【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
【遊記】Day 4 意大利:從威尼斯去佛羅倫斯 中途既Verona半日遊(下)

路過d教堂仔呀之類,

行到河邊,環境ok,呢個時候好攰下,於是就係河邊D長椅坐下,點知哇頂極多蚊 ,於是逼住繼續行

終點係上圖果堆樹果邊既城堡
過橋

河景真實睇係幾好,影出黎又一般

呢個時候唔知點解個天色開始差(感覺上威尼斯果舊雨雲成個trip追住我地黎行,好彩接住佢步划慢過我地 )。

呢度雖然唔出名,但呢個河景我覺得都唔錯,當然唔係好精彩既絕景啦,不過好少人,流水聲,幾舒服。

對面岸有個城堡之類既野,入面好似無得入/無野睇的,多數D人去都只係想行上去從高處睇古城景。
不過其實呢個唔係必去景點黎,因為見trip advisor上面d人都無特別話好靚,亦有人話個view有D樹遮住等等,唔鐘意行樓梯或者爬山既我地當然上去之前要做個風險評估睇下行唔行得過 ,不過今次我地因為見還掂都黎到,時間又尚早(好似先三、四點),個位目測唔算高,就行下啦

一半路程,呢度睇到舊鬥獸場,似乎準備緊演唱會
唔似Florence果個,呢度無人咁濟,上到去都得我地同另外兩三個人。

D路都輕鬆既。

呢度就係個景,果然係無乜料到 ,有唔少好高既樹遮住,只能從條罅望,河都唔算好睇到好多,所以ok啦,並唔精彩 。個鐘樓好搶眼

逗留左唔夠五分鐘我地就碌返落去,呢度有條樓梯幾靚,

我地係度互相影即影即有,係大張既。期間上圖呢對外國情侶見我地影得咁開心,個男既竟然(應該被條女lur佢)問我地可唔可以用我地部機幫佢幫影張即影即有 ,哇,無預期地有人夠膽問 ,其實我地剩返好少相紙但仲有唔少地方要影相 ,不過見佢咁勇敢加上佢地好似幾sweet咁,reject好似好掃興 ,於是我地就影左張送比佢地 ,記得影得好靚 ,見到佢地走左後狂拎住張相黎影相 。點知,望望下遠處既佢地,我地先醒覺,仆街唔記得叫佢地幫返我地兩個影合照 ,嗚哇,呢度影會好靚的

行完呢度,都差唔多,

等車返車站。 有趣地,
今次架巴士係旅遊巴既車型黎,一上車我地就坐係司機位後放低野 ,之後先發覺無位買車票,只有duk 八達通果個位 ,我地未比錢,但司機完全無講野 ,接住既站有其他人(得兩三個)上車,有D有duk咭,有d好似又無 ,於是結果係超級奇怪地我地就將錯就錯 ,逃票模式下坐左司機位正後面四個字,最後竟然又無事發生。 逃票之都

拎返行李後就出發去Florence

今次架車好舒服,勁新淨,仲有齊D usb位差電
返到了

我覺得返到黎就無得日見夜見男/女朋友先係最唔捨得

岩呀
btw等睇florence
italy最鍾意呢到
Belgium national day 特登番左去支持自己另一個家
返到了

岩呀
italy最鍾意呢到

我都幾鐘意florence
Belgium national day 特登番左去支持自己另一個家

有無特別活動
睇返D相...原來個鏡頭一直都好污糟...勁多相都污染晒
唔想做人了

好明顯?

超明顯

污糟成點有冇污柒咗嘅相睇吓

x2 想睇

留意下個天空。。大部分相都係咁
平時唔玩相機真係唔應該旅行先去玩好多野都唔會check
好彩手機都有影少少相

我d相有時都會有,不過無咁深色 歐洲果批好似又唔覺有
不過好彩一兩點好容易p走,初頭以為一大達

我d相有時都會有,不過無咁深色 歐洲果批好似又唔覺有
不過好彩一兩點好容易p走,初頭以為一大達

p得到既呢啲

有無特別活動

我玩左攀石 玩個下幾刺激 仲可以游繩sur埋落黎個隻 幾好玩
呢種

但國慶煙花我番左airbnb掛住同人傾計我miss左
唔緊要
留番小小遺憾都好

有無特別活動

我玩左攀石 玩個下幾刺激 仲可以游繩sur埋落黎個隻 幾好玩
呢種

唔緊要
留番小小遺憾都好

直頭有野玩咁正
將下就可以(有藉口)再去

有無特別活動

呢種

唔緊要
留番小小遺憾都好

直頭有野玩咁正

將來
返到了

岩呀
italy最鍾意呢到

日落景真係世界級
返到了

岩呀
italy最鍾意呢到

日落景真係世界級

日落係咪都係去米開咩廣場睇
去左英德捷匈克奧 6個國家
個人最鍾意克羅地亞 地中海風情好正 D人又勁nice 又好靚
其次係匈牙利 真係估佢唔到 比想像中正 牛肉湯
英國都幾好 英式建築物好靚
反而覺得捷克同德國麻麻
奧地利就無乜感覺 去到郊區就好靚
個人最鍾意克羅地亞 地中海風情好正 D人又勁nice 又好靚
反而覺得捷克同德國麻麻

最愛三個地方係巴塞 好正好舒服好多野食曬太陽
克羅地亞勁靚kayaking好好玩
國王湖勁清 最鍾意既境係佢
排名不分先後
返到了

岩呀
italy最鍾意呢到

日落景真係世界級

日落係咪都係去米開咩廣場睇

我無去等日落,返去左抖 (廢柴mode)
btw係呀見佢地去果個
反而覺得捷克同德國麻麻

我自己對德國印象最一般 可能因為無去中南德d小古鎮

克羅地亞我完全無expectation所以特別驚喜 美好
budapest果時天氣太差
成日想排下最鐘意邊度但發現排唔到 但最想再去係西班牙,可能因為好正但又玩得唔夠喉
反而覺得捷克同德國麻麻

成日想排下最鐘意邊度但發現排唔到 但最想再去係西班牙,可能因為好正但又玩得唔夠喉

德國住係真係幾舒服
天氣又幾好
我都無做d乜雖然
反而覺得捷克同德國麻麻

排名不分先後

巴塞真係正,市內d高地建築我唔算好有感覺,但d野食 foodmarket真係好正,成個感覺好開心,montserrat都正
反而覺得捷克同德國麻麻

德國住係真係幾舒服
天氣又幾好
我都無做d乜雖然

巴打去德國時住邊個城市
反而覺得捷克同德國麻麻

排名不分先後

我無去Dubrovnik kayaking同游水
見到D人係岸邊跳水好正
反而覺得捷克同德國麻麻

Budapest果幾日勁好天 最後果日熱到我唔想出去
btw玩左成個月 得奧地利落左1日雨(偏偏係最期待既國王湖果日 )

有無特別活動

呢種

唔緊要
留番小小遺憾都好

直頭有野玩咁正

我都咁諗
我發現praha好似勁易逃票咁 係咪wow左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞