【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
【遊記】Day 6 意大利:佛羅倫斯 食Zaza 牛扒、到埗La Spezia 中伏住宿
上篇: P.27 #654

返到Florence,我地就去食lunch啦,係Zaza 牛扒 ,又係好近我地酒店既位。
https://en.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g187895-d1102359-Reviews-Trattoria_Za_Za-Florence_Tuscany.html
睇過咁多blog同巴絲打既講法,似乎個個去到Florence都會去一去Zaza,而且都好滿意。呢間就連當地酒店Reception都推薦既Zaza,原來係tripadvisor Florence既排名係203,雖然望落個數字唔前,但其實都係2100間餐廳入面既頭10%黎

Zaza勁多人,去到門口以為full左 ,內外都座無虛席咁。點知去到門口,個waiter就帶我地去隔離,本新以為係隔離店黎搶客 ,老點我地過去,點知原來隔離就係分店二號 ,成間吉既,果然係間個個都黎既餐廳,多人到係同一個位開幾間分店

手機相:

好可愛既logo
佢有d周邊產品唔知賣定裝飾架呢

當然我地就叫個T-bone Steak 1 KG ,好似係38 定40歐
兩個share食

真係好大舊,勁香,仲有碗醬

我地叫左medium
不過出到黎就似Medium Rare,甚至rare

對男友黎講就覺得有d太生,我就無咩所謂因為對牛扒無咩好大既preference
因為過左太耐,記得係唔錯,點個醬幾正,
不過唔係記得好仔細 所以形容唔到
最記得係食極唔完,食左好耐,食到我地超飽
同埋間店係度播d fashion mtv既台,d video好creepy

食完之後我地就四圍行下
係街見到呢部黑白相機

2歐係街影相即出咁過癮緊係要試試

呢張係網上圖:

都有兩三組人等緊玩,因為外面剩係遮住上半部份,見到下半身既,
前面果組果3個鬼妹其中一個低頭係佢放地下既背囊度拎野,
無啦啦部機就影左 笑死 佢地d相買該好搞笑
都幾好玩,好似影貼紙相咁 我地整埋d騎呢表情,影到勁樣衰

四圍hea 下行下,終於hea到6點半
搭火車去La Spezia 兩位 2個鐘左右車程,一共27歐
架車幾新淨,有劃位,兩個人坐四人座
記得係成個車廂都係靚既木色,d椅都好舒服,
仲有差電位,usb hub(好似有),又有雜誌,
開頭真係懷疑左陣有無去錯first class
去到La Spezia,我地(本來)住既係 利亞 2 號旅館 (Via Privata Antonio Bertoloni, 5),不過最後我地無住過呢間,住左第2間。
因為去到先知佢唔知裝修定點,佢幫我地 book左另一間酒店。

話說佢又係類似Airbnb Whole Apartment果種,要同屋主聯絡check in果種。點知去到果時,打比佢,係個唔識英文既意大利Auntie接,佢係咁講一堆意大利文,之後狂講 Via Roma 139! Via Roma 139! 唔識意大利文既男友鬼知佢講咩 我地估大概係講緊街名,search一search見到Via Roma 139個位離 利亞 2 號旅館個位並唔近,而我地都勁攰。
接住個女人類似問我地識唔識去,當然打死都話唔識去,焗佢過黎車我地過去
於是佢就派左佢個女黎車我地

本身其實有d躁,因為去到先同我地講要轉酒店仲言語不通咁,
不過好彩佢個女係英文幾好既 而且幾nice
揸車果陣會聊下我地講野,問下我地會去邊玩果D,
仲話呢間酒店會包早餐,聽落唔錯咁(雖然結果係個好頹既早餐,第2朝都無再去食)所以之後都無咩野。

轉左之後,果間酒店係叫 Hotel Astoria,
個位置其實都算唔錯,7分鐘到火車站,行起黎都算係大街,
會好過本新個位(地圖上近車站但其實要兜路同有d僻靜),
順便講一講La Spezia,佢最旺最似中心既街係 Piazza Giuseppe Garibaldi 果頭,橙色圈住果條大街

星星篤住果度係我地住果度,位置係唔錯。
不過服務同設備就……

首先個reception係個西面呀叔 勁惡個樣 好有大爺既感覺。
果時我地想電視睇波但唔知邊個台,成300個台 於是男朋友就想落去問佢,一出走廊就見到佢經過,男朋友話佢叫佢,想問佢,
但果條友好似聾左咁掂行掂過 勁怪

然後成間房勁舊,殘舊到極點
而家上booking.com 睇,d房唔知點解好現代,
可能裝修左?因為我地果時係咁樣:(網上圖片)

d地板、傢俬,完全係70年代

張椅

個bathroom先係極品,

old school到
d鬼佬影得好衰,但個浴缸…真係咁樣,

見到真係唔多想沖涼 但都要沖
一開水,沖下沖下,覺得d水好似開始變黃色
頂,都唔知燈光問題定個浴缸d生鏽色之下既視覺效果定點
總之就係一個感覺越沖越污糟既涼
仲要漏水,沖下沖下成個地面都水浸咁

不過而家上d酒店網睇,d相係咁

差極遠 都係果句,唔知裝修左定點
因為其他大堂果d相都係同果時一樣既,所以係無認錯酒店。
有冒險精神既可以試下 話唔定有新房住

晚餐,因為已經成9點幾,四圍d野都關得7788,得間pizza 店開緊。
其實佢已經準備關 入到去指唔同pizza名都無
因為已經收起曬d料
於是個後生仔就用僅餘既材料整左個pizza比我地
印象中都幾平,4-5歐有成個大圈,飽到痴線

呢度既人好似未見過Asian咁,一路行,
所有路人都由街頭開始望到街尾,行到邊就被人望到邊
不過呢度d店員都幾nice

返到去,訓個覺聽日就去期待已久既五漁村
【遊記】Day 6 意大利:佛羅倫斯 食Zaza 牛扒、到埗La Spezia 中伏住宿

返到Florence,我地就去食lunch啦,係Zaza 牛扒 ,又係好近我地酒店既位。
https://en.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g187895-d1102359-Reviews-Trattoria_Za_Za-Florence_Tuscany.html
睇過咁多blog同巴絲打既講法,似乎個個去到Florence都會去一去Zaza,而且都好滿意。呢間就連當地酒店Reception都推薦既Zaza,原來係tripadvisor Florence既排名係203,雖然望落個數字唔前,但其實都係2100間餐廳入面既頭10%黎

Zaza勁多人,去到門口以為full左 ,內外都座無虛席咁。點知去到門口,個waiter就帶我地去隔離,本新以為係隔離店黎搶客 ,老點我地過去,點知原來隔離就係分店二號 ,成間吉既,果然係間個個都黎既餐廳,多人到係同一個位開幾間分店

手機相:

好可愛既logo

當然我地就叫個T-bone Steak 1 KG ,好似係38 定40歐
兩個share食

我地叫左medium

對男友黎講就覺得有d太生,我就無咩所謂因為對牛扒無咩好大既preference
同埋間店係度播d fashion mtv既台,d video好creepy

食完之後我地就四圍行下
係街見到呢部黑白相機

呢張係網上圖:

都有兩三組人等緊玩,因為外面剩係遮住上半部份,見到下半身既,

搭火車去La Spezia 兩位 2個鐘左右車程,一共27歐

Zaza牛嗰碗好似唔係醬係薯蓉黎

咁你有冇食過PaStation?又係酒店reception女仔推介然後都幾ok

手機相:

好可愛既logo

兩個share食

我地叫左medium

食完之後我地就四圍行下
係街見到呢部黑白相機

呢張係網上圖:

咁你有冇食過PaStation?又係酒店reception女仔推介然後都幾ok

睇黎記錯左

應該無啊,近唔近果d plaza?

手機相:

好可愛既logo

兩個share食

我地叫左medium

食完之後我地就四圍行下
係街見到呢部黑白相機

呢張係網上圖:

睇黎記錯左

近uffizi果頭

隔離仲有間幾好食嘅pizzeria

睇黎記錯左

近uffizi果頭

隔離仲有間幾好食嘅pizzeria

咁多好野食 巴打stay幾耐
冬天先去意大利好唔好
冬天先去意大利好唔好

個人覺得無特別好唔好,不過意大利果d景特別五漁村 威尼斯果d我覺得夏天去有feel d,有種形容唔到既風情
冬天先去意大利好唔好

個人覺得無特別好唔好,不過意大利果d景特別五漁村 威尼斯果d我覺得夏天去有feel d,有種形容唔到既風情

冬天雨季好似
復活節想去梵蒂岡朝聖
參加教宗子夜彌撒
諗住都係去最熱門既四大城市
大概去十六七日
但依家成日都話恐襲
岩岩今年年中去完西班牙,巴塞隆拿
返到黎又話恐襲
想問下意大利情況點
有啲淆但又好想去
復活節想去梵蒂岡朝聖
參加教宗子夜彌撒
大概去十六七日
但依家成日都話恐襲
返到黎又話恐襲
想問下意大利情況點
有啲淆但又好想去

你搵左修女拿飛未?未就快手、唔係你都係企外面,上年七月問修女都覆遲左
復活節想去梵蒂岡朝聖
參加教宗子夜彌撒
大概去十六七日
但依家成日都話恐襲
返到黎又話恐襲
想問下意大利情況點
有啲淆但又好想去

你搵左修女拿飛未?未就快手、唔係你都係企外面,上年七月問修女都覆遲左

因為今年先去完西葡,用哂大假
所以係諗住2019復活節去
thank you 你,我依家先知要拎飛
復活節想去梵蒂岡朝聖
參加教宗子夜彌撒
大概去十六七日
但依家成日都話恐襲
返到黎又話恐襲
想問下意大利情況點
有啲淆但又好想去

呢樣真係估唔到,因為歐盟境內四圍走太易,佢鐘意係邊個位開車撞人都得,所以暫時望落無乜野未發生過d咩都唔代表穩陣,真係只能靠彩數,避唔到

大家去意大利沙灘都盡量小心
我食果間份牛扒有三個醬

巴打做咩
我食果間份牛扒有三個醬

叫咩名

巴打做咩

就出發,無眼睇

巴打做咩

就出發,無眼睇

盡量加速
我食果間份牛扒有三個醬

叫咩名

https://en.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g187895-d1801863-Reviews-Trattoria_dall_Oste-Florence_Tuscany.html

3隻醬好似分別係BBQ 松露 同蒜

巴打做咩

就出發,無眼睇

盡量加速

Sor, 我意思係治安咁差,無眼睇。
我食果間份牛扒有三個醬

叫咩名

https://en.tripadvisor.com.hk/Restaurant_Review-g187895-d1801863-Reviews-Trattoria_dall_Oste-Florence_Tuscany.html

3隻醬好似分別係BBQ 松露 同蒜

三隻味都

巴打做咩

就出發,無眼睇

盡量加速

Sor, 我意思係治安咁差,無眼睇。

原來是咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞