NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
試咗4k都播到,至少條進度條係load到,不過某d 4k會好似慢動作咁。
你地個case係需要開番硬解
linuxserver/jellyfin
--device=/dev/dri:/dev/dri

Plex就要買Plex Pass
J轉Plus
2bay轉4bay

完全兩回黎架喎
以家disable 咗transcode,起smart tv用plex app睇片有d片會出playback error not enough cpu for conversion of this them。本身以為係4k片先咁啦,但又唔係喎,有d1080p都會出呢句,有d 4k片又會播到,呢個情況買plex pass係咪解決到?
想知有冇伏
定買上代都得
都係擺片睇backup相
想問有冇人試過插隻大既internal HDD落部舊既synology度?

Official compatible list 當然無,最大得8T,想知係咪一定認唔到
20系其實好夠用了
Depends on 洗唔洗transcode
唔一定係video要transcode, 有時係audio
例如你tv唔support TrueHD Atmos, Plex就會transcode成EAC3
就算video codec冇問題 都會因為audio 而成條片transcode

所以最好嘅方法係確保你所有片都可以direct play (唔洗transcode)
原來係咁,咁Ds920+ 買plex pass硬解掂唔掂?
都係depends on 你啲片
DS920+ hardware transcode 1080p冇問題
但係如果要transcode 4k 唔係好得
但有個問題,某d片播唔到嘅情況係發生起browser同smart tv嘅plex,但起iPhone plex app到播到無問題,係咪因為iPhone plex app做咗transcode?
就我理解係所有transcoding都係serber side做
你個app播到係因為你個app支持個格式
原來係咁,咁Ds920+ 買plex pass硬解掂唔掂?
都係depends on 你啲片
DS920+ hardware transcode 1080p冇問題
但係如果要transcode 4k 唔係好得
但有個問題,某d片播唔到嘅情況係發生起browser同smart tv嘅plex,但起iPhone plex app到播到無問題,係咪因為iPhone plex app做咗transcode?
就我理解係所有transcoding都係server side做
你個app播到係因為你個app支持個格式
一直都覺得冇需要用server硬解,本身player唔support不如一開始唔好download 4k片,經server硬解咗就已經唔係4k質素
https://hk.xfastest.com/55662/qnap-nas-tutorial-vpn-server-qbelt-vpn/
想問各位巴打...qnap set出街係咪好似上面個教學set
用緊s記 最近換左兩個HDD 舊果2個3T HDD放係到好似好浪費咁
巴打們會點用多左出黎既HDD
插入去2bay 4bay DAS enclosure RAID0做吓臨時暫存
或者單隻JBOD插dock放archive野,之後放入去保護盒收埋
想問下係咪可以分開nas, 同transcode 既機

例如nas 冇transcode, 搵部有能力transcode 既win 機起plex server 就ok ?
可以NAS做storage
另外一部server做plex server, mount NAS 做network drive
你想24小時開著部windows機?定window server黎
如果要咁直接用番本身部PC咪得
要外連係router 同win firewall set番好已經得
洗咩嘥錢買部NAS再買多部PC仔做plex server

又或者直接砌部新機仔行Windows NAS
synology個箱超垃圾,又膠,隔音隔塵減震都超差
最唔明佢側邊個LOGO位開窿jm9
銀欣d NAS箱都幾靚
https://www.silverstonetek.com/tw/product/server-nas/?page=1&sort=Newsest
仲諗住bf ds920會特價 點知乜都冇
洗乜,裝多個 vDSM咪得囉
DS920+官方已經下左架
你要買好快手
唔知幾時佢先會再出有GPU既4bay
呢2年synology出既nas印象中已經無一隻係有GPU
亦無任何消息話會出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞