【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
留名

仲有一個星期
終於返得香港

終於有啖飯落口
發覺香港係飲食方面真係好屈機

真係
平價飽肚既選擇有勁多
呢度真係唔覺有咩平價美食
Kebab?
香港m記$2x餐真係

講開kebab
希臘有日食食下佢流鼻血
So9sad

Fira好似有間出名既kebab
你搵下

唔係oia咩 因為琴日食左間好似話好出名

唔記得啦
門口有d類似bar位個個

我知你講咩 食左啦ok啦
但真係幾中意雅典個間
聽日番athens走之前拖gip都食番次

仲有一個星期
終於返得香港

終於有啖飯落口

真係
平價飽肚既選擇有勁多
Kebab?
香港m記$2x餐真係

講開kebab
希臘有日食食下佢流鼻血
So9sad

到而家都係聞到kebab味就想嘔 明明已經唔算食得多

我又未咁誇張但好熱氣呢 但平野又無得簡
好想食蒸飯呀好想食唐記呀

我成日食亞洲野
每個國家都會
丹麥食左餐200hkd既buffet 好正

我覺得黎歐洲食亞洲野好似好on9 所以我好小食相對黎講
我最貴係荷蘭餐sushi 高質

終於有啖飯落口

真係
平價飽肚既選擇有勁多
Kebab?
香港m記$2x餐真係

講開kebab
希臘有日食食下佢流鼻血
So9sad

你搵下

唔記得啦

但真係幾中意雅典個間

要食串燒 好正 又平
雅典有間好好味又平
Trip advisor平價餐廳頭幾名黎

終於有啖飯落口

真係
平價飽肚既選擇有勁多
Kebab?
香港m記$2x餐真係

講開kebab
希臘有日食食下佢流鼻血
So9sad

我成日食亞洲野
每個國家都會

但真係平過pasta個d
出街食亞洲野又唔貴
最貴係挪威食左餐500hkd既海鮮 勁正
加價ed

真係
平價飽肚既選擇有勁多
Kebab?
香港m記$2x餐真係

講開kebab
希臘有日食食下佢流鼻血
So9sad

你搵下

唔記得啦

但真係幾中意雅典個間

要食串燒 好正 又平
雅典有間好好味又平
Trip advisor平價餐廳頭幾名黎

我係另一個post見到個希臘絲打推介左間
真心有對比過
係幾好食

真係
平價飽肚既選擇有勁多
Kebab?
香港m記$2x餐真係

講開kebab
希臘有日食食下佢流鼻血
So9sad

我成日食亞洲野
每個國家都會

但真係平過pasta個d
出街食亞洲野又唔貴
最貴係挪威食左餐500hkd既海鮮 勁正

頂norway 我本身最想去既地方就去唔到
加價ed

好搞笑而家有牌

點解轉左既

終於有post
因為女朋友覺得細左啲
而家果間好正
不過落雨 上面係岩岩到果陣
食完野返去就咁
仲要發燒

有海
臨時book既?貴唔貴
旅行發燒好煩 好彩有個伴

都唔算既
上個月尾轉
而家仲肚屙
係個窗到見到semi submarine

聽落似腸胃炎咁,呢幾日食清d啦
好彩rovinj行個圈咁都輕鬆

我屙到行一陣都冇力
今日出去行再返apartment返左幾次

陰公 得你係咁定女朋友都係

得我係咁姐
而家人在piran
極肚痛 琴晚凌晨三點痛到醒左

勁慘
留名

係piran玩緊個類似semi submarine既野
落去睇青口

好肚痛呀媽呀
想問下十月中至十月尾係咪意大利雨季

我四月去既,但我家姐之前十月中左右去,有兩日係florence落極大雨 但其他日子都幾好天咁

咁十月中至十月尾可以推介歐洲邊度
落去睇青口

好肚痛呀媽呀

咁得意既 多唔多野睇

巴打有無去藥房買d整腸丸果d啊
我出門會帶d保濟丸傍身
【遊記】Day 4 意大利:從威尼斯去佛羅倫斯 中途既Verona半日遊

Verona係一個意大利古城,頭先上網望下先知原來佢2000年入選聯合國教科文組織的世界遺產,而我都幾鐘意呢度

事前plan左從威尼斯去佛羅倫斯期間會停係一個城市半日行下,係Bologna同Verona之間揀,最後揀左Verona,原因應該係因為Verona 睇相見到有河,我鐘意古城河景,於是就買去Verona既車票。 從威尼斯去Verona,我地搭Flixbus,車程1.5 hr左右,一般15歐內,當時用左唔知邊度黎既voucher,所以兩個加埋只需7歐

行程一覽

競技場 (有兩個,一個完整D、一個爛曬,主要想望完整D果個,無入去)

Porta Borsar 波薩利門(純粹路過睇下既景點黎)

意外地有個market行,係度留左最耐

橋景(附近勁多蚊

山上城堡睇景,呢度會見到第二個競技場,個景ok唔算好精彩

其實本新plan左去Juliet House,算係呢度最出名既景點,
本來係第一站,但最後無去,原因到時講

終於到羅馬坐低食野
一到左意大利個人就精神緊張好驚俾人偷野

去完之後覺得幾安全
連個個都話巴黎 扎完覺得好安全 metro無所謂既尿味

暫時真係幾安全
除左真係見到手繩黨外都無咩野
但廢時講完就中招 去哂成個意大利再睇下點
落去睇青口

好肚痛呀媽呀

咁得意既 多唔多野睇

我出門會帶d保濟丸傍身

唔多野睇
個導遊會沿途講下istria啲歷史
有兩個point俾人落去睇水底
第一個睇魚 第二個睇青口
然後就回程 15歐一個人
不過係船睇風景都幾好既

買左隻腸胃藥 唔知有冇用

終於到羅馬坐低食野
一到左意大利個人就精神緊張好驚俾人偷野

去完之後覺得幾安全
連個個都話巴黎 扎完覺得好安全 metro無所謂既尿味

暫時真係幾安全
除左真係見到手繩黨外都無咩野
但廢時講完就中招 去哂成個意大利再睇下點

我都係見到手繩黨同錫手黨only
我覺得幾安全
從威尼斯去Verona,我地搭Flixbus,車程1.5 hr左右,一般15歐內,當時用左唔知邊度黎既voucher,所以兩個加埋只需7歐

非伸手 爬哂文 來緊意遊 想問下
Flixbus 洗唔洗一早睇定? 去到先買?
穿梭城市之間既火車飛又緊唔緊要?

或者有無網址比我自己睇下
從威尼斯去Verona,我地搭Flixbus,車程1.5 hr左右,一般15歐內,當時用左唔知邊度黎既voucher,所以兩個加埋只需7歐

Flixbus要提早買定,否則會無位/貴啲
火車如果Regionale/Regionale veloce就去到先買都一樣價,IC/紅箭/銀箭就要提早買定

Flixbus 要一早買定 去到無得買

緊要 要早d買 如果係畫位果d就要早d買
意大利有分國鐵Trenitalia 同 italo
https://www.trainline.eu/
我多數係依個網搵完再上官網買

Trenitalia 我開左帳號 26歲樓下買飛有時有得平
因為CARTAFRECCIA SPECIAL 有折扣
【遊記】Day 4 意大利:從威尼斯去佛羅倫斯 中途既Verona半日遊(上)

早上係火車站出發搭Flixbus到Verona,今日好好天!!!
(好想去威尼斯主島影相

去到火車站,首先我地寄行李 。意大利火車站既行李寄存服務似乎比較興以店形式運作多過locker,價錢印象中唔平,主要因為佢以件數計。locker只要夠位,你買一個就塞幾多野都得,例如我地多數見4歐左右就租到一個locker,但呢度要起碼每人比4歐先keep到曬我地曬行李(仲好似唔止4歐)。

放低曬D行李,接住就搭巴士去市中心
紅、黃線係巴士黎既,紅線係建議路線,黃線係我地因為中伏而揀既路線,橙色就係落車之後往對面城堡既路線。

我地大概將競技場果頭定為市中心。Verona站去果邊要搭程巴士,因為地圖上都見唔近既。呢度搭巴士有D難玩,因為同一個號碼既巴士係呢個火車站有曬往兩個方向既站,我地以為呢個已經係巴士線既總站於是一見到啱號碼就衝左上去,點知搭左反方向,好彩一路track住google map,我地搭返回頭車,係google map上Juliet's House(假的!!下面講點假法)附近落車。

第一程我地買左車票(車上有得用部機買),點知多人到痴線,成班中小學生放學逼到架車滿一滿 ,好多仲完全唔覺得有買票。同埋架車咁Full其實睇個勢都唔似會查票 ,係呢個城市之後搭既車我地都無再買車票

去到Google map上篤既(假)Juliet House個位附近,完全係無人,遊客都無,

似好普通既住宅區,已經開始feel到陣伏味,我地行左附近幾條街都完全唔見 。之後我地求其問個當地人,佢都要諗(當地人都唔知 ),諗左陣指左個方向,但都係唔見 (緊係啦,真果個都唔近呢頭 )。由於今日勁好天(超曬),兜左咁多路已經行左勁耐,又餓又熱 ,加上其實我地對Juliet其實無乜興趣,可去可不去,見搵極都搵唔到都嬲嬲地 ,於是我地放棄,去食野算!

亂入左間pizza,環境幾好,係間幾靚既cafe,又係六歐之內有好多份pizza,食完都飽曬。

繼續起程去競技場 ,途中見到有兩隻巨狗。

見到都熱

進入競技場之前,其實係有個城牆要過,

Verona呢個古城有個城牆包住左,所以都幾有古城feel,上網見到話如果自己揸車入去係要比過路費,呢層我就唔知真定假啦哈哈。

呢度除左學生放學,仲有好多中小學既戶外考察團,無論去到日本定歐洲,我都好羨慕佢地d考察團咁正,可以去奈良玩鹿、參觀清水寺,遊古城,好幸福,完全係我地去旅行做既野黎 ,睇返我地,我地既考察團就係去細個完全唔會識欣賞既文化博物館…太空館…

競技場,幾大下,都有D新淨既感覺

入面應該搞演唱會果類野?好多舞台燈咁

呢頭好旺,好多遊客,所以都幾肯定頭先google map個Juliet House一定唔係真既

至於點解會搵唔到Juliet間屋,後來發現因為如果係google map打Juliet's House 彈出黎既其實全部都係BnB同酒店 而我上面篤既假果個地址,其實係酒店黎 當時無睇清楚真係要望下個位置上面d相驗證下 我果時狂打Juliet's House Juliet's House都搵唔到,果時醒唔起試意大利文 真既Juliet's House要打意大利文搵,Casa di Giulietta (House of Juliet) 唔怪得個意大利佬都唔知乜野係Juliet's House

繼續前進

(待續)
落去睇青口

好肚痛呀媽呀

咁得意既 多唔多野睇

我出門會帶d保濟丸傍身

唔多野睇
個導遊會沿途講下istria啲歷史
有兩個point俾人落去睇水底
第一個睇魚 第二個睇青口
然後就回程 15歐一個人
不過係船睇風景都幾好既

買左隻腸胃藥 唔知有冇用

都唔錯咁
希望work

Flixbus要提早買定,否則會無位/貴啲
火車如果Regionale/Regionale veloce就去到先買都一樣價,IC/紅箭/銀箭就要提早買定

Flixbus 要一早買定 去到無得買

緊要 要早d買 如果係畫位果d就要早d買
意大利有分國鐵Trenitalia 同 italo
https://www.trainline.eu/
我多數係依個網搵完再上官網買

Trenitalia 我開左帳號 26歲樓下買飛有時有得平
因為CARTAFRECCIA SPECIAL 有折扣

大家熟路過我 我無野可以補充

down flix bus個app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞