NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我部918+ 開唔到機
冇左保
可以去邊度整?
如果raspberry pi唔係好似而家咁炒到天價既話
我都會買幾部返屋企玩下
係咪未知幾時岀
未知
但見到鬼佬估係11月中我唔知啦
而且唔知香港會唔會一齊出
香港有貨應該都要出年啦
pihole同adguardhome邊個好啲?
LM,用緊pihole ,都想知同Adguard home 有咩分別
邊個blocker好講半日都講唔完
利申: 用緊pfSense + pfBlocker
Hello
我睇中左ds120j
我平時裝下av 同d 舊相舊文件
想問下夠唔夠做 同埋synology 個app係喺可以stream到d av
想喺ipad度睇唔洗下下開電腦打丁
建議你買多個bay 行RAID1
1 bay既話HDD死就死清光
2 bay就仲有得救
2bay 再加隻hdd 14tb out左bud
咁冇計
但你要知道個HDD一死 你D data就死清光
data係緊要既話就copy多份出黎放上google drive/mega.nz
想問qnap點set出街
唔係好緊要 av黎姐
我都搵到呢個
諗住用佢了
VPN
你部QNAP或者router應該有
亦都可以考慮tailscale 易裝易用 我見qnap官網有教點整
唔好直接放QTS出街
我覺pihole, 有dnsmasq - dns forwarder
睇左下price.com
點解同容量ironwolf pro會平過普通ironwolf
我想問下如果我有部usb scanner, 經nas 做唔做到network scan?

HPE IB FDR/EN 10/40Gb 2P 544+FLR-QSFP adapter (Part number: 764285-B21)
有冇玩開洋垃圾的,這張 544+FLR 行 10/40Gb雙光纖口lan卡,抵玩嗎?未計運費,最平118+20人仔(+轉接卡)。
原來adguard 有public 嘅dns, 咁我second set佢算

https://adguard-dns.io/en/public-dns.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞