【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike

好貴
不過講到尾其實自己接受到就得

如果時間上無得再tune就唯有硬食
有d彈性就可以望埋飛verona 呢d離venice唔算遠既地方有無平d

巴打前後行程係點樣?完全無改動空間?

plan好曬既咁應該無計了
文呢

今晚
我係klook 訂左梵帝崗博物館。1045拎到入場卷
咁我上網睇人地d遊記 就好想上果個大教堂影番望落去果個景 係咪要另外俾錢入?一日時間會唔會好趕會唔會趕唔切上去?

火車問題我係國鐵網訂左火車飛係咪print左出黎直接上車等佢check就可以?駛唔駛又用果d打卡機咁架?
【遊記】Day 5 意大利:佛羅倫斯市內一日遊 (中下)老橋、Michelangelo廣場、終於有報應、共和廣場
上篇: P.21 #510-511
破財日 前奏

老橋果條河——阿諾河邊係幾特別,有個隧道咁樣既走廊,

對面馬路就有d店。

因為店邊既路太窄,兩個人行就唔係行得好舒服,所以一般都會係走廊度行,睇啱先過對面入店。

中間既馬路超級多車仔,會好高速地飛過,過一過對面睇下d店就要小心d。

呢頭有間店賣紙物,信紙呀相架呀簿呀等,上面係簡單得黎又幾高貴既pattern,好想擁有 ,但都唔平又諗唔到幾時用得著,所以入到去都係得個睇字。

河畔環境唔錯,種左D有點假既草坪,有人係度曬住太陽睇書。

雖然有d假,但望到青青既草綠色係幾舒服

條河就…黃左D,今日個天天色咁好佢都係泥黃色,無清徹既感覺,不過都叫做係幾有生氣既河,係流動既,唔係死水一壇。

對面既屋話古建築又唔算係,窗花各種都係無乜修飾,唔似威尼斯果D咁,
但可能牆身顏色關係,望落又唔會覺得同呢個古城既周邊環境違和。

老橋 佢多次被洪水沖毀再重建

呢條橋個concept同威尼斯果條差唔多,都係橋上面係可以塞d店入去,原來最初呢D店係肉鋪黎 而家就當然係紀念品店、珠寶店啦 ,所以一路行一路有野睇。

橋上景況(又有假名牌手袋地攤 )。
同里阿爾托橋好唔同既係威尼斯果條好優美典雅,呢條就古怪現代D,幾有抽象畫既感覺。

過到對面望返過去,頭先條走廊都幾顯眼。
過左對面,

會見到路上路牌明顯多左一D street arts,

留意下d路邊告示牌,比著香港應該第二日就搵野kum返
我地仲行行下發現左疑似呢堆street arts既起源地,

個坐廁係咩料
係一間賣好多同類創作既店仔,男朋友好鐘意呢d野,所以買左D貼紙。

呢度有個城牆

呢邊岸既睇頭其實係Michelangelo廣場, 與其話廣場不如話佢係一個觀景台。
聽到要上山bf都驚左驚 ,因為琴日比我水左上verona個半山結果無咩特別野睇 ,但今次我點都要堅持chur佢上去 ,因為今次呢個高空景係Florence既重點黎!! 同埋去過既家姐都力推呢個廣場,無理由唔去~

不過,行上去就耐d,因為要行一段路先到山腳,仲要再行樓梯,

不過其實座山並唔steep,行起黎當散步其實唔算辛苦既。 上到去見到有巴士站,所以唔想行係可以搭巴士的(但記住要買飛 )。

中途有d位都幾靚,例如呢個花園仔,

仲有個影相位係有個框係度。唔係好清楚點解係呢個款式

上到去,就係其中一個典型florence風景相既影相位,

呢個景觀真係唔錯,視野夠廣闊,可以睇到曬成個古城,

不過上一層就會被下一層個平台影響到,

可以落下面影。

基本上企呢個位影極都係咁上下,我地呢d懶人就無等Magic Hour ,一樣既相影左十萬幅夠喉後 ,J完個景就打算落山 。由於已經好攰,當然搭巴士啦

一google完路線,就見到架車正正等緊客,我地就一野衝上車 ,司機當時唔係度無票買我地就坐低視察下先 ,唔夠一分鐘佢就突然出現之後就直接開車 ,見個司機都乜都無理就開左車,我地都廢時又出去話想買票之類(果時未知買車票會咁白痴無得上車買要係tabacchi買)

休息之際,架車去到半山竟然有兩個查票員上車。

(待續)
咁我上網睇人地d遊記 就好想上果個大教堂影番望落去果個景 係咪要另外俾錢入?一日時間會唔會好趕會唔會趕唔切上去?

火車問題我係國鐵網訂左火車飛係咪print左出黎直接上車等佢check就可以?駛唔駛又用果d打卡機咁架?

無去羅馬同梵帝崗,睇下有無去過既巴打幫到手

網上買完比個ticket pdf你print出黎果d唔洗再打卡validate
多謝樓主解答 樓主d相好靚..
多謝樓主解答 樓主d相好靚..

thanks

頭先問左去過既fd,佢無登頂但記得係要另外加錢
佢話行曬既一日都夠,不過如果多行程就未必可以係d館好仔細咁慢慢睇曬
btw 我見d台仔係建議8點零去左登頂先
過左對面,

會見到路上路牌明顯多左一D street arts,

留意下d路邊告示牌,比著香港應該第二日就搵野kum返
我地仲行行下發現左疑似呢堆street arts既起源地,

個坐廁係咩料
係一間賣好多同類創作既店仔,男朋友好鐘意呢d野,所以買左D貼紙。

呢度有個城牆

呢邊岸既睇頭其實係Michelangelo廣場, 與其話廣場不如話佢係一個觀景台。
聽到要上山bf都驚左驚 ,因為琴日比我水左上verona個半山結果無咩特別野睇 ,但今次我點都要堅持chur佢上去 ,因為今次呢個高空景係Florence既重點黎!! 同埋去過既家姐都力推呢個廣場,無理由唔去~

不過,行上去就耐d,因為要行一段路先到山腳,仲要再行樓梯,

不過其實座山並唔steep,行起黎當散步其實唔算辛苦既。 上到去見到有巴士站,所以唔想行係可以搭巴士的(但記住要買飛 )。

中途有d位都幾靚,例如呢個花園仔,

仲有個影相位係有個框係度。唔係好清楚點解係呢個款式

上到去,就係其中一個典型florence風景相既影相位,

呢個景觀真係唔錯,視野夠廣闊,可以睇到曬成個古城,

不過上一層就會被下一層個平台影響到,

可以落下面影。

基本上企呢個位影極都係咁上下,我地呢d懶人就無等Magic Hour ,一樣既相影左十萬幅夠喉後 ,J完個景就打算落山 。由於已經好攰,當然搭巴士啦

一google完路線,就見到架車正正等緊客,我地就一野衝上車 ,司機當時唔係度無票買我地就坐低視察下先 ,唔夠一分鐘佢就突然出現之後就直接開車 ,見個司機都乜都無理就開左車,我地都廢時又出去話想買票之類(果時未知買車票會咁白痴無得上車買要係tabacchi買)

休息之際,架車去到半山竟然有兩個查票員上車。

(待續)

幫手補充吓Magic hour圖

正 冇追哂post 但去咁多度 預幾錢?
Magic hour d相靚到

網上買完比個ticket pdf你print出黎果d唔洗再打卡validate

煩帝膠要上教堂頂係要比多8歐
但絕對值得
好靚同好舒服

一日夠架啦
反正夠鐘佢趕你扯

火車比紙佢睇就ok
懶既電話都ok

Btw已離開Venezia去到Graz
Firenze即使40幾度都無Venezia 31度但熱到底褲都濕埋
而家奧地利廿度都無凍到抽筋
絲打用咩機咩鏡影
好似可以影到好wide咁
驚到時自己影影唔番呢個效果

煩帝膠要上教堂頂係要比多8歐
但絕對值得
好靚同好舒服

一日夠架啦
反正夠鐘佢趕你扯

火車比紙佢睇就ok
懶既電話都ok

Btw已離開Venezia去到Graz
Firenze即使40幾度都無Venezia 31度但熱到底褲都濕埋
而家奧地利廿度都無凍到抽筋

多謝你解答
magic hour果時睇到幾層山好似水墨畫
絲打用咩機咩鏡影

我用canon500 d
係普通入門機
重點係用廣角鏡,10-18mm
正 冇追哂post 但去咁多度 預幾錢?

你指成個意大利trip定歐遊? 唔計香港來回機票同保險,包曬其他所有野,每日平均用550hkd 10日就5500咁計 ,去左125日就6萬9左右
絲打用咩機咩鏡影

係普通入門機

咁想問咩住單反怕唔怕俾人搶果類?
你全程咩係頸?
咁我果部唔夠你wide 我最wide 24咋
呀我最尾12萬多d
有個excel計足咁耐洗左幾錢
呀我最尾12萬多d
有個excel計足咁耐洗左幾錢

剩旅行12定加埋?
絲打用咩機咩鏡影

係普通入門機

你全程咩係頸?

24mm巴打用fullframe?
我因為部機又舊又唔值錢所以無咩戒心,單膊孭 斜孭都有,頸就少d比較攰,覺得無人打我部機既主意 但ff就唔知了,不過之前有巴打帶兩部貴野去,都係小心d就ok 唔會搶咁狼既
絲打用咩機咩鏡影

係普通入門機

你全程咩係頸?

我因為部機又舊又唔值錢所以無咩戒心,單膊孭 斜孭都有,頸就少d比較攰,覺得無人打我部機既主意 但ff就唔知了,不過之前有巴打帶兩部貴野去,都係小心d就ok 唔會搶咁狼既

係呀我用6d
佢要搶我實唔夠搶
有d擔心
絲打用咩機咩鏡影

係普通入門機

你全程咩係頸?

係呀我用6d
佢要搶我實唔夠搶
有d擔心

full frame又重又貴 帶去旅行真係要諗諗 唔見/hi花支鏡都肉赤死
絲打用咩機咩鏡影

唔夠wide咪影幾張唔同角度之後用lr/ps stitch翻埋一齊 可以帶少支鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞