【Exchange 歐遊百幾日】意大利北部篇 (遊記+資訊+歐遊你問我答) 6

1001 回覆
33 Like 1 Dislike
我既行程
Roma落機>
Napoli
Roma
La Spezia
Cinque Terre+Pisa
Firenze
Venezia
Milano

有無問題?

無問題 napoli

聽講Napoli 好雜
我既行程
Roma落機>
Napoli
Roma
La Spezia
Cinque Terre+Pisa
Firenze
Venezia
Milano

有無問題?

無問題 napoli

聽講Napoli 好雜

南部太臭朵 果時都唔多敢去,不過將來可能會去南部 有d位好似好靚咁
樓主呀想再問 意大利果到我大概跟左你威尼斯3日到 比薩1日 佛羅倫斯 2日 羅馬+梵蒂岡 3日 夾埋共9日到 因為自己時間都唔係好夠 有其他地方想去 咁樣會唔會太長/短? 同埋你網誌 打0.5日 係點? 姐係去到無野岩行即去第個地方到訓? 酒店交通即日再訂?會唔會難就? 謝

佛羅倫斯值得留多日 btw上dome 要一早book 定
威尼斯主島夜晚好正 有錢就住主島
比薩半日都夠 得比薩斜塔 奇蹟廣場果到有野睇
樓主呀想再問 意大利果到我大概跟左你威尼斯3日到 比薩1日 佛羅倫斯 2日 羅馬+梵蒂岡 3日 夾埋共9日到 因為自己時間都唔係好夠 有其他地方想去 咁樣會唔會太長/短? 同埋你網誌 打0.5日 係點? 姐係去到無野岩行即去第個地方到訓? 酒店交通即日再訂?會唔會難就? 謝

係,Pisa唔洗留

絲打幾多月去既?
夏天威尼斯我感覺兩日都幾ok

0.5日姐係例如留到下晝3點幾四點搭車走,唔stay果晚(plan出黎唔係臨時 )我全部交通酒店出發前兩個月/最盡三星前book曬

下個月去一個月 好多地方想去 發覺原來一個月都唔係好夠用
而家仲bk緊酒店 一邊bk一邊仲改緊行程

好彩未bk到意大利 仲可以改 本身仲諗住留一日

係,Pisa唔洗留

佛羅倫斯 早上離開去比薩 之後下午離開去羅馬好啲
定喺比薩瞓一晚 第二日行完下午走去羅馬好啲
唔瞓嘅話要拖住行李去睇比薩斜塔
會唔會俾人睥
會唔會俾人睥

pisa我會日頭到,睇完斜塔果d就去羅馬,第二日就直接可以展開roma行程

比幾歐寄係車站d keep luggage 好d,被人睥都事少,一陣掛住影相被人成個搶走先慘
會唔會俾人睥

pisa我會日頭到,睇完斜塔果d就去羅馬,第二日就直接可以展開roma行程

比幾歐寄係車站d keep luggage 好d,被人睥都事少,一陣掛住影相被人成個搶走先慘

跟晒意見 終於plan好時間 就bk好住宿
意大利鐵路我上網買 使唔使註冊
因為佢要我寫Italy 既地址 話 Provide your address, only in Italy, in which we will ship your new card

唔註冊買票佢又話: Warning: for purchases without registration is not provided an invoice

意大利鐵路係咪去到車站print返張飛出黎? 定要自己係hk print定先
因為佢要我寫Italy 既地址 話 Provide your address, only in Italy, in which we will ship your new card

唔註冊買票佢又話: Warning: for purchases without registration is not provided an invoice

意大利鐵路係咪去到車站print返張飛出黎? 定要自己係hk print定先

網上買嘅飛有哂名同時間唔洗再去啲機仔度打窿,可以起hk自己print定出黎或者上到車show個qr code比佢scan都得

網上買嘅飛有哂名同時間唔洗再去啲機仔度打窿,可以起hk自己print定出黎或者上到車show個qr code比佢scan都得

thx bro
你地住italy 自己住定 hostel 見你地俾人偷野 好似好危險咁
會唔會俾人睥

跟晒意見 終於plan好時間 就bk好住宿

玩得順利
你地住italy 自己住定 hostel 見你地俾人偷野 好似好危險咁

我住酒店,無奶野
被偷野巴打就hostel
不過就算hostel,如果出入財物跟身或者鎖實既應該都ok既,除非佢din到等人出曬去果時爆甲(見過人講過親身經歷)
黎近4月有機會去英國工幹
有7日假,諗緊去 意大利+希臘 / 意大利+法國/ 整係玩一個歐洲國家

唔知咁多位巴絲有咩推介

利伸,去過東歐,所以想試下去其他歐洲地方

我住酒店,無奶野
不過就算hostel,如果出入財物跟身或者鎖實既應該都ok既,除非佢din到等人出曬去果時爆甲(見過人講過親身經歷)

有d驚 搞到搵hostel 逐間睇有冇locker
有7日假,諗緊去 意大利+希臘 / 意大利+法國/ 整係玩一個歐洲國家

唔知咁多位巴絲有咩推介

7日剩係意大利都唔係好夠/最多啱啱好,比我就純玩意大利

唔知咁多位巴絲有咩推介

我就係煩惱緊
因我又好想去 santonrini, 但希臘其他地方對我又好似麻麻
但又好似冇時間去

爬緊樓主既文,仲諗緊....

我住酒店,無奶野

有d驚 搞到搵hostel 逐間睇有冇locker

一定要有locker啊

唔知咁多位巴絲有咩推介

我就係煩惱緊
因我又好想去 santonrini, 但希臘其他地方對我又好似麻麻
但又好似冇時間去

爬緊樓主既文,仲諗緊....

Santorini起碼要兩日,然後仲未計搭船/搭飛機,Athen可能一日半,呢度都三四日了,意國得返3日就只玩到一個城市 再唔係純希臘 可以睇埋有無興趣去Mykonos,Zakynthos,仲有天空之城meteora 後面呢3個我無去,但返黎之後好想去 咁就差唔多7日
不過意國有時直飛santorini(來回)都方便同平,你都可以玩4/5日意國(venice、florence、或者五漁村)加直飛santorini(睇下邊個意大利城市有機去同返)
【遊記】Day 7 意大利:五漁村 Cinque Terre — 第二站: Vernazza

上篇: P.33 #805

吹完海風,村都無望過 ,我地就出發去第二個站

搭車去 Vernazza

一落車就覺得Vernazza就真係心目中既五漁村

呢個係從街度望上去火車站 好鐘意佢呢個高架式車站,特別有風味

由石路鋪建而成既斜路,夾係兩行黃色橙色既意式屋仔中間,地勢時高時低,街上一片熱鬧 ,陽光灑係一片金髮人海上,人人都拎住杯Gelato一路行一路睇風景,成陣歐洲風情一野爆出黎

包圍住呢條路,就係一座座梯田山,山上有d農屋仔,有d人行緊山咁。

黃金小狗

沿住街道一直走到盡頭就係碼頭啦

呢度超熱鬧,由水泥造既堤壩上坐左唔少遊人 ,

係石壩上面既風景好靚,

村屋建築、梯田、教堂、小灘、漁船映入眼簾,有地貌有建築既景正中我所好。

呢度有個沙灘仔,有人係度玩水,不過比起頭先Monteroso al mare,呢個灘仔真係意想不到地多人過頭先果個沙灘 ,明明呢度似碼頭多D,點睇都唔似個玩沙玩水既地方

真係幾多船仔

呢度既海都靚,湛藍色,間中會有一艘艘戴滿遊人既遊艇泊岸、離岸。

我地係呢度逗留左好一段時間,瘋狂影相,

仲叫鬼妹幫我地影張合照…

點知佢完全影唔到重點(d屋仔)
於是都係自拍算

另外,當然要買返支Gelato啦

d光爆到

Vernazza呢度超多人,間間餐廳都爆曬 ,唔係一般既熱鬧 ,想買d野食都要排返咁上下隊先,於是我地決定下一站先食野。 (已經好餓下

見過Vernazza山上影落去既景,我都想睇下 ,講講下終於成功令到男友同我一齊上山啦!
網上示意圖:

點知 ,行錯路 ,我地見梯就上,結果去錯入口,行左上教堂果條堀頭路… 係唔會通往到去果個觀景位,
剩係睇到:

咩料 成道氣已經洩左,都唔洗指意可以重新行了
我都唔敢chur佢同我再落去再行過了…
於是帶住遺憾離開

因為我一條山徑都無行過,無實戰經驗,對於邊D路(無買pass)要比入場費,邊D路最值得行同點入呢方面,我就做唔到包膠了
但係想睇景既記住唔好好似我地咁白痴行呢條梯入

同埋如果想影到靚相就可以research定咩鐘數去D光最理想啦,
因為有D人話佢地上到去背曬光,咁就無咁靚啦

byebye Vernazza

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞