【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
爸打d相好靚,點先可以影到
我11月都去歐洲想影靚相,有冇咩入門機推介?見上面有其他爸打話dc都可以影得幾靚,有冇好介紹?而家只係用iphone影

我覺得如果唔識影又唔係想學嘅話,用iphone/dc仔好過,拎住部單反用full auto mode都冇乜意思而且又重
dc可以睇吓rx100 / g7x系列,應該最common

dc既話rx100啦
其實帶得單反, 係唔係FF機都會重架啦, 唔會差好遠
上年去日本都帶左部FF機+租左支wide鏡
其實就咁我係接受到
係屎忽痕想玩下菲林機就帶多左部去
呢下就真係辛苦左自己
不過菲林機d feel又係幾正

對上兩次去歐洲我都係帶2機, 1FF+A7ii
其實就睇你目的係咩, 影相為主無話重唔重
不過當然,除左整操作外,構圖都好重要,網上有好多blog好簡要咁講下D基本法則既,應該會起碼避免到影左堆唔知影緊乜既情況 同埋要睇多d靚相
我11月都去歐洲想影靚相,有冇咩入門機推介?見上面有其他爸打話dc都可以影得幾靚,有冇好介紹?而家只係用iphone影

我覺得如果唔識影又唔係想學嘅話,用iphone/dc仔好過,拎住部單反用full auto mode都冇乜意思而且又重

dc既話rx100啦

唔該哂咁多位爸打
上youtube睇完review又想買g7x mark ii
好似細細部方便d
見佢又有得直接入相落電話 好似好方便咁
同埋怕如果買單反會學唔切

dc既話rx100啦

唔該哂咁多位爸打
上youtube睇完review又想買g7x mark ii
好似細細部方便d
見佢又有得直接入相落電話 好似好方便咁
同埋怕如果買單反會學唔切

去大公司試下機
不過呢部都有得較下快門呀光圈呀iso果d,可以邊學邊玩

都係架,可以先玩平平地既dc仔(三千零),叫做無咁大既投資又有d野玩下,玩落覺得好有興趣想玩下學下先考慮上單反投資部貴d既好過

唔該哂爸打同埋邵音音爸打
無知一問 dc係影jpeg定raw 洗唔洗執相
其實我有興趣學,但我仲有幾個月就去,平日時間又唔多驚學唔切
感覺如果$3000-$4000都買到大機既話就唔係好想買dc

用得dc應該都懶執相
但係有時背光/日頭harsh lighting咪轉翻raw影囉, 會有大啲空間可以

利申 影raw, 冇乜特別嘅相就電腦直接export jpeg

都係架,可以先玩平平地既dc仔(三千零),叫做無咁大既投資又有d野玩下,玩落覺得好有興趣想玩下學下先考慮上單反投資部貴d既好過

感覺如果$3000-$4000都買到大機既話就唔係好想買dc

用得dc應該都懶執相
但係有時背光/日頭harsh lighting咪轉翻raw影囉, 會有大啲空間可以執*

利申 影raw, 冇乜特別嘅相就電腦直接export jpeg

用得dc應該都懶執相
但係有時背光/日頭harsh lighting咪轉翻raw影囉, 會有大啲空間可以

原來睇漏左呢條
dc就default係影jpeg,我自己就單反同dc都影jpeg 其實隨個人喜好,我係慣左咁
想問買完飛點樣validate 每個地方都要validate 方法都係大同小異? 同埋賣飛嘅tabacchi係咪多數係附近 點分上車買定tabacchi買 比較多問題

意大利既巴士基本上當曬tabacchi買就得,有d城市既一d車種係車上有售票機既(verona)但唔係架架車都有,有d城市係可以向司機買,但價錢會貴可能一倍,所以建議當曬tabacchi

tabacchi方面,並唔係巴士站隔離一定有(所以我覺得好on9 )係要搵既,有時google map打tabacchi可能會搵到,搵到就最好一次過買曬你係呢個城市要搭既數量 唔洗煩(但留意有d車票valid for 例如90分鐘既咁你半個鐘內再搭係唔洗再買同validate多張,計定條數先)tabacchi多數係d細舖位煙仔雜誌店,星期日可能關曬 例如mestre果次星期日間間關曬搵唔到 所以我地問超市職員,結果原來多數d中、大型酒店counter都會賣(方便d住客),你求其入間試問下都得

validate基本上就係上車搵部機(多數係車門隔離 ),入張飛入去,佢會彈返出黎,之後張飛上面就會印左個日期、時間,咁就validate完,確保佢有類似既mark 因為係意大利巴士火車係無不知者不罪呢樣野

不過比利時果部有堆掣比人click之後先彈出黎,唔識玩,我會求其按第一個掣就算

癡線 好詳細 我仲以為附上嘅tabacchi只可以買附近有嘅車嘅飛 唔該哂你

用得dc應該都懶執相

原來睇漏左呢條
dc就default係影jpeg,我自己就單反同dc都影jpeg 其實隨個人喜好,我係慣左咁

我全部都影raw
想問買完飛點樣validate 每個地方都要validate 方法都係大同小異? 同埋賣飛嘅tabacchi係咪多數係附近 點分上車買定tabacchi買 比較多問題

意大利既巴士基本上當曬tabacchi買就得,有d城市既一d車種係車上有售票機既(verona)但唔係架架車都有,有d城市係可以向司機買,但價錢會貴可能一倍,所以建議當曬tabacchi

tabacchi方面,並唔係巴士站隔離一定有(所以我覺得好on9 )係要搵既,有時google map打tabacchi可能會搵到,搵到就最好一次過買曬你係呢個城市要搭既數量 唔洗煩(但留意有d車票valid for 例如90分鐘既咁你半個鐘內再搭係唔洗再買同validate多張,計定條數先)tabacchi多數係d細舖位煙仔雜誌店,星期日可能關曬 例如mestre果次星期日間間關曬搵唔到 所以我地問超市職員,結果原來多數d中、大型酒店counter都會賣(方便d住客),你求其入間試問下都得

validate基本上就係上車搵部機(多數係車門隔離 ),入張飛入去,佢會彈返出黎,之後張飛上面就會印左個日期、時間,咁就validate完,確保佢有類似既mark 因為係意大利巴士火車係無不知者不罪呢樣野

不過比利時果部有堆掣比人click之後先彈出黎,唔識玩,我會求其按第一個掣就算

癡線 好詳細 我仲以為附上嘅tabacchi只可以買附近有嘅車嘅飛 唔該哂你

車票同價既無分路線,所以只要係去市內common景點既車唔會搭好遠,都係同價一兩歐咁,係有d城市大d先可能有d位要買貴幾歐既價

用得dc應該都懶執相

原來睇漏左呢條

我全部都影raw

我慣左手勢,遲d得閒研究下影raw再執係點玩法同會點

用得dc應該都懶執相

原來睇漏左呢條

我全部都影raw

唔該哂咁多位爸打,我諗我會買g7x mark ii,夠輕便上網睇又好似幾好評,希望到時去旅行我都可以影番d靚相

用得dc應該都懶執相

原來睇漏左呢條

我全部都影raw

唔該哂咁多位爸打,我諗我會買g7x mark ii,夠輕便上網睇又好似幾好評,希望到時去旅行我都可以影番d靚相

開心使用中 支持
推一推
幫推
幫推
感謝大家
繼續努力打文
打文前自推一下
絲打加油兼加速!
九月中出唔出到羅馬篇呢?想跟你個route
去到旅行尾聲 比賊偷左相機

我就壞撚左部RX100
絲打加油兼加速!
九月中出唔出到羅馬篇呢?想跟你個route

thanks巴打!但我無去rome

pk ,巴打咩機,d相無曬? 搶機?

我就壞撚左部RX100

保養同claim保險 點壞法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞