NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
其實 customization 都係重點,買部 Synology 返嚟真係做唔到我想做嘅野
Synology可以當跳板
DSM幫你做左好多野 學野舒服好多
學完之後先會諗自組
我並不後悔買左S牌NAS
OK,除左QNAP會唔會仲有其他推介
想問下
我用緊 ts-464
4隻 iron wolf pro
2條SN 770 做快取

行10GBE CHECK出黎個速度 都係得2 300左右

係咪極限左黎??
聽講係粒cpu嘅極限
Upload 個速度
我依家up 20gb左右既野 都唔係好feel 到 10gbe 有幾快
YouTube睇過條片,佢都話後悔。
咁我以前都係用 Synology,一開始自組都係裝返 DSM ,慢慢啲需求增加先會自己落手搞
QNAP
我知,我會set好安全防禦架啦
用QNAP 不如自組? 雖然9唔搭8
想自組,係咪用不能說的秘密?
宜家重有無更新?
其實唔放出街都唔會有大問題
自組要搞好多野+學野 唔係個個肯
唔一定要不能說既
可以裝TrueNAS/UnRAID/OpenMediaVault
勁D玩埋Proxmox/ESXi都得

同埋最近S牌D app開始要註冊先用得
佢可能係想搞黑群玩家
如果淨係放下 file,samba / nfs,bt 下嘅話,OpenMediaVault 都係 lightweight 好選擇。如果部機性能勁啲,想開埋VM,裝好多 docker app 嘅話,可以用 TrueNAS scale(免費) / unRAID(收費)

Proxmox / ESXi 就最好有返咁上下能力 + 時間先好玩
買nas都係求方便,而家搞到勁複雜先連到返去,什至返屋企先擺野上nas
普通家用玩到工程師咁又有乜謂

成日話synology 都出事過
實情佢fix得快,system夠update ,好多人dmz 放晒d port 都冇事
聽講依家s記有user 比人係咁撞admin
第一次聽放nas落dmz真係對synology有信心先做到
十幾年前邊有咁多問題,咁多port要開,主流都係叫你DMZ就算

中後期,synology 有 tools 叫router 開返你用到嘅port
但試左幾隻家用router 跟本forward 唔到咁多port,啫係焗你用DMZ

家用 router 嘅security lv 有限,有心搞你跟本擋唔到
家用又冇乜人會買隻幾千銀firewall 返黎頂
搞完external 又點,有朋友internal 有部機中左,隻qnap 一樣比人lock
定係屋企人d電腦用第2個network分開,隻nas 只可以自私用
其實上面都已經有人問過,個解決方法係相關
要防止屋企人本身,或者屋企人部機奶野而搞到部NAS,正確做法係響NAS度set好用戶權限 (包括你自己用嗰個)
平時只係用NAS擺野播野係唔需要用admin acc
美馬1522+ 8折 4500寄到香港 抵唔抵
一直都有
簡單checklist:
- Router有冇做port forwarding?有就disable
- Router有冇開upnp?有就disable
- S牌NAS有冇開到quickconnect?有就disable
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞