NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
你上得黎問無頂唔順直接買 即係你好夠RAM行你要行嘅APP
加左你都係Feel唔到有分別
其實我準備會去UK
咁我會有朋友係香港連入黎睇片
所以先想問下會唔會有影響
如果最後影響既係網絡速度 咁我唔加lu
咁Kingston都算平RAM,以香港可walkin買去講
另外想(完全)「無獲氣」只可以話Synology自己賣嗰堆先算係,所以佢收天價
咁我覺得DS220+其實無咩升級空間,插條RAM入去只會幫到某d野,而係同播片無關
粒AMD Ryzen R1600得2C4T
超垃圾
除非佢賣到好平,否則真係用番DS920+好過
最衰QNAP唔生性
睇效能屌打920+,始終差太多年
但冇transcode,用plex/ jellyfish 嗰班好似有啲怨言

最惡頂係冇2.5g, 10g ,舊model 插條jer 仔上driver 就ok
但r1000系好似未有driver,要等

價錢都應該比上代開賣貴,仲要920+叫做做緊特價
我估來回應該差800-1000

用緊ds216+II + rt6600ax,一路等佢今轉上2.5g upgrade nas
一邊貼錢買難受,另一邊就二手科技,完全搞唔掂
而家港行ds920+ price.com最平3839
我估923會around 5000
https://nascompares.com/2022/10/27/synology-ds923-nas-finally-revealed/

DS923+
AMD Ryzen R1600
4GB DDR4 ECC
仲係1Gbe network x2
好似出嚟推大家買水尾ds920+
粒AMD Ryzen R1600得2C4T
超垃圾
除非佢賣到好平,否則真係用番DS920+好過
最衰QNAP唔生性
而家港行ds920+ http://price.com最平3839
我估923會around 6000
唔係要transcode的話其實有無iGPU無咩分別

同意上面講DS1621+起跳無頭痛
可以插平卡有大把選擇空間
甚至我會講俾多少少要DS1821+仲好,bay到用時方恨少
如果覺得6-8 bay太大舊或者價錢太高,咁4-5 bay係仲雞肋,不如2 bay算
清楚明白
想問下有冇lightweight既file sharing app?
我諗住放係個出街VM到用
最好係識gen條url出黎 等我send比人 人地再入黎download個file咁
個出街VM就會smb駁兩部唔同既NAS (兩部NAS都會專登開個AC + Folder for sharing) 再比呢個sharing app用 好似中轉站咁
個app要lightweight 因為淨係做sharing
定係會有更好既approach?
你個case諗起firefox send
https://github.com/timvisee/send
都得既 但問題佢呢隻要點樣限制人upload
因為我預呢個service係長期放出街 淨係比人download 唔需要upload
新手問嘢

由QNAP 轉用 Synology DS420+

QNAP 同 Synolgy 都有個 Aggregation Portal

方便我SET 俾唔同人,入到SERVER 睇到唔同嘅FOLDER。

但喺 Synology 佢要我 set 網域/LDAP 先用得,但問咗漢科佢話我要有AD SERVER 先用得呢樣嘢,係咪真係咁?

好似可以disable個垃圾桶
我就係要,,,,否則我直頭唔俾同事睇到個垃圾桶都仲得

如果個個delete 錯嘢都要搵admin嘅話,真係好唔得閒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞