黎成個禮拜都一路jetlag一路返學好攰
我stay左3晚咋,之前1日米蘭,之後就1日威尼斯

睇黎記錯左

近uffizi果頭

Sor隔左咁耐先覆

返d堂好早? 我之前排曬每日第一堂做兩半,好似生活係歐洲時區咁

三晚都幾多 剩係玩市內定有去遠d day trip
好耐無入黎睇

巴打好耐無見

上上個月既今日仲係歐洲
好耐無入黎睇

巴打好耐無見

上上個月既今日仲係歐洲

年幾了
Amsterdam d酒店真係貴到喊
又唔想住dorm
想$4xx一晚都唔多選擇
又唔想住dorm

係啊所以我住遠少少,機場ibis同zansedam ibis 二百幾蚊一晚,搭幾個字巴士/火車入市中心
又唔想住dorm

係啊所以我住遠少少,機場ibis同zansedam ibis 二百幾蚊一晚,搭幾個字巴士/火車入市中心

我自己一個冇得share添

睇黎記錯左

近uffizi果頭

Sor隔左咁耐先覆

返d堂好早? 我之前排曬每日第一堂做兩半,好似生活係歐洲時區咁

我嗰科啲堂冇得自己排schedule
所以日日full day返到就黎虛脫

我自己鐘竟睇博物館嘅,所以3晚對我黎講其實係有d唔夠喉
最後放棄左Edinburgh留5日係Amsterdam
不過實際係4日半
Book左兩間酒店
一間貴d因爲個design太靚忍唔住想住番兩晚
另一間就普通4百幾per night
兩間酒店其實係隔離
都係近風車村既
諗住其中一日去Rotterdam一日遊
不過實際係4日半
Book左兩間酒店
兩間酒店其實係隔離
都係近風車村既

有無圖 同埋幾錢

anmsterdam真係貴,但我fd之前kings day竟然book到市內兩三百蚊既hostel床位

睇黎記錯左

近uffizi果頭

Sor隔左咁耐先覆

我嗰科啲堂冇得自己排schedule
所以日日full day返到就黎虛脫

我自己鐘竟睇博物館嘅,所以3晚對我黎講其實係有d唔夠喉

咁就慘d 不過作息會健康d,我果時兩半堂都嫌早,垃圾到無倫

唔怪得巴打話剩係三晚 我無入館 因為之前去太多美術館果d,審美疲勞
不過實際係4日半
Book左兩間酒店
兩間酒店其實係隔離
都係近風車村既

有無圖 同埋幾錢

anmsterdam真係貴,但我fd之前kings day竟然book到市內兩三百蚊既hostel床位

inntel hotels amsterdam zaandam

Hkd$7xx per night其實又唔係好貴
只係我冇人share房姐
市內好多dorm好平啊
但我想要間single room
唔好彩roommate有鼻寒就
不過實際係4日半
Book左兩間酒店
兩間酒店其實係隔離
都係近風車村既

有無圖 同埋幾錢

inntel hotels amsterdam zaandam

Hkd$7xx per night其實又唔係好貴
只係我冇人share房姐
市內好多dorm好平啊
但我想要間single room
唔好彩roommate有鼻寒就

好型
係囉如果share既每人3xx都唔錯

無錯,我都係堅持唔住hostle的人
自膠,hostel
lm
仲有冇文出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞