【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
去左英德捷匈克奧 6個國家
個人最鍾意克羅地亞 地中海風情好正 D人又勁nice 又好靚
其次係匈牙利 真係估佢唔到 比想像中正 牛肉湯
英國都幾好 英式建築物好靚
反而覺得捷克同德國麻麻
奧地利就無乜感覺 去到郊區就好靚

我自己對德國印象最一般 可能因為無去中南德d小古鎮

克羅地亞我完全無expectation所以特別驚喜 美好
budapest果時天氣太差
成日想排下最鐘意邊度但發現排唔到 但最想再去係西班牙,可能因為好正但又玩得唔夠喉

德國住係真係幾舒服
天氣又幾好
我都無做d乜雖然

巴打去德國時住邊個城市

柏林

完來金巴打住berlin 我真係好撚憎佢架地鐵 好肉酸

算幾舒服
但個陣有人係地鐵打交 打到隻眼腫曬勁恐怖

打得咁落力
我反而覺得berlim s幾得意,全黃色
幾時有florence睇

呢幾日打
就走既時候望多幾眼歐洲既藍天 硬係覺得唔同d

不要再說了
已經落左英國 個天陰到仆街
聽日最後一站 London

London好天真係要感謝上天 我去咁多日好似得一日藍天白雲

黎左london有啲失望
仲有2日返香港個人開始hea 咩景點都唔想行
同埋今日黑仔到不得了
屌用張debit card上網試左買幾次musical飛都唔得 俾銀行凍結左張卡
煩到西咁 而家得返300鎊現金用 今日用左180鎊
今日淨係用左10歐
可以買400歐嘢

多左成50歐用,祝巴打買到正野

我睇左幾個coach袋
最後我問我呀媽鍾意邊個
佢話coach好cheap
周街d呀嬸都用緊
又話美國買平d
佢叫我幫佢睇gucci、prada同Burberry
但好貴 完全買唔起 仲要我個樣太乞衣
入Gucci完全冇人理我

最後我買左兩件t恤同一個銀包畀老豆
買左個袋畀自己
今日淨係用左10歐
可以買400歐嘢

我睇左幾個coach袋
最後我問我呀媽鍾意邊個
周街d呀嬸都用緊
又話美國買平d

買左個袋畀自己

你呀媽
你三大牌無乜可能 之前入去問親個d都過萬
不過好彩你問一問 如果唔係買到返去就gg

不要再說了

London好天真係要感謝上天 我去咁多日好似得一日藍天白雲

同埋今日黑仔到不得了
屌用張debit card上網試左買幾次musical飛都唔得 俾銀行凍結左張卡

凍結張card咁煩 黎緊兩日要好省住用
今日淨係用左10歐
可以買400歐嘢

我睇左幾個coach袋
最後我問我呀媽鍾意邊個
周街d呀嬸都用緊
又話美國買平d

買左個袋畀自己

你呀媽
你三大牌無乜可能 之前入去問親個d都過萬
不過好彩你問一問 如果唔係買到返去就gg

好高要求
買到野自己同呀爸有收穫都好
我要退稅既野想hand carry
要security check後搞退稅
但我估垃圾俄航真係起飛前兩個鐘先可以check in
戇鳩鳩

呢幾日打

忙就慢慢
留返個名先
今日淨係用左10歐
可以買400歐嘢

我睇左幾個coach袋
最後我問我呀媽鍾意邊個
周街d呀嬸都用緊
又話美國買平d

買左個袋畀自己

咁慘
我入呢啲牌子都無人理我呀 完全自己行
咁最後無買野俾呀媽

不要再說了

同埋今日黑仔到不得了

琴日買左大部分手信 之後入museum個啲都唔洗錢
應該唔會用好多既。。希望
仲有走個日退稅應該都有50鎊拎返

呢幾日打

忙就慢慢

留返個名先

今日淨係用左10歐
可以買400歐嘢

我睇左幾個coach袋
最後我問我呀媽鍾意邊個
周街d呀嬸都用緊
又話美國買平d

買左個袋畀自己

咁慘
我入呢啲牌子都無人理我呀 完全自己行
咁最後無買野俾呀媽

我都係無人理 都好,因為我要偷拍d款比呀媽過目,有人埋黎就影唔到

不要再說了

同埋今日黑仔到不得了

琴日買左大部分手信 之後入museum個啲都唔洗錢
應該唔會用好多既。。希望
仲有走個日退稅應該都有50鎊拎返

仲有一日 好似見過台妹講有市區退稅,如果得既就早d有50磅洗埋佢
【遊記】Day 4 意大利:晚上抵達佛羅倫斯 住宿推介 小店晚餐紀錄

到達Florence個天已經黑曬,不過成個城市都仲係好熱鬧,所以感覺都幾安全。

我地係意大利既咁多個住宿其實都比平時既budget(220hkd)貴,平均都要260 hkd晚,而且4個入面有2個都麻麻地(Mestre同La Spezia果間),不過Florence呢間就唔錯既,只係第一晚搵到我地癲 (但佢位置其實好好好方便)

Locanda San Lorenzo(拉卡娜聖羅倫索住宿加早餐旅館)
今次都係 Booking.com 上面搵既,有7.5分,我地住既係2人房(私人浴廁),包早餐。網上圖片:

如圖中所見,係四四正正,整潔闊落
呢間B&B係由一個華人開既,每間房都有個「主題」,以意大利既城市命名,例如威尼斯、比薩、佛羅倫斯、羅馬等,我地住既就係Pisa,各房入面設備基本上都唔係同主題有關,不過入面既布簾、掛畫、門外既磁石就會係果個地名既景色,都幾有心思既。
https://goo.gl/9o3wjP

屋主只會日頭係度,所以晚上check in既要自己搵key入去。呢晚我地搵左超耐 因為咁既,佢個位置係 Piazza San Lorenzo 7,姐係市中心一個廣場既7號啦,我地去到 google map篤呢個位:

咁我地去到果度見到唔係7號:

果排野無7號存在
6 - 7中間有個門,但明顯係電錶房果度物體,個門極矮同鎖左,無密碼鎖,無可能係
之後我地就如上圖咁,係呢兩排屋度瘋狂搵,來回行左幾十次都搵唔到7 記憶中我地試過打電話,但都搵唔到屋主,行左十萬次後,我地就望埋教堂門口 點知

呢棟野竟然係痴住個教堂既
我地點睇都覺得佢似教堂D後門就一直無視,都無諗過個7號會突然跳左去對面既角落頭

就係好多支旗果個門 我地無諗過個位置真係篤正廣場既中間 唔怪得 booking.com d相狂影住個教堂。

幾經辛苦終於搵到佢
但都未完,仲要玩detective game 要搵個信箱再打開搵條匙出黎

箱內有箱 好creepy地再打開入面就放左條匙
都未完,因為佢一串有幾條匙,一條係lift門,一條係間屋既門,一條係房門 我地玩完搵屋、搵鎖匙再玩撞匙洞
最後終於成功搵到間房
玩死

因為係古城既樓,入面有lift既話都係舊lift,姐係果D一個鐵籠,你要開門出入lift,一路搭一路睇到曬出面環境,一個鐵籠吊你上去既lift。網上示意圖:

搭親都覺得好驚險

不過,雖然難搵,但搵到後就唔再係問題啦
以住黎講,呢個位係無得彈既,

隔離街就係 聖母百花聖殿 ( Cattedrale di Santa Maria del Fiore ),market都係附近,zaza果d亦係附近,真係被堆要去既地方圍住
行去火車站都係沿途有野睇既10分鐘內路程,transit都好方便。
而且環境都乾淨舒服。

早餐方面,其實係第二朝屋主見到我地後,就比餐券我地去附近指定既一間(就係上圖既9號後面果間)cafe 叫杯飲品同埋一種包 叫做有d野放落肚啦

咁靚既位又私人bathroom都係每人(雙人房)250hkd晚,真係覺得幾抵玩

接住settle完其實已經攰到一趴低就訓得著,不過我地仲要出去搵食

我地今次亂入左間野,主要應該因為見有波睇唔記得邊場
La Capannina Bistrot

我諗係間家庭經營既餐廳
不過唔知點解個menu有咁多種文咁勁
都好多local黎食,應該因為唔貴但多
味道口感印象中一般,唔算好味,但又唔難食既

Gnocchi咁多真係會飽死 risotto 都好多,我地都食唔曬咁濟,不過因為一路睇足全場波(~2 hr)一路食,最後都好似食曬。

走既時候,個女店員以為ni hao係bye,係度大聲講
(可能因為ciao hi bye都用得 )我地就ciao
全晚手機相
痴線架 近成咁
詳細到可以出書
聽晚飛羅馬
想知係咪好撚多賊?
聽晚飛羅馬
想知係咪好撚多賊?

我無去羅馬,不過係意大利其他城市我感覺其實都無d人講到治安差到咁誇,(可能我地-6無遇到),但d野貼身跟身放曬視線範圍內,d路人同你講野扮聽唔到,唔好咁易被distract就ok了
痴線架 近成咁

諗返真係抵玩
詳細到可以出書

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞