【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
去到旅行尾聲 比賊偷左相機

過程係點 俾我一定sad到爆
絲打加油兼加速!
九月中出唔出到羅馬篇呢?想跟你個route

thanks巴打!但我無去rome

絲打加油兼加速!
九月中出唔出到羅馬篇呢?想跟你個route

thanks巴打!但我無去rome

【遊記】Day 6 意大利:佛羅倫斯 The Mall Outlet
上篇: P.25 #618

是日行程係去Outlet 幫母親買袋 ,呢間 outlet 就係位於距離Florence 50分鐘車程既The Mall Outlet啦 。因為純買野,就懶得帶相機啦,全部手機相/好少圖。

呢個Outlet入面既品牌唔廣泛,睇落都係貴價名牌,折完都可能過千,所以窮遊以行個街睇下有無野啱既心態去既就唔太建議啦,因為唔似日本果d 大outlet咁有廣泛既品牌選擇可以有機會幾百蚊有堆收穫 但都要十幾歐車費同搭車既時間,成本唔低。但如果係下定決心要買件名牌袋既,尤其Gucci/Prada 既,呢度可以一戰啦。 因為折得都幾勁下。

交通 及 攻略
根據當時既research,最方便既方法係係Florence 火車站隔離既巴士總站坐The Mall既Shuttle Bus直達啦。 如自己搭就要搭火車再轉巴士咁,價錢就無研究,不過shuttle bus來回先13歐,如果自己慢慢搭去平d既都唔會差得幾多啦

巴士站個位打左星星,係個火車站隔離,係停車場入面既,售票處亦係入面。
可以上官網買車票,不過就會每張貴 0.5 歐,小問題啦
我係 5月頭去既,無預先買飛,係當日提早去買票,都買到最早果一兩班(唔記得係咪第一架車了)9:40 AM到左,距離開門時間10AM有一段時間,所以係出面等。

點解咁早去呢,因為睇台妹遊記講到要入去搶咁,因為驚唔早d去就無曬靚既貨,所以我就跟佢地建議搭 8:50既車,9:40到左。

係Gucci外面等開門既人並唔多,幾個人,未去到要排隊,入到去都唔見有D咩限量野係個個衝過去買,個人覺得如果買Gucci既未必要捕住佢開門咁入。不過,Prada果邊就好似真係幾多人下,唔係長龍既,但都有一堆人係門口咁,而且D台妹韓妹係一落巴士就跑過去 係咪真係有野搶我就唔清楚啦 因為我行完Gucci先去Prada既,我去到當時情況就正正常常無咩特別。

Shuttle Bus 班次:
https://www.themall.it/en/outlet-italy/visit-the-mall/direct-bus-service.html
Shuttle Bus係一架幾靚下既雙層巴士,收費每人來回13歐。
官方圖片:

情況
以下全部偷拍,所以亂曬大龍

架車幾靚幾舒服,不過坐到最後5-10分鐘坐後面既強國B嘔 頂,臭到仆街,全程掩鼻

10點開門,輕鬆進入 人唔多,間舖都幾大
Gucci 退完稅後見到大部分皮袋折實價係三折/四折左右,兩萬hkd都可以變六千hkd,真係幾抵玩

款式方面,因為我完全無追蹤開呢d牌子,所以唔知邊季打邊季 ,係咪d好舊定有無新款呢我就唔識,但幫母親買黎講我都揀到三四個款啱心水既 ,所以我覺得都有唔少唔錯既選擇,唔係得返D怪款果d。

至於對20零歲既我黎講,Gucci呢邊既款都有D Young d 既,如果後生既想買個黎返工用既,應該都有既,望落young d 既有呢d,簡簡單單。

因為呢度入到間野唔知點解就收唔到data ,個wifi又斷下斷下咁,加上唔比影相,所以要同呀媽live 'online shopping'既我又要偷拍又要出出入入間Gucci黎同佢whatsapp (要狂經過門口好似bell boy咁開關門個staff ),勁奇怪、勁鬼祟

除左袋,呢度都好多銀包呀果d,我立下眼都唔錯既,正路款啦,要買既應該點都會揀到個既。

另外都有時裝既,折頭幾多就唔記得了,因為完全無諗過買

最後幫母親買左個原價2萬蚊左右,折同退完稅5千幾6千蚊既袋
當然唔是我出錢啦,我只係出力
比左極大個紙袋我 誇張到。
Prada既折都應該係咁上下,D款普遍好似多d 後生d既款,不過我無咩影相,因為已經幫呀媽買左,唔洗再影黎send比佢,剩係影左堆我覺得好醜樣既

帆布袋仔賣勁貴

其他品牌就少人好多啦,主要都係攻完Prada/ Gucci既人順便黎睇下咁,間店都細間D,不過都係貴野啦 窮J表示得個睇字 最後我地用左兩個鐘內都行曬呢個outlet,可能因為其他店都無仔細睇,行個圈就走,無野行到係餐廳坐住等車到 入返Florence食野 所以呢度預返一個上午到一點左右就差唔多

比賊開袋 事後先發現 成個月影既相冇曬
度緊好唔好再去Firenze,12月訂左對鞋,依家都未fitting

最慘係無曬d相
度緊好唔好再去Firenze,12月訂左對鞋,依家都未fitting

要去florence fit完先送貨定咩黎

訂造鞋,本來四月師傅來過香港,但佢無覆我,下次唔知幾時來
跟住跟佢地個圈子去搵手工野,就會見到唔少真係似樣的皮件同衣物同餐廳

最慘係無曬d相

成個trip嘅相 實好sad

係咪背狼咩左係後面果d
咁我全程掛膊/頸算了

跟住跟佢地個圈子去搵手工野,就會見到唔少真係似樣的皮件同衣物同餐廳

咁大陣象,咁咪好貴

係咪背狼咩左係後面果d
咁我全程掛膊/頸算了

背狼面最好塞d唔值錢既野,膠袋呢d嘈既更好
起初我背囊開口位會加鎖/警報器,不過之後就懶無了

咁大陣象,咁咪好貴

訂造來講算平

我就壞撚左部RX100

保養同claim保險 點壞法

影相 輕機 停左

我就壞撚左部RX100

保養同claim保險 點壞法

影相 輕機 停左

最唔應該壞機既時候走黎壞

咁大陣象,咁咪好貴

訂造來講算平

高級

咁大陣象,咁咪好貴

訂造來講算平

高級

反而想知食野地方就真,一係就好local師傅介紹個d,一係就TripAdvisor搵,實際有咩好真係唔知

因為有幾日都係係兩間工房坐到日落後,都無乜認真搵

Firenze好在居民多,成日夜晚出去都可以照背包

咁大陣象,咁咪好貴

訂造來講算平

高級

反而想知食野地方就真,一係就好local師傅介紹個d,一係就TripAdvisor搵,實際有咩好真係唔知

我trip advisor咋,用排名揀都可靠,好味就得
有冇人而家都歐遊緊
有興趣一齊夾99歐5程既discount?
因為我淨係用到兩程 有興趣留tg呀

咁大陣象,咁咪好貴

訂造來講算平

高級

唔知係咪同鬼佬口味唔同,試過幾次去d trip advisor top3既鋪頭食都覺得麻麻地甚至差

咁大陣象,咁咪好貴

訂造來講算平

高級

唔知係咪同鬼佬口味唔同,試過幾次去d trip advisor top3既鋪頭食都覺得麻麻地甚至差

總有唔同,去過其中一間,旁邊咁岩有個Airbnb 屋主同佢英國朋友食到好滋味,我就覺得唔夠味

咁大陣象,咁咪好貴

訂造來講算平

高級

我剩係係Hallstatt中過伏 rank 1 但垃圾 ,亞洲菜都好伏下尤其日本,但其他果d如果係排名高既都幾好,有d仲好好味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞