NAS/Server集中討論區

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
裝左portainer先 個界面好睇易用
https://mariushosting.com/how-to-install-portainer-on-your-synology-nas/

然後再裝其他
窮大叔想問,宜家邊度買NAS最抵?
用左211J好多年,係時候UPGRADE下......
Direct play 啦
MS server 2019
LSI megaraid 9361-8i
美光1.92tb u.2 x4 raid 6 路過
行iSCSI 10Gbps over cat6A
純粹為興趣 真係好撚快
直接喺server行程式 剪片甚至vm都完全無問題
但唔建議家用 特別係啲u.2 好撚貴
Then 1522+
請問美馬買Synology 係咪冇保養?
啱啱入坑買咗部ds220+
諗緊買咩碟好, 8TB以上 WD Red 定 Ultrastar 好?
咪就係搵番美國保
隔離黑五post今朝先討論過
我覺得兩隻16TB Ultrastar一步到位係有買貴無買錯
即係我起外地即使連到個唔安全嘅wifi,只要經自己個vpn server入nas都係安全嘅?
睇過幾個server圍爐post
除左我 個個都咁rich另類曬命post
香港16TB ULTRASTAR 先16XX 但唔知有無COMMENT
前題係你一定要連番去自己隻NAS的話,咁經一經VPN當然安全過你直接開port之類
但如果唔需要番去NAS,純為響外面WiFi隱身,咁係唔一定要用自己NAS個VPN server (引非必要traffic/trace番屋企),咁或者應該租出面VPN
另外暴露自己NAS個IP嗰時意味你屋企對外防守都要做足,就算只開VPN個port都係
其實叫晒d人去買港行16TB 18TB呢個論調已經講足半年
除咗嘈真係無鑊氣咁濟
而且只係少數人覺嘈
其實個差價咁少, 買返港行OK
如果係咁都買得過
如果我想做到public wifi>surfshark vpn>nas vpn server 。咁樣係做唔做到?
唔該巴打
我覺得唔得 因為要surfshark個邊connect你屋企vpngoogle左下 見唔到有vpn provider做呢d野

一係你自己租個vps 上面裝vpn server+reverse proxy
然後vps個vpn同你屋企做site to site vpn。
reverse proxy set番某個port指向屋企NAS DSM
咁你browser打vps_ip:port_number就上到DSM
不過返到香港就要取消個site to site vpn
咁樣起碼public wifi只知你vps ip 你取消vpn後就算hack入vps都入唔到你屋企
為興趣想自組部機多過買成品nas,16gb ram夠唔夠用5年以上

諗到嘅主要用途: 得幾個人玩嘅vanilla minecraft server, nas(store動漫電影多), plex
唔差在買多16gb
Storage solution行ZFS 你比幾多佢用幾多
其實噉玩有樽頸
我真係無深究過張raid card 12gb 夠唔夠u.2 用
有啲覺得自己好鳩
Ultrastar failure rate 頭幾名低 ,冇鑊啦
Ultrastar 即係以前 hgst 買返嚟嗰條product line
但呢隻野data centre grade
應該真係比其他嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞