NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
最近屎忽痕想將屋企隻黑群上7.x
之前係直裝既,今次玩pve再裝。
有冇人玩過可以分享下
想買,不過之前問過報價都成6.7千
而家出v.2,聽講話
想請問最平可以remote 到返隻nas 拎片係邊隻
隻nas setup 完唔想再駁mon,想係其他屋企拎返cam d record
如果用最平個隻DS120j 想請問拎片快唔快?
lm,有隻正版,但想整部xpenology
好似6.x後期同7都冇咗hdd hibernation,搞到有啲卻步
本地下載既話S記話最快112MB/s 夠唔夠快?
但如果你係遠端下載既話 除非裸奔直接放port 否則應該會比傳輸方法bottleneck先
例如tailscale燒cpu 你買d入門機種cpu弱d 咪傳輸得慢d
同埋你可以考慮買兩張碟或以上既model 咁你就算其中一張HDD死左都唔會死清光(RAID1)
覺得佢之後九成九會搵返你屌你
係街remote又無100MB 屋企Wifi又無100MB
唔會
小小電腦知識都有
我唔係要黎REMOTE 睇
我驚用其他software remote拎野太慢
唔該曬師兄
最快最簡單係本地駁線上電腦睇
遠端傳輸既話就睇你個setup

例如你直接放synology個5001 port(唔建議)
如果兩邊寛頻都係1000M 網線/router/電腦網卡全部支持到1000M既話 應該會有接近個上限既速度
如果想安全又易setup 可以用s牌個tailscale 但因為NAS send野前要encrypt 所以會慢過理想情況
因為個個係我屋企人屋企
拎隻眼仔黎睇住個工人姐姐
我諗住放係入面連mon都唔洗插
最理想就係我屋企裝nas 個router會將record 射去我屋企
但我睇咗好耐都搵唔到呢個功能
先裝隻nas 係佢到
我要黎做backup 到時有咩事都可以拎返出黎睇
upnp就熄左. 但係如果用DDNS係街連返NAS,
應該要開port forwarding架嘛? 唔開用唔用到DDNS連NAS?
係要開port
DDNS係自動translate做你屋企ip姐 port還是要開的
不過樓上係問點樣確認冇放出街
ddns指去 internal ip就唔洗開port
有冇關鍵詞?第一次聽可以咁做
係咪要買咗固定ip先得?
咪又係要開port
我理解既係DDNS 係你用一個名去代表不斷變既nas wan ip.
dynamic DNS丫嘛, 但就算係咁都應該要開port.

而我問題係, 我見網上都話DDNS 係安全過+速度快過你用 quickconnect
但為安全計又唔好做port forward. 咁唔通真係只有VPN一條路可以行?

想知平時Synology個堆手機apps係點樣login VPN?
話說自己買domain但又冇static ip既人要點keep住個domain指住自己ip?
係唔係個個domain registrar都會有個api比你去update?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞