【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
我食果間份牛扒有三個醬

叫咩名

https://en.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g187895-d1801863-Reviews-Trattoria_dall_Oste-Florence_Tuscany.html

3隻醬好似分別係BBQ 松露 同蒜

三隻味都

松露最好味
我食果間份牛扒有三個醬

叫咩名

https://en.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g187895-d1801863-Reviews-Trattoria_dall_Oste-Florence_Tuscany.html

3隻醬好似分別係BBQ 松露 同蒜

三隻味都

松露最好味

重口味之選
巴打我終於買左g7x mark ii啦!我仲用緊auto慢慢學緊其他同埋執相,但已經覺得d相好靚!多謝你既介紹!
巴打我終於買左g7x mark ii啦!我仲用緊auto慢慢學緊其他同埋執相,但已經覺得d相好靚!多謝你既介紹!

太好啦,開心使用 玩下大光圈
推一推
【資訊】Day 7 意大利:五漁村 Cinque Terre

今日既行程係我期待左好耐既五漁村

五漁村(Cinque Terre)之名既由來係呢個景點係由五條村組成既一個區域,佢意大利文既名 Cinque 係五,Terre就係land / 農地既眾數,而呢五條村分別係 Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, 同 Riomaggiore ,各有唔同既地貌,亦有好濃厚既意大利風情 ,色彩繽紛,海天一色,有山有水有村莊,D山仲要係一層層既梯田,幾特別 。雖然呢度唔係誇張到絕景咁,但係個好有特色既地方,我覺得黎到意大利,呢個地方好值得一去 。另外,呢一帶係1997年被UNESCO列為世界遺產(World Heritage),1999年都被劃為國家公園,佢既價值係受到國際認可架

預計所需時間
呢日我地早上十點零出發,六點左右玩完,去左四個村落:Monterosso al Mare, Vernazza, Manarola, 同 Riomaggiore。

Corniglia 因為到左車站見到得個海,目測要行山先去到個村 ,google完見到個地貌同景色唔算好吸引,於是我地就省力無去(一貫既廢柴風格 ),不過去埋其實都會夠時間,因為走果時仲係日光日白,仲等(delay既火車等左一粒鐘),只係我地有D攰,所以無逼自己去曬。

此外,村與村之間既路我地全部都係用火車代步既 ,不過呢度其實好受行山友歡迎,因為你google下會見到呢度係山上面望落去既景色似乎相當精彩 (個人特別覺得Vernazza行上去個景會更靚 )不過我地兩位廢柴就無行啦 ,我自己覺得無行上去睇Vernazza係有d遺憾 ,但因為當我地想行上去果時行行下先發現行錯左另一條錯既路,果道氣洩左 ,之後我就唔敢chur男朋友同我上去 。我相信早d出門口,其實五條村係去得曬,除非你全部行山唔搭火車啦。 如果要行山,揀一段路黎行,一日都會夠時間。

住宿及交通
我地今次唔係住五漁村,而係10分鐘火車車程以外既La Spezia。
上次我家姐黎意大利係住 Genova 即日來回五漁村既,不過佢話因為咁要用來回一共2個鐘車程,覺得住La Spezia係方便D。我無比較過住漁村入面會唔會貴好多,不過La Spezia平路比較多,到埗同出去翌日要去既Portovenere既交通都方便D,所以我地就以La Spezia做落腳地

從 La Spezia 出發去五漁村非常方便,因為 La Spezia 站係同五條漁村既火車站相連住既,唔洗轉車 ,外面既人黎五漁村都可以話必經呢度,由呢度去最近果條村 Riomaggiore 既車站,都只係搭10分鐘火車,個人覺得同住左係入面既方便程度係一樣(以到訪五條村黎講),甚至更方便(出入其他城市、去Portovenere)。

火車Pass - CINQUE TERRE CARD (Treno)
交通費方面,我地因為主部依靠火車,會瘋狂搭火車(最少六程),而每程火車都要4歐左右,於是無論方便起見定省錢起見,都係有需要買 CINQUE TERRE CARD (Treno),就係火車pass ( Levanto - Cinque Terre - La Spezia line),佢仲包埋火車上既 wifi ,呢個五漁村國家公園既巴士pass同進出行山徑(佢係咁講,無行山,唔清楚係咪要比過路費?!)。

就係呢張:

注意,佢同The Cinque Terre Card係兩樣野黎 ,後者係平一半但並唔包火車任搭既權利。價錢方面,2016年果時我好似係13歐,如今似乎加左價,成人旺季票價:

From 1/04/2017 to 1/11/2017:
1 day Cinque Terre Train Card € 16
2 days Cinque Terre Train Card € 29
3 days Cinque Terre Train Card € 41

更多票價資訊: http://www.cinqueterre.eu.com/en/cinque-terre-card

去到現場既實況係架架車都full曬咁,都無人check票,不過個人覺得16歐呢張pass價錢相當合理,(加上經過Florence一役)唔鼓勵逃票 。而見到買單程火車票果條隊有時都好長下(原來咁多人唔買pass ),你有pass就可以見到車就跳上去,唔洗排餐傻買車票,望住架車走。

買pass地點方面,我地係係La Spezia Centrale 既 ticket office買既,早上去到成個車站都係人,Ticket Office 超多人,可以以迫黎形容 ,請小心保管財物 。買Pass果度係有條龍既,不過Flow得相當快,唔洗嚇親

我地買完就求其跳左上車,點知果架係意大利版既特急線,一野將我地車左去最尾既Levanto 站 skip曬中間D村既站, 所以睇清楚先好上車。
簡介五條村觀後感

頭先講過,每個站我地都落左車,但實際上我地剩係去左四條村,
個人覺得景色既值得去程度,我會咁樣排:
Manarola > Vernazza = Riomaggiore > Monterosso al Mare > Corniglia

Manarola
第一位最精彩既位我覺得係係山邊果個觀景徑望返去條村,就係有山有水有村落,懸崖上有條村係度,係幾型 。當然你都可以話呢個位係影相公廁位 ,但呢個位我覺得真係靚。

第二三個各有我鐘意既位,排唔到 兩個我都鐘意。

Vernazza方面,
如果上埋Vernazza既山上面望落去應該會更精彩。
佢個海邊好熱鬧,個景色都非常之「我心目中既意大利」 ,果陣意大利風情濃到呢。流曬出黎。

Riomaggiore 就真係好有漁村既感覺,因為佢既岸邊真係有個位係比船落去,有D漁船泊係度,有一種D村民真係係度住同落黎打魚、行船既感覺 ,無咁景點feel,係有種大澳果種漁村氣息

排第四既 Monterosso al Mare ,個人覺得佢既賣點係沙灘 ,同前3個唔同既係前3個唔係陽光與海灘黎(雖然Vernazza 有個位D人好似係度玩水),而呢度係一落車就見到一個沙灘 ,一條長長既海岸線,最右邊仲有條伸延出去既大石壩,係果邊影相同吹海風好舒服 。不過我去完完全無視左佢條村 ,睇返d相,見到原來條村就係沿住沙灘既果排屋仔(?)呢個村落既景比起前三個黎講就無咩特色,但夏天黎到享受下呢個沙灘都唔錯

Corniglia係個我無真係去既一條村,一落車果個無邊際海景我覺得係幾靚 ,好藍好藍,但去睇村就要行下山。睇網上圖片,佢就係一個係山上面既村落,都係果句,相比起頭三位既地貌,佢就真係比較普通
,整體好似唔係好精彩,所以覺得有時間可以睇埋,無時間又攰既似乎可以好似我地咁skip左。(利申:無去,話唔定好正我地唔知
網上圖片:

因為我地一野飛左去最遠既站,於是就由離La Spezia 最遠既 Monterosso al Mare 順住遠近,一路掃,行程係:
Monterosso al Mare -> Corniglia -> Vernazza -> Manarola -> Riomaggiore -> La Spezia

美食

以係街上面既觀察,呢度既出名食物相信係 Ligurian Trofie al Pesto,青醬Pasta 呢種麵款係香港比較少見,呢度就好多 緊係要試試。

更加得意既係,可能人多過餐廳座位 ,呢度係興 take away pasta,D人會拎住一杯呢D Pasta係街食,
唔好睇佢青BB,好惹味架

佢仲有Pesto版本既千層麵!Lasagna al Pesto

可惜我地無試到Lasagna al Pesto

(待續)
暑假個陣去Cinque Terre本身諗住行山行哂五條村,但係勁曬勁熱所以最後都係搭火車算

我住Manarola, Hostel bunk bed 3xx hkd, 諗住可以夜晚出去影星同影日出,點知3點幾出到去勁多雲,乜星都睇唔到,連日出都唔靚
雖然係公廁景,但真係好靚

Hostel起山頂座教堂後面,三十幾度揹住大backpack曬住咁行上去,全身濕哂好多沖完涼咁
好彩個景都唔錯

Vernazza山頂景,去到已經miss咗個日落
當時就黎天黑,得翻我同一對美國couple起上面

天黑哂之前就拿拿臨同佢地走翻落山

Corniglia

我記得條村有個平台睇到無敵大海景但我搵唔翻啲相

Riomaggiore
為咗影相爬咗出啲石度
都唔少情侶哩係度依泣,而我就自己係度set腳架影相

Monterosso唔夠時間冇去到
嗚哇Vernazza我就係想要天黑前果張個角度
行上去耐唔耐? 最唔會好斜,我fd話有點steep

原來Riom行出去遠d既位咁正, 早知又爬出去 雖然果時已經攰到甩褲

原來Riom行出去遠d既位咁正, 早知又爬出去 雖然果時已經攰到甩褲

好似十五分鐘就上到去,一啲都唔steep

好似十五分鐘就上到去,一啲都唔steep

咁又幾好 應該要去
睇完又好想去
睇完又好想去

一路打遊記一路睇返d相 嗚哇
對神上重遊
睇完又好想去

精神上重遊
睇完又好想去

精神上重遊

冇咩機會有長假期
睇完又好想去

精神上重遊

冇咩機會有長假期

sad but true 有時間又可能無錢
自推一下
大家去exchange係電匯eur定帶cash去當地開戶or到當地用銀聯禁cash
大家去exchange係電匯eur定帶cash去當地開戶or到當地用銀聯禁cash

一次過電匯eur最好 開頭一兩個月就帶定cash先,開到當地戶口後就電匯eur過去。

因為我同期去既人用第三個方法,當地atm海外提錢,但我地城市既銀行同atm無銀聯(相信唔少城市都可能係咁),於是佢要去隔離城市(其實係隔離國家 )禁錢,但最膠係每次禁錢係有個quota,於是佢每幾星期就要搭車去去隔離市禁錢

我當時係荷蘭既visa office一早叫我匯我到時用既錢連埋搞visa既費用一次過比佢,我到埗開完戶口佢就會一次過將d錢過去我既當地戶口,無手尾跟,方便好多

一次過電匯eur最好 開頭一兩個月就帶定cash先,開到當地戶口後就電匯eur過去。

因為我同期去既人用第三個方法,當地atm海外提錢,但我地城市既銀行同atm無銀聯(相信唔少城市都可能係咁),於是佢要去隔離城市(其實係隔離國家 )禁錢,但最膠係每次禁錢係有個quota,於是佢每幾星期就要搭車去去隔離市禁錢

我當時係荷蘭既visa office一早叫我匯我到時用既錢連埋搞visa既費用一次過比佢,我到埗開完戶口佢就會一次過將d錢過去我既當地戶口,無手尾跟,方便好多

我唱左30000cash點算 下個sem去Amsterdam好緊張

我唱左30000cash點算 下個sem去Amsterdam好緊張

帶30000歐
全部100歐大紙? 小心100歐無咩人肯收
同埋一日未入房settle好d錢都完全跟身貼身唔好放gip 背囊都唔好了
去到啦啦聲開戶口盡快存入去
巴打唱咁多去一年?
不過荷蘭都比起其他國家安全既,唔好比人知你身上有咁多錢

帶30000歐
同埋一日未入房settle好d錢都完全跟身貼身唔好放gip 背囊都唔好了
巴打唱咁多去一年?

今次死得勁多100蚊紙 當地冇乜人收?我諗緊再電匯得唔得 巴打係荷蘭開戶要幾耐

帶30000歐
巴打唱咁多去一年?

今次死得勁多100蚊紙 當地冇乜人收?我諗緊再電匯得唔得 巴打係荷蘭開戶要幾耐

袋住30000歐起身會係咩心情

因為100歐就好似1000蚊港紙咁,除非你比酒店錢啊買好貴既野有需要用到100歐,唔係既無乜人想收,又驚假,不過機場啊貴餐廳啊果d接受程度會高d掛 最理想係換堆50歐同一堆細紙

我唔記得準確時間,但我1月底2月頭搞手續既,睇返email我二月中已經有戶口no.比我向visa office申請比返d錢我,可能正常再早d(因為我2月第二個星期去左旅行返黎先見到封信),你預1-2星期啦

咁你開到戶口之前,可以搵方法打散左幾張100歐先方便日常用 其他果堆100歐一次過入返當地戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞