【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
Ryanair好似編機師更出左問題, 好多班次cut
lm

巴打
仲有冇文出

有架有架sorry近來懶左

咁伏

咁伏

有朋友搭機,機長話welcome onboard the non cancelled Ryanair flight
巴打留tg傾得唔得
最後放棄左Edinburgh留5日係Amsterdam
不過實際係4日半
Book左兩間酒店
一間貴d因爲個design太靚忍唔住想住番兩晚
另一間就普通4百幾per night
兩間酒店其實係隔離
都係近風車村既
諗住其中一日去Rotterdam一日遊

有無圖 同埋幾錢

anmsterdam真係貴,但我fd之前kings day竟然book到市內兩三百蚊既hostel床位

inntel hotels amsterdam zaandam

Hkd$7xx per night其實又唔係好貴
只係我冇人share房姐
市內好多dorm好平啊
但我想要間single room
唔好彩roommate有鼻寒就

竟然放棄edinburgh
不過呢間酒店我上網見過有人介紹!!勁靚
但得我一條友amsterdam啲住宿真係太貴 我住到勁遠先有$400一晚既房
好耐無入過呢個post
見返啲行程就諗起個陣一個人無plan咁鳩行
雖然每個地方都有好多遺憾 多左好多不必要支出 但就因為咁所以更想重遊呢啲地方

但得我一條友amsterdam啲住宿真係太貴 我住到勁遠先有$400一晚既房

本來plan埋去架,但計計下發覺要係Christmas前去到Liverpool因為冇火車
又少左一日幾
再去埋Edinburgh就得2日半係Amsterdam+一日半係Edinburgh
到時候兩邊都趕餐死
Edinburgh留番下次

本來plan埋去架,但計計下發覺要係Christmas前去到Liverpool因為冇火車
又少左一日幾
再去埋Edinburgh就得2日半係Amsterdam+一日半係Edinburgh
到時候兩邊都趕餐死

我另一間都係住Zaadam先先4百幾
巴打留tg傾得唔得

無tg 可以係度問/fb page inbox
好耐無入過呢個post
雖然每個地方都有好多遺憾 多左好多不必要支出 但就因為咁所以更想重遊呢啲地方

絲打
我都唔算plan得好足,有時睇返其他人既遊記都發現有miss左d野
不過無錯,我既結論一樣
好耐無入過呢個post

我都係鐘意唔plan, 去到拎張地圖就開始9行,咁樣free好多去到鐘意嘅地方留幾耐都得影相影到滿意為止,只有獨遊先可以咁
不過有時miss咗靚景點/viewpoint真係幾灰

同friend去係好玩啲但係好多時要就住就住都幾煩,所以依家都係prefer自己去
巴打如果18歲想去歐洲睇下景點影相建議淨係去英國定係去埋其他地方好?
英國就一定去,不過其他地方我驚自己太細個語言不通同埋好難handle太多野
如果盡量喺英國唔會搭多程飛機只會搭火車咁係咪英國加法國?
同埋如果淨係英國咁洗費方面大概幾錢左右?
我問好多人都話要預返兩至三萬,其中一萬係機票錢但係我睇返只係4xxx-6xxx左右
班朋友就話英國食同搭車好貴,我就打算去嗰邊唔會點shopping
巴打如果18歲想去歐洲睇下景點影相建議淨係去英國定係去埋其他地方好?
英國就一定去,不過其他地方我驚自己太細個語言不通同埋好難handle太多野
我問好多人都話要預返兩至三萬,其中一萬係機票錢但係我睇返只係4xxx-6xxx左右
班朋友就話英國食同搭車好貴,我就打算去嗰邊唔會點shopping

太細個先唔好驚唔好怕瘀,你肯講人就會盡量理解,由其英國人都知大家English as second language。

火車你買張Youth Travelcard會平好多。食既一般預一百蚊一餐,要平都可以同香港一樣平,你當個邊日日食翠華都差不多價錢啦

又少左一日幾
到時候兩邊都趕餐死

都係啊,兩邊一半半既不如分開盡情玩
嗚哇又好想去歐洲

巴打預幾多日? 洗費好睇你留幾耐,但英國預每日600hkd-800hkd 我去liverpool就平均550/600hkd內一日全包食住行買,london應該就貴d但我無去 但800應該點都得(?)
唔驚啊,自己去無人依賴逼住講逼住學先好啊 18歲可以解決好多野 歐洲其他地方都係英文都夠用

新手個人覺得荷蘭比法國易玩,不過都係個人睇法,其實應該都差唔多,但荷蘭就治安好d

巴打預幾多日? 洗費好睇你留幾耐,但英國預每日600hkd-800hkd 我去liverpool就平均550/600hkd內一日全包食住行買,london應該就貴d但我無去 但800應該點都得(?)
唔驚啊,自己去無人依賴逼住講逼住學先好啊 18歲可以解決好多野 歐洲其他地方都係英文都夠用

新手個人覺得荷蘭比法國易玩,不過都係個人睇法,其實應該都差唔多,但荷蘭就治安好d

唔該曬
去歐洲主要想去用英文溝通為主嘅國家
有朋友之前去杜拜坐起沙漠到食shisha好似幾正
歐洲有冇啲類似差唔多咁嘅活動?
例如對住啲靚景慢慢坐低飲杯咁chill
本來想去杜拜不過好多人去咗都話冇平時網上吹到咁有錢
不過去歐洲都係去景點影相為主除咗車費加三餐之外有咩令到每日咁高洗費去到800幾一日?

唔該曬
去歐洲主要想去用英文溝通為主嘅國家
有朋友之前去杜拜坐起沙漠到食shisha好似幾正
歐洲有冇啲類似差唔多咁嘅活動?
例如對住啲靚景慢慢坐低飲杯咁chill
本來想去杜拜不過好多人去咗都話冇平時網上吹到咁有錢
不過去歐洲都係去景點影相為主除咗車費加三餐之外有咩令到每日咁高洗費去到800幾一日?

荷蘭超過八成人都好識英文架,所以去到當英文國家都無問題
呢方面我無咩研究,因為無飲開酒

多數去trip貴係入場費、住同城市transit
有d館可能百幾蚊(但有d係學生free既)
搭車轉城市又百幾二百
住就2-300一日
如果去英國我有睇波幾舊水又加埋入去
食我就多數每日有一餐係百幾蚊,一餐就五六十

其實以我自己玩法就做開平均550hkd一日,都玩得舒服,可能有d人玩豪dd就預多百幾二百

不過頹食頹住咩館都唔入唔上係外面影相算既話可以平唔少既 但個人覺得食都係旅行好重要既部分 館就見仁見智,未行厭前我都鐘意狂入館
絲打黎緊我去
Budapest
------->維也納 --> Salzburg --> Hallstatt --> St wolfgang
-------> 國王湖 --> 慕尼黑 --> 天鵝堡
--------> 瑞士 --> Zermatt
-------> 威尼斯 ---> 佛羅倫斯 --> 羅馬 --> 五漁村
------> 巴黎 --> 聖米歇爾山
------> 英國

火車pass唔知點買 跨國得4個國家揀
同埋羅馬 去 巴黎 太遠唔知點搞
德國其實可以唔去 得天鵝堡 慕尼黑一般
唔知慕尼黑 去左 瑞士先 定 落左去威尼斯去羅馬 先上返瑞士
好耐無入過呢個post

絲打
我都唔算plan得好足,有時睇返其他人既遊記都發現有miss左d野
不過無錯,我既結論一樣

之前寄俾自己啲postcard收到哂又會諗返個陣做既蠢事同遇到既人
好想去歐洲呀 好想返意大利
好耐無入過呢個post

我都係鐘意唔plan, 去到拎張地圖就開始9行,咁樣free好多去到鐘意嘅地方留幾耐都得影相影到滿意為止,只有獨遊先可以咁

同friend去係好玩啲但係好多時要就住就住都幾煩,所以依家都係prefer自己去

我好多都係即興 獨遊先可以係咁行博物館
但我其實同時都miss左好多野 覺得咩都無plan結果有啲時間浪費左 london個陣係最悶但留得最長時間
有啲地方會諗如果有朋友一齊就好 例如食1kg t骨牛 但有啲地方又會慶幸因為得自己所以先可以咁瘋狂
覺得自己去同有個伴一齊係兩種感覺 有朋友一齊會瘋狂笑同玩 自己一個就可以想點就點 睇咩都得 好想快啲grad去歐洲畢業旅行
好耐無入過呢個post

但我其實同時都miss左好多野 覺得咩都無plan結果有啲時間浪費左 london個陣係最悶但留得最長時間
有啲地方會諗如果有朋友一齊就好 例如食1kg t骨牛 但有啲地方又會慶幸因為得自己所以先可以咁瘋狂
覺得自己去同有個伴一齊係兩種感覺 有朋友一齊會瘋狂笑同玩 自己一個就可以想點就點 睇咩都得 好想快啲grad去歐洲畢業旅行

Santa Maria del Fiore,Vatican Museum嗰啲都冇入到因為去到先知要 reservation之類
我都好想食1kg牛(但其實我去完見到樓主個po先至知有呢間野)
好耐無入過呢個post

Santa Maria del Fiore,Vatican Museum嗰啲都冇入到因為去到先知要 reservation之類
我都好想食1kg牛(但其實我去完見到樓主個po先至知有呢間野)
同埋我自己好鐘意睇日落,只有自己一個先可以留起一個靚位幾個鐘等日落慢慢影相
絲打黎緊我去
Budapest
------->維也納 --> Salzburg --> Hallstatt --> St wolfgang
-------> 國王湖 --> 慕尼黑 --> 天鵝堡
--------> 瑞士 --> Zermatt
-------> 威尼斯 ---> 佛羅倫斯 --> 羅馬 --> 五漁村
------> 巴黎 --> 聖米歇爾山
------> 英國

火車pass唔知點買 跨國得4個國家揀
同埋羅馬 去 巴黎 太遠唔知點搞
德國其實可以唔去 得天鵝堡 慕尼黑一般
唔知慕尼黑 去左 瑞士先 定 落左去威尼斯去羅馬 先上返瑞士

買pass就要計曬每個國家你d路線既總車費,再比較下邊四個用pass最著數 有時可能計完發現唔用pass分開買反而仲平

瑞士d人好似多數有個火車pass會買但好似係留好多日果d先有需要,不過因為我無真係係瑞士度玩唔太肯定

zermatt離威尼斯有d遠,有兜路feel我會玩完意大利先上返瑞士,再係法國可能lyon/加個中部小鎮stay一日再搭上巴黎就唔洗一次過搭太耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞