【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
家陣praha搭緊flixbus落一落巴黎搵完個exchange食飯
過多幾日要走啦...

praha搭到paris?

12個鐘姐...其實唔難

Catania坐去Venice成17個鐘坐到屎忽都扁埋

Wtf 不過我最高紀錄係坐18個鐘船 its ok actually

我紀錄喺 18 個鐘巴士

可一不可再

bro痴撚線
Roma第一晚
無事

Btw 好靚

good luck

第二晚
遇到扒手
好彩有避而來
聽日開始上撚哂鎖同鋼線先試車
Roma第一晚
無事

Btw 好靚

good luck

第二晚
遇到扒手
好彩有避而來

上*車
Roma第一晚
無事

Btw 好靚

good luck

第二晚
遇到扒手
好彩有避而來

上*車

可能我本來就上哂扣 啲賊唔揀我
Roma第一晚
無事

Btw 好靚

good luck

第二晚
遇到扒手
好彩有避而來

佢做左d咩
家陣praha搭緊flixbus落一落巴黎搵完個exchange食飯
過多幾日要走啦...

Wtf 不過我最高紀錄係坐18個鐘船 its ok actually

可一不可再

bro痴撚線

落車時隻腳感覺如何
過多幾日要走啦...

可一不可再

bro痴撚線

落車時隻腳感覺如何

腰骨痛,之後仲要行去hostel
過多幾日要走啦...

可一不可再

bro痴撚線

落車時隻腳感覺如何

腰骨痛,之後仲要行去hostel

【遊記】Day 5 意大利:佛羅倫斯市內一日遊 (上)皮革市場、Food market Mercato Centrale

早上起身,屋主出現了,拎左餐券就去食早餐 。Cafe果個人都好nice,勁熱情咁講下有咩揀,仲問我地聽日仲會唔會黎

是日行程係市內遊覽,聽日就會去outlet。Florence都有幾多廣場,佢地都各有特色同睇頭,所以我地會去大部份。

首先第一站係皮革市場果頭 San Lorenzo Market ,其實我地對出既廣場已經好多檔皮具店:皮褸皮袋皮帶乜都有,

但D野都幾貴,但又唔低係咩老店,都係望下就算。

至於皮革市場,本來其實好有期望,打算黎到點都要買件野返去 ,點知黎到感覺上佢只係皮具版本既女人街,比我地想像中流 ,檔檔都係臨時搭建,賣緊一樣既皮製品,唔係想像中成行成市既皮具老工匠小店 。路過d檔主會狂yo你,一路行一路對住你 kon'nichiwa / nihao / annyeonghaseyo, 完全係亂黎 ,個個都話自己D皮係真既,D價亦都標到相當高 ,你整個覺得太貴既樣佢就大劈價,成件事真係好女人街呀姐呃鬼佬feel,但呢度就掉返轉,鬼佬呃asian。
網上圖片:

因為係街邊檔,有d款都幾淘寶,加上我地絕對唔係咩皮具鑑證專家,上網見到分辨真假皮既文講到又刮又剪開又燒咁 ,咁樣分法實被店主砍死 。分辨唔到真偽,為免做水魚,我地都係得個睇字

頭先係咁依睇下D blog,都見到有個外國blog話以前呢個market係賣當地既高質皮具,但後來已經完全變質,而家既檔主大部分都唔係意大利人,賣既皮具全部都唔係咩佛羅倫斯真皮,只係係意大利某Town仔由中國人開既工廠造既劣質皮。

你會見到,同女人街structure一樣,佢地stall後面都有地鋪,唔同既係其實間地鋪同前面對住果個stall係同一間店黎,唔好以為地鋪果D真野黎,其實都係一樣

其中經過一間店,店名係 F 字頭,店主話佢地上過電視節目,話台灣一個電視台黎過拍佢地,仲即場show佢facebook page比我地睇,仲有果條片幾秒 之後又繼續hard sell佢既貨品。離開間店後,我地上網睇返果個節目,見到其實係d台仔主持亂入呢度既店求其揀幾件做節目禮物,咁啱就入中呢間,並唔係慕命而來訪問佢,所以就算上過電視都唔代表d乜 ,但門面黎講佢branding又比其他檔好既,又咭片又盛(雖然都好頹),貨品上面都會壓左佢地個「brand」名落去既,D皮具係咪真係自家出產就唔知了(同款貨品係其他店見過)。

行完一輪無收穫 ,我地就搵食啦 。呢頭有個food market,叫 Mercato Centrale,係正San Lorenzo Market呢頭架啦,見親food market必入既我地當然唔會放過。
入面仲有費倫天拿官方fans store。 當然我地就行下就算了。

呢度野食價位印象中唔低,至少無果種一路行一路掃既衝動,似food court多d。但環境係唔錯既。

我地睇中一間幾多人,買佢野食既人果碟野好吸引,個廚房又好似幾pro咁,我地就係度叫野食。

佢個pizza oven搞到好正宗咁 。不過我地唔食pizza,叫左Ravioli,因為我地就係被其他人食緊既呢碟野吸引到。呢度有個位好多檯凳比人係度食野。

Ravioli睇落分量唔多,但其實呢味野幾塊已經超頂肚,因為佢好似餃子咁包住D肉,個醬汁好thick,亦好重口味,我地兩個share,每人幾件就飽曬 ,好彩無見佢少叫多幾樣野。但係幾好味既

食飽後,就係廣場巡禮啦

(待續)
有野想請教下樓主

12月想去UK睇波兼歐遊,17號去到30號大概行程如下:
HK>倫敦stay兩日>過去Amsterdam玩4日 (可能會去埋附近城市)>Edinburgh留3日>係Durham join fd坐佢車落Liverpool睇波+留1日>之後再上番倫敦stay多日就番香港

想問下睇波前既行程咁plan其實都算可以?
倫敦冇乜野玩同行
雖然d人去UK多數連住法國,但我對法國冇興趣
自己一直好想去荷蘭
而荷蘭又離UK好遠

利伸:
未去過歐洲+獨遊+絲打
我係威尼斯入左間舖 佢擺曬d獎出黎 唔知咩連續幾年全意大利best leather shop
Roma第一晚
無事

Btw 好靚

good luck

第二晚
遇到扒手
好彩有避而來

佢做左d咩

想開我腰包
但條傻西唔知裡面其實得紙巾
比我發現後好快跑落車
Btw 聽朝去Firenzeb
Ravioli 好食
有野想請教下樓主

HK>倫敦stay兩日>過去Amsterdam玩4日 (可能會去埋附近城市)>Edinburgh留3日>係Durham join fd坐佢車落Liverpool睇波+留1日>之後再上番倫敦stay多日就番香港

倫敦冇乜野玩同行
自己一直好想去荷蘭
而荷蘭又離UK好遠

利伸:
未去過歐洲+獨遊+絲打

可以啊,搵到價錢合理既航班就得
我次次去Liverpool睇波都係特登英國以外歐洲國家飛過去,去完又離開英國
我係威尼斯入左間舖 佢擺曬d獎出黎 唔知咩連續幾年全意大利best leather shop

似唔似有獎拎既? 果時係威尼斯經過間櫥窗睇好似好堅咁,但果時諗住去到florence先買皮野就無入去
Roma第一晚
無事

Btw 好靚

good luck

第二晚
遇到扒手
好彩有避而來

佢做左d咩

想開我腰包
但條傻西唔知裡面其實得紙巾
比我發現後好快跑落車

抵佢 巴/絲打腰包開口係後面?
Btw 聽朝去Firenzeb

Ravioli 好食

香港d餐廳好少有呢d pasta揀,黎到意大利真係要食下
有野想請教下樓主

倫敦冇乜野玩同行
自己一直好想去荷蘭
而荷蘭又離UK好遠

利伸:
未去過歐洲+獨遊+絲打

我次次去Liverpool睇波都係特登英國以外歐洲國家飛過去,去完又離開英國

Open jaw太貴
暫時覺得咁樣先去到哂我想去既地方

利撚
有野想請教下樓主

倫敦冇乜野玩同行
自己一直好想去荷蘭
而荷蘭又離UK好遠

利伸:
未去過歐洲+獨遊+絲打

Open jaw太貴
暫時覺得咁樣先去到哂我想去既地方

利撚

係,如果內陸機多數三四百蚊都有一程,所以我寧願搭多程內陸

聽日/後日再打
唔知米蘭-科莫湖觀光來回預幾耐時間呢?

似唔似有獎拎既? 果時係威尼斯經過間櫥窗睇好似好堅咁,但果時諗住去到florence先買皮野就無入去

個frd拎左卡片
但個個人唔似神棍樣 佢又真係show曬cert個d比我地睇
Firenze 45度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞