【Exchange歐遊】克羅地亞 意大利篇 (遊記+資訊+你問我答) 4

1001 回覆
34 Like 4 Dislike
舊POST:
1 Amsterdam :https://lihkg.com/thread/167147/page/1
2 Greece :https://lihkg.com/thread/188509/page/1
3 斯洛文尼亞 克羅地亞 Mostar : https://lihkg.com/thread/208766/page/1

遊記及資訊整合:http://mangotofufa.wordpress.com/
Facebook page:https://www.facebook.com/mangotofufa/

【Exchange歐遊】克羅地亞 意大利篇
是咁的,我上年係歐洲 exchange,前中後唔計留係讀書城市既日子,應該去左近130日旅行,東中西南歐都有,見近來唔少巴絲都plan緊grad trip / 歐洲 trip,搞到我又瘋狂回味返上年去歐洲既相 而家終於的起心肝上黎打下遊記
我係分好多個細trip咁去唔係一次過,所以我唔順序講了,揀黎講下!
我鐘意影相又鐘意打字,所以遊記都係多圖多字

上回主要係 巴爾幹遊記 + 一堆 exchange 同 自遊行資料
由於好多頁同超多千字文,我整合同分類左堆內容方便巴絲打睇返
http://mangotofufa.wordpress.com/
遊記同資訊篇已經upload曬,陸續更新緊上post提過既所有 exchange 同 plan trip tips[/size=2]

今個Post會講克羅地亞既Dubrovnik 同 意大利篇
意大利我去左北部,路線會完左Croatia 既 Dubrovnik再打

Dubrovnik(人地話touristy,但我覺得真係超正超靚

另外 因為果時exchange前我都好需要搵巴絲們參考下同問野,
所以如果有巴絲plan緊去歐洲玩又想搵人比下意見/問下野既,
都歡迎黎問下,我去過/知既都會幫幫手

當中既國家包括荷蘭、比利時、意大利中北部、西班牙中北部、法國巴黎同南部、摩納哥、盧森堡、德國、波蘭、捷克、奧地利、匈牙利、斯洛伐克、斯洛文尼亞、克羅地亞、希臘雅典同Santorini、波斯尼亞和黑塞哥維那 (Bosnia & Herzegovina) 既Mostar 等等;英國剩係去左利物浦 ,瑞士剩係去過日內瓦
總之就係北歐、最東既東歐、葡萄牙、瑞士及英國絕大部分同愛爾蘭無去
下面係其中一D相:

【攻略】歐遊預計每個城市逗留日數?計劃歐遊路線大全 (一)

相信由買機票一刻起,除左去邊頭之外,另一個問題會即時彈出黎既就係:去幾多日好?而呢個問題去到plan路線果時仍然會比唔少煩惱你,完全唔知買幾時走既車票好;完全唔知book 幾多晚酒店好……而係我既旅行post入面或者係我幫人執行程時,去幾多日都係最熱門問題黎。於是,呢篇係想分享下以個人經驗黎睇(包括中伏體驗),一個城市可以留到幾多日 / 值得留幾耐。

我會分冬天、夏天講既,因為日照相差成五個鐘,係plan行程上完全係兩個唔同玩法黎。
另外,我都會講我咁樣預法做左D咩比大家參考下,等大家加加減減D時間咁,因為我有去既地方唔係個個都想去,我無去既地方亦有人有興趣去。

利申:如非搭車,我係訓到10點幾先出發,下面都係以呢個鐘數出發計。
參考:冬天 5 點幾開始天黑,夏天晚上 9-10 點天黑
定義:一日= full day,講緊中午前已經出現係個城市度,直至天黑,咁搭車就當前一晚/接住果朝發生既。

國家(重點)
城市 / 冬天建議日數 / 夏天建議日數 / 做左D咩或者可以做咩 (*號地方=無去,但我會咁預)

奧地利(童話小鎮、博物館、建築)

Hallstatt / 1日 / 0.5 日 – 1.5日 / 行盡個鎮、去 postcard位睇景。夏天純市鎮0.5日,但因為夏天鹽礦、冰洞開返,所以可以玩耐D,加半日至一日。

Salzburg* / 2日 / 2日 / 市內一日、國王湖一日。

Innsbruck* / 1日 / 1日 / 市內一日。

Vienna / 1.5日 / 1-1.5日 / 欣賞國家圖書館果帶建築、自然史博物館、Naschmarkt、市中心行街、St. Stephen’s Cathedral、晚上睇歌劇、漫遊城市、百水屋(做既只係出面影相,但要專程搭去果頭)

捷克(古城、童話小鎮、博物館、城堡)

布拉格 / 2日 / 1.5日 / Old town、查理橋、城堡果帶、入左個玩具博物館 、我仲睇左個演唱會。
Cesky Krumlov / 1日 / 1日 / 城堡高空景、漫遊城市、睇彩色塔、食地窖餐廳。

匈牙利(古城、博物館、建築、城堡、夜景)

Budapest / 2.5 – 3 日 / 2.5日 / 我得2個Full day,D行程pack得好實,好chur,去左 Grand Market Hall、漁夫堡、戰時山洞醫院博物館、英雄廣場、動物園、Szechenyi Baths [有浸]、晚上遊船河睇多惱河兩邊夜景、New York Cafe。想去埋國會大樓等建築面前影相或者參觀要自行加日數。

斯洛伐克 (古鎮建築、城堡)

Bratislava / 1日 / 1日 / 市內(勁細)搵曬D銅像出黎、Museum of Trade [極迷你]、藍色教堂、德文城堡。其實我留左兩日,悶到發霉,千其唔好重蹈(我既)覆轍。斯洛伐克有好多冰洞、山,如果想去埋自行加日數。

法國(地標、博物館、南法海邊城市風情、美食)

巴黎 / 4 – 5 日 / 3 – 4 日 / 計起黎我係3個full day,去巴黎鐵塔、凱璇門、睇埸巴黎聖日爾門足球賽事、巴黎地下墓穴(頂,plan錯日子,關門去唔到,但絕對有時間,最後用黎行街同去多次鐵塔)、大半日至一日羅浮宮、一日凡爾賽宮,我嫌無時間係鐵塔下面hea半日。如想去聖母院、鐵塔下野餐坐大半日、塞內河遊船、outlet、迪士尼要自行加日數。

Dijon* / 1日 / 1日 / 市內 可以從巴黎經呢D地方落南法
Troyes* / 1日 / 1日 / 市內 可以從巴黎經呢D地方落南法

尼斯 / 2日 / 2日 / 冬夏一樣因為夏天要用D時間游水曬太陽,冬天應該唔洗。我2個全日:行old town、行海邊、上山睇城市景海岸線、半日即日來回摩納哥、石灘hea同玩水、晚上廣場睇歐國盃決賽直播。唔去摩納的話可以減半日,冬天減一日。(唔建議冬天黎)

里昂 / 1日 / 0.5日 – 1日 (可上午到;傍晚走)/ Miniature Museum 、行市內。如果打算入教堂、去聖母院就自行加日數。

馬賽 / 2日 / 1.5 日 / 市內行街、上半山公園睇城市景、出海睇地質、山上個守護聖母聖殿。如果想去薰衣草園果D自行加時間。

仲有更多國家既資料,上個POST有:
P. 28 #683
P. 29 #709
P. 32 #777
整合需時,會陸續再更新!

遊記及資料整合:https://mangotofufa.wordpress.com/
關於歐遊既

上網sim card
行裝
唔同國家城市住宿(龜速上載中)
唔同景點交通門票攻略等資訊
唔同地點行程編排參考
等資訊

已經上載左去我wordpress分左類方便追返
但最近幾篇未up

另外例如budget、點省錢、點防扒手、點搵住宿etc 之前提及過,之後會再upload上去
太忙比較慢
失策,唔小心比自己整爆左個post,毫無準備
失策,唔小心比自己整爆左個post,毫無準備

終於搵到黎
Lm
話說張電話卡就黎用曬d data
準備叫屋企寄過張黎
終於開新post
留名睇Dubrovnik
本身諗住開新po前打定資料比你 點知幾日冇入黎爆埋
繼續有拖冇欠
準備叫屋企寄過張黎

12GB,好快手 係咪無慳過地用
終於開新post
留名睇Dubrovnik

執緊行李
話說有無人知3uk 12gb個張咪有得簡12個月用同1個月用既
知唔知邊張掋d
本身諗住開新po前打定資料比你 點知幾日冇入黎爆埋
繼續有拖冇欠

準備叫屋企寄過張黎

我開頭控制住自己一個月用2gb
第一個月都ok既 但唔知幾時開始就爆左
而家應該係4個半月用12gb 我諗算係咁
想問你會唔會知其實$100申請張國際學生證有冇用
8月會去東歐
同埋克羅地亞,斯洛文尼亞d物價偏高定低?
來緊exchange ,第一次去歐洲
Thanks
想問你會唔會知其實$100申請張國際學生證有冇用
8月會去東歐
同埋克羅地亞,斯洛文尼亞d物價偏高定低?
來緊exchange ,第一次去歐洲
Thanks

國際學生證就多數入景點博物館買學生票有用, 有d地方認可你自己國家d學生證(姐係唔係果張國際學生證都ok),有d又一定要國際果張,睇佢地喜好決定既,都睇你去果d有無撞正一定要果張既規定,我去過幾次有咁既規定,但唔記得果邊度黎
先百幾蚊,整返張都ok

偏低,但唔算話真係好低,入餐廳10歐左右一碟野 住就低 城市之間transit 既車就1xx hkd一程
準備叫屋企寄過張黎

我開頭控制住自己一個月用2gb
第一個月都ok既 但唔知幾時開始就爆左
而家應該係4個半月用12gb 我諗算係咁

不過都好抵玩 果時我無taobao咭果幾個月去邊都要即刻連wifi,就住就住
六月頭會去歐遊
比frd放左飛機
驚有啲悶想睇下有無人有興趣一齊玩
剩係買左機票 咩都未plan

想去Austria Czech Hungary
東歐其他國家都可以
德法瑞士都有啲興趣
留名
今日係hostel識咗幾個鬼仔 無啦啦r水吹
話說有無人知3uk 12gb個張咪有得簡12個月用同1個月用既
知唔知邊張掋d

係 1個月12gb 平10鎊
但係佢宜家轉左policy
12個月個張你係英國以外嘅地方連續用兩個月就冇得再用 (data roaming)
六月頭會去歐遊
比frd放左飛機

東歐其他國家都可以
德法瑞士都有啲興趣

夠自由
今日係hostel識咗幾個鬼仔 無啦啦r水吹

鬼好在呢度,好鐘意四圍r水吹 唔洗自己開口
絲打我仲有個問題 想問下係波斯尼亞有咩上網卡推介 我見你淘寶張卡唔支援

巴打去幾耐? 因為我剩係stay一日,mostar個鎮唔會迷路,所以果日由佢無,預早dl定個map,有gps就夠

如果幾日/真係要,我淘寶搵 sim 波斯尼亞有,但唔多,得一件(果個無評價,但佢係賣歐洲58國款,你店內會search到下面呢個,有bh,有人買過),
https://items.fliggy.com/item.htm?spm=a1z10.3-b.w4011-3665859971.48.NzmFwa&id=545812253579&rn=0e724d35d4b1e0428b6a3b1d62f127e7&abbucket=16
再唔係就要係taobao seach 歐洲 sim 逐個入去睇,一般應該5x國以上既先會有BH

利申,我無買過呢個,唔保證好用
見佢個速度唔高

唔該晒你先

我其實都係留3日左右, 不過有上網就會方便d 唔洗周圍搵wifi
六月頭會去歐遊
比frd放左飛機

東歐其他國家都可以
德法瑞士都有啲興趣

六月中去法國讀summer school
諗住之前都去遊一遊歐洲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞