NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
淨係想用黎backup電話相同儲劇既話
有咩推介
synology 2023 10月27
希望有新4bay消息
隨便一隻s記q記2bay nas應該都做到你想要既野
人地儲埋劇
預長用點都整隻4bay啦
因為見有啲2bay3位數就買到
一黎就4bay 個價對新入門新手可能難接受
我用S記就唔知點做即時
同埋好似無3TB SSD?
其實你全HDD都會加速,一隻都叫上到200,咁你4隻Raid0都係800,我有想過打爆6隻行盡,其實我用唔晒咁多所以當年無買咁多隻,而且SSD嗰系統都會快啲
另外速度嗰問題唔係硬碟度,係Lan同粒U度

而Raid 5都有加速 ,你4隻既佢理論上都到頂(假設你10GLan)仲可以死一隻,睇你本身用途,講真齋儲野睇片,HDD都夠晒大部分人用,wifi都係1G夠用

咁當然,男人買玩具,呢啲算小野🤣
買隻外置硬碟
放上Google 另外加舊雲
平好多
Thx 我google下先 d 野好易set?
S牌有手機app可以直接backup相
但一開始只可以係屋企wifi做backup
要出街都做到就要另外set野
backup上google icloud 算唔算難set
直接買大容量raid 1 都得既
4 bay太貴

其實可唔可以買 nvme 裝呢種轉接卡變sata, 再係NAS上用?
想請教咁多位大佬
我想用隻NAS 做 wake-on-lan 係某個時間著機
我跟google D 教學 用呢條command 擺係schdule task.
synonet --wake <mac address> eth0;

但係入左去CLI 睇 無 synonet / ether-wake / etherwake 呢D command.
yum/apt-get 又攞唔到野.
想問仲有咩方法可以用NAS SEND MAGIC PACKET

利申: 試左用其他機射magic packet 著到機
咁點解唔直接買SATA SSD?
講到咁神又無教學,你話裝火箭上到都得㗎喇,個firefly iii裝極都裝唔到吖
我睇返我部機入面同一條片
s記photo app 213mb
iphone photo app就223mb
由OMV轉去unraid, unraid好玩好多,不過無alsa support,要自己加driver, 主要做media server

docker真係好正,好似裝app咁
係喎

我係google search synology firefly iii已經有一大堆結果
再跟第一個教學個流程 用左半個鐘都唔洗就踢著左舊野
你有冇自己搵過/睇過先?
你話裝唔到 又唔講點解 有咩error message又唔講
你當我軟件傳心師? 而家我係老鳳要幫你setup?
想問下有無人用網上行個垃圾modem+router?
覺得double NAT對Home server有無影響
啱啱申請完寬頻就裝咗舊咁既野 上網搵完話好難換到
如果影響唔大既 想由佢算
如果唔放出街既話應該冇野?
但如果要放出街 可以用S牌quickconnect或者Tailscale
我見有其他solution係要你租VPS
仲有duckdns, 仲可玩埋https
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞