NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
點解可以裝DSM
係crack定syn記比你裝

唔係自組通常用TrueNAS咩
緊係raid 1, hdd 有bad sector 時可以換碟recover。做好security 根本冇問題啦
你可以又raid1又backup既 (正常都應該咁做) 不過要3張碟

可以睇下呢個
https://superuser.com/questions/1457244/whats-the-point-of-having-a-raid-1-configuration-over-incremental-backups-to-a
Xpenology/黑群輝
https://xpenology.com/forum/
可以去淘寶買現成既USB boot drive
親愛的 cw chung ,您好:
cwchung.synology.me 已過期並從我們的系統中移除。
DDNS 主機名稱必須每隔 60 天即更新一次,以避免從我們的系統中移除 DDNS。

依個要點更新
想問個白痴問題
PCIE卡會唔會有唔同PCIE版本?

我張motherboard support PCIE 3.0 x1
但我見張網卡個spec上面寫住PCIe v1.0a (2.5 GT/s)
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/20720/intel-82571eb-gigabit-ethernet-controller/specifications.html
用呢張網卡去唔去到1Gbps?
用到 但去唔去到1Gbps?
咁就無做好security 啦
唔識電腦好心裝個endpoint
就算係nas 有role control
大把方法...
信你 去買張先
似乎用番trueNAS會安全D喎咁
冇話安唔安全既 淘寶係幫你整定姐
(其實玩server實走唔乜淘寶有D野得淘寶有 or 外國買係天價
你可以自己去xpenology個forum到研究點樣自己整個OS出黎
起碼我留意到中文圈玩server既人唔少都用xpenology
不過最近synology好似有打擊xpenology既意圖
而家有D plugin要有synology account先用到
黑群一向同安全無關係
類似hackintosh咁,總有人鍾意個OS不過又唔想俾間廠出嘅硬件綑住
即係佢地淨係爆開左個OS
然後開放比人用

但呢D你唯有信佢炸喎
TrueNAS open source
睇落安全D 遮
話哂NAS你都真係唔想佢比人hack
其實xpenology既bootloader都係open source的
https://github.com/pocopico/tinycore-redpill
原來有個咁既post
LM

利申用緊windows server
又快又唔使煩點樣裝/setup
10GbE or以上既卡有driver基本上係即插即用
唔使擔心兼容/行唔盡
識裝windows就自然識用
安全問題M$幫你諗哂
想要功能既自己裝咩都得
入面再加個xpenology又得
streaming又好backup又好
有d咩windows冇?
真係唔知點解冇人用windows server

p.s. 唔建議咁做
有錢直接買synology啦
窮撚先建議考慮windows server
DS220+ 想加RAM

+8GB定16GB好?
我覺得8
16你好可能用唔曬 會比cpu bottleneck先
唔是要比錢先有得用?唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞