NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
offine 咁一定安全無得講

但有無可能唔連router 單機用?
我話唔放出街係指唔放出內網外你router入面所有機都係內網之內
唔搞咩port forwarding既話你部機應該街外訪問唔到 咁就冇被攻擊既渠道
太滿會慢啲
同埋router要disable upnp
我知你講port forwarding

但駁得router,router駁住一樣是但一樣比人黑左其實都無分別
平時話qnap出事多都係因為用家將部qnap放出街 然後佢又易被hack姐
你話內網任何機出事都有事 咁一定既 就算你將qnap換做synology都係會出事
巴打們點樣用自製NAS?
22+ 由年頭講到bf都又就到都唔出
router個system係readonly的
應該冇咁易hack到
唔放出去就一定無事.
放出去既話一定要跟足個幾步set好安全性.
買料 -> 砌機 -> 裝OS -> Set野 -> 完
最重要係搵 img, pat, usb drive boot 機
DSM7 重要改個 satamap 都幾煩下
年底有無消息,等咗好耐
有冇巴打有用HP server Gen 10 Plus
想問upnp 同quick connect 最好係咪熄左佢?
因為有時手機影相想上傳部nas 到
啱啱買左220+仲探索緊
關router 嘅upnp,關qc,開防火牆set rule (可以跟漢科咁set)只比香港ip及內網入,關admin ac ,改咗預設嘅https port,真係想起街用就用ddns但要開port出街,用app synology photo upload相(用ddns登入)。

有錯請指正
入到內聯一件事

入到內聯利用安全漏洞再入nas另一件事
upnp要熄
唔介意既話 可以係屋企做upload

如果真係要放出街 最安全係VPN

我最近聽到個玩法係買domain 然後用cloudflare做reverse proxy+block 香港以外IP
咁cloudflare就幫你擋埋ddos, 你個ip又唔洗expose比公海(你淨係expose比cloudflare睇) 幾正
你咁諗都得既 但我覺得咁既情況難發生

如果你真係信唔過Q牌但信S牌
可以買隻S牌 裝曬你重要/敏感既資料
你部Q牌就當backup裝d冇咁sensitivre既資料
咁你就算中ransomware都冇咁痛 又有backup
除咗rack mount機箱,有咩機箱可以裝得多過20隻HDD?上個月砌起部fractal design define 7 xl,16個HDD位已經用晒,諗緊下次再加HDD可以點搞
用緊synology
最近玩緊plex emby
emby係唔係用唔到overseerr?
今晚返去試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞